Cu siguranță, Daniel Huza este unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai Jiului. Pentru Daniel, echipa fanion a Văii este familia lui, pe care nu a uitat-o și nu o va uita niciodată. Oriunde l-ar duce viața. Pentru că, nu-i așa, prima iubire nu se uită niciodată.
Povestea
lui Daniel Huza a început atunci când a venit la facultate la Petroșani. A îmbinat plăcutul cu utilul. A învățat și carte, dar a și venit să joace fotbal la echipa de tineret a Jiului, prin anul 1991. Venea de la Chimica Târnăveni. Și cum există o vorbă că cine bea apă din Jiu, nu mai uită niciodată cam așa a fost și cu Huza. Dragoste la prima vedere între el și Jiul. „La echipa de tineret am fost selectat de Romulus Leca, iar mai apoi mi-am făcut debutul la echipa mare de seniori, promovat fiind de către Mitică Marcu și Puiu Benea. Mi-au dat încredere în mine și m-au susținut. Debutul meu la Jiul a fost alături de nume mari care aveau calități incredibile, Rico Cristea, Damian Militaru, Florin Stoica, Ion Radu, Ovidiu Dodu. La echipa mare am debutat în 1991, în luna septembrie, contra celor de la Metalul Cugir 2-0”, povestește fundașul central de aproape doi metri înălțime. „Promovarea cu Jiul în Liga 1 din anul 1995 este cea mai frumoasă amintire a mea legată de Jiul. Preluarea echipei, pe atunci, de Miron Cozma a fost un plus pentru noi toți. Miron Cozma a respectat fotbalul și pe noi, ca jucători. Ce vremuri, de neuitat…”, spune Daniel Huza.
Familia… Jiul
Pentru Daniel Huza, Jiul a fost mai mult decât o echipă. „Pentru mine, Jiul a fost o familie, mi-a dăruit o carieră de jucător, de antrenor, e familia mea. Am jucat 8 ani, am fost antrenor patru ani la Academie, secund la echipa mare în Liga 2, antrenor principal la județ, la Liga 3, antrenor principal. Sunt o grămadă de amintiri”, spune tehnicianul. Cu ochiul format, Huza este cel care i-a descoperit pe Vlad Tudorache, în prezent la Liga a 2, Duma, Mareș, Nicandro, acesta din urmă ajuns la Steaua. Despre Nicandro, Huza nu a ezitat să ne mărturisească. „Pe Nicandro eu l-am băgat să joace la Liga 4, iar când i-a expirat contractul și am cerut prelungirea lui, patronul de atunci al clubului nu a mai vrut. Și i-am zis să-l țină în continuare la echipă pentru că este un jucător care va ajunge la Liga 1. Și așa a și fost. Din punctul meu de vedere a fost o greșeală de management. A plecat fără ca Jiul să ia nimic pe el”, ne mărturisește Huza.
De la Jiul, în Emirate
Huza a plecat de la Jiul în 2012, timp în care a mai stat o perioadă de timp în România la U Cluj, iar mai apoi a plecat în Emirate.
„Am plecat în Emirate antrenor la Under 15, am fost promovat director tehnic și apoi promovat pe toată Academia la Under 18. Anul acesta voi antrena la cea mai titrată Academie din Emirate, la Al Ain, Under 16, acolo unde la echipa mare, în trecut, a fost antrenor Cosmin Olăroiu”, spune Huza.
Arabii l-au adoptat repede pe Daniel Huza. „Sunt în cea mai dezvoltată țară din zona Golfului. Sunt condiții foarte bune de pregătire. Jucătorii sunt talentați, problema e doar de mentalitate. Ei sunt foarte bogați, iar părinții copiilor au o situație foarte bună. Fotbalul pentru ei e doar o pasiune. Puțini fac asta pentru marea performanță, dar au calități fizice și tehnice foarte bune. Pe mine m-au primit cu brațele deschise”, declară Daniel Huza.
Absent la aniversare
Fostul jucător al Jiului regretă că nu va fi la 3 august la aniversarea celor 100 de ani în alb-negru. „Din păcate, în 3 august, nu pot veni pentru că voi fi plecat, dar voi fi cu gândul la foștii mei colegi. Îi felicit pe Damian Militaru, Cosmin Kanduth și Sorin Ghițan pentru școala de fotbal pe care o au. Poate fi baza pentru viitoarele selecții. Pentru autoritățile locale de acolo am un mesaj, și anume să se implice mult mai mult în activitatea fotbalistică. Să se uite că marile nume ale fotbalului românesc încep să revină în prim plan ajutate fiind de autorități. Știu că se poate și că sunt oameni care iubesc fenomenul. Trebuie ca toată lumea să încerce să salveze Jiul, iar Jiul să revină în prim planul fotbalului de la noi. Orașul merită asta”.
Mesajul vine din partea unui om care știe cu se mănâncă fotbalul. 95 de meciuri în Liga 1 și 15 goluri marcate precum și 200 de partide în liga a doua și 56 de goluri înscrise nu sunt de ici, de colo. Și când în palmaresul lui Daniel mai sunt evoluții la Farul Constanța ori Reșița, vorbim de spre o figură emblematică pentru fotbalul nostru.