Iuliu Winkler susţine / Dreptul la Schengen pentru România şi Bulgaria

Iuliu Winkler susţine / Dreptul la Schengen pentru România şi Bulgaria

Timp de citire: 2 minute

Deputat european, hunedoreanul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat declaraţia preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, în discursul său privind „Starea Uniunii” cu privire la determinarea sa de a nu permite abolirea sistemului Schengen. Winkler spune că România şi Bulgaria meritau o mai mare solidaritate în această privinţă din partea UE.

„Salut determinarea preşedintelui Juncker care a afirmat că sistemul Schengen nu va fi abolit în timpul mandatului acestei Comisii. Aş fi salutat-o cu şi mai mare bucurie dacă ar fi fost urmată de asigurări ferme date României şi Bulgariei”, a afirmat eurodeputatul UDMR în declaraţia sa scrisă înaintată plenului PE reunit la Strasbourg care în şedinţa de miercuri a dezbătut discursul preşedintelui CE.
Iuliu Winkler a arătat că solidaritatea solicitată azi României şi Bulgariei în criza refugiaţilor evocă în cele două state membre tocmai lipsa de solidaritate cu care au fost tratate în privinţa aderării la spaţiul Schengen. „Sunt de acord în totalitate cu afirmaţia preşedintelui Juncker că este prea puţină Europă în UE şi este prea puţină uniune în UE. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o nouă Europă în care atunci când invocăm solidaritatea să ne bazăm pe solidaritatea împărtăşită anterior. Cred că solidaritatea cerută statelor din estul Europei de a-şi asuma cote obligatorii de relocare a refugiaţilor evocă în România şi Bulgaria tocmai lipsa de solidaritate cu care am fost trataţi în procesul de aderare la spaţiul Schengen din motive politice care nu ţineau de îndeplinirea condiţionalităţilor din acord”, a subliniat deputatul european în declaraţia sa.
Iuliu Winkler mai consideră că mesajul electoratelor europene în 2014, la fel ca şi astăzi, este acela că avem nevoie de o nouă Europă. „Imaginea pe care o conturează discursul despre starea Uniunii de astăzi (miercuri – n.r.) este cea a unei noi Europe aşa cum şi-o doresc cetăţenii. Este important să acţionăm acum, iar PE trebuie să fie în fruntea schimbării şi motorul construirii noii Europe a solidarităţii”, a mai afirmat Iuliu Winkler în declaraţia sa.
Discursul cu privire la starea Uniunii este cel de-al cincilea rostit de preşedintele CE în faţa plenului PE. Tradiţia susţinerii unui astfel de discurs a fost inaugurată de fostul şef al Comisiei Jose Manuel Barroso, cel de miercuri fiind însă primul pe care îl rosteşte Jean-Claude Juncker, în calitate de preşedinte al CE alcătuită după alegerile europene din 2014.
Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii