• 159 de luări de cuvânt, 115 declaraţii politice, 124 propuneri legislative
Institutul pentru Politici Publice anunţa, la sfârşitul lunii iunie, un top al parlamentarilor, în funcţie de activitatea desfăşurată pe parcursul mandatului 2012-2016. În clasamentul celor mai active femei din Camera Deputaţilor Eleonora-Carmen Hărău se situa pe locul al patrulea.
Portret
În mandatul 2012-2016, deputatul liberal de Hunedoara Eleonora-Carmen Hărău a fost membră în Comisia permanentă pentru buget, finanţe şi bănci, şi în Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor privind situaţia celor două entităţi energetice, Societatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi Societatea Complexul Energetic Oltenia – vicepreşedinte.
Ca deputat a avut 159 de luări de cuvânt, 115 declaraţii politice, 124 propuneri legislative iniţiate – din care 14 legi promulgate, 197 de întrebări şi interpelări şi 13 moţiuni.
Dintre propunerile legislative iniţiate de deputatul hunedoarean menţionăm câteva: Propunere legislativă privind activitatea de prevenţie în sănătate, Proiect de Lege privind tichetul de servicii destinat prestaţiilor casnice la domiciliu şi prestaţiilor cu caracter ocazional sau sezonier, Proiect de Lege privind exercitarea profesiei de bonă, Propunere legislativă privind înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului, Propunere legislativă privind Statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Propunere legislativă privind revizuirea Constituţiei României, Propunere legislativă privind siguranţa în unităţile de învăţământ, Propunere legislativă pentru abrogarea Legii nr.37 din 7 aprilie 2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, Propunere legislativă privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, Proiect de Lege privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, Proiect de Lege pentru modificarea art.391 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale.
Retrospectiv
O prezenţă activă şi în emisiunile de dezbateri ale posturilor centrale de televiziune, Eleonora-Carmen Hărău a adus în discuţie de fiecare dată problemele hunedorenilor, dezbaterile fiind susţinute cu critici dure la adresa fostului guvern PSD.
Între intervenţiile avute vă reamintim câteva. În iulie 2015, într-o emisiune la un post de televiziune, deputatul hunedorean sublinia problemele grave de la CEH, pe care le-a pus pe tapet de mai multe ori în ultima vreme. Eleonora-Carmen Hărău a declarat atunci că puterea nu face nimic concret, ţinând totul în permanentă instabilitate.
De asemenea, într-o conferinţă de presă susţinută la Hunedoara, deputatul liberal a spus că un necaz ce pune judeţul nostru în pragul unei posibile „catastrofe” ar fi faptul că „a ajuns la scadenţă rezolvarea, în ceasul al doisprezecelea, a situaţiei Complexului Energetic Hunedoara”. „FMI presează pentru lichidare, motivat de faptul că guvernul (Ponta – n.r.) nu este capabil să prezinte o strategie energetică naţională pe bază de mix energetic, care să cuprindă soluţii viabile pentru CEH”, a mai spus atunci deputatul liberal.
În plus, Eleonora-Carmen Hărău a vrut să sublinieze şi dezinteresul parlamentarilor faţă de problema realizării unei descărcări de pe autostrada A1, spre Deva şi Hunedoara, în zona Sântuhalm.
În aceeaşi conferinţă de presă, Eleonora-Carmen Hărău a ţinut să-şi exprime supărarea pe felul în care parlamentarii PSD au acţionat în problemele hunedorenilor: „Nu voi accepta ca viaţa hunedorenilor să fie considerată, de către politicienii din arcul puterii, un amănunt, eu, deputatul liberal al acestui judeţ! Şi mă simt îndreptăţită să îi întreb public pe colegii parlamentari ai puterii din judeţul Hunedoara: au discutat în grupul lor politic această problemă a hunedorenilor? (…) Că la şedinţele comisiilor unde s-au discutat aspectele semnalate mai sus nu i-am văzut, interpelări pe aceste subiecte nu au, nici la tribuna parlamentului nu susţin interesele hunedorenilor. Cu alte cuvinte, nu folosesc mijloacele specifice parlamentare de acţiune.
Cred că nevoile judeţului pretind să ridicăm ştacheta activităţii parlamentare mult mai sus! (…) Ştiu că este de preferat să nu-ţi deranjezi şefii politici, mai ales că parlamentarele următoare se vor desfăşura cu vot pe liste şi, dacă nu eşti un pesedist cuminţel, şeful nu te pune. Dar nu cred că este corect faţă de hunedoreni, cei care i-au trimis în Parlament, să le sacrifice soarta pentru un mandat în plus”.