Iulian Offenberg, consilier pe probleme de minerit al ministrului Gerea (II): / „Nu...

Iulian Offenberg, consilier pe probleme de minerit al ministrului Gerea (II): / „Nu pot să spun acum exact care va fi soarta CEH, sau ce se va întâmpla…”

Timp de citire: 4 minute

Pierderi zi de zi
– Cu cât se produce megawattul acum. Credeţi că există şanse ca în viitorul apropiat costurile de producţie să scadă?
– Aşa cum mi-a fost prezentată situaţia, costurile de producţie se ridică undeva la 400 lei pe megawatt. Dreptul de vânzare pe piaţa de energie pentru ziua următoare este acum undeva între 150-170 lei pe megawatt. Toate lucrurile acestea înseamnă pierdere, şi nu trebuie să fi mare economist sau matematician să nu-ţi dai seama că zi de zi, lună de lună, la cum se prezintă situaţia actuală. Se produc pierderi financiare şi se acumulează datorii peste datorii, factori care nu fac decât să îngreuneze din ce în ce mai tare situaţia Complexului Energetic Hunedoara (C.E.H.). Acum, rămâne ca dânşii să-şi facă o socoteală de unde se mai pot reduce eventualele costuri, astfel încât să vină cu costurile de producţie cât mai jos. Dacă nu vor face acest lucru, va fi foarte greu în continuare şi lucrurile nu vor putea evolua cum ar trebui. Ştiu că, la un moment dat, reuşiseră să aducă costurile undeva spre 100 lei. Nu ştiu cum au sărit din nou la aceste costuri.

Ministrul va hotărî în cunoştinţă de cauză
– La ce vă vor folosi toate aceste date pe care le-aţi cules de la C.E.H.?
– Această vizită de informare e vizată de ministru. Şi, ca orice acţiune de acest gen, se încheie cu un raport scris pe care îl voi înainta domnului ministru. Voi trece toate datele pe care le-am obţinut aşa cum le-am cules de pe teren, astfel încât dânsul să înţeleagă, cât mai exact, care este situaţia Diviziei Miniere a acestui complex energetic. Sigur că aceste date obţinute pe teren vor sta la baza unor decizii şi a unor programe care vor fi făcute pe această linie. Şi vă dau un exemplu: pe un anume program nu se pot trece nişte date, teoretice, dacă eu nu le-am găsit pe teren. Degeaba apar date, să zicem din burtă, sau trecute aiurea, ele trebuie să bată cu ce am întâlnit pe teren. Dacă se confirmă, vor fi trecute, dacă nu se confirmă, vor fi trecute datele întâlnite pe teren. Dacă apar modificări, să zicem că am constatat nişte date, dar între timp se raportează alte date, voi merge iar în teren să constat dacă, într-adevăr, datele modificate se confirmă.

– Aceste date interesează ministerul pentru programele de restructurare, sau şi pentru viitoarele negocieri cu cei de la Comisia Europeană sau alte instituţii europene şi mondiale, gen FMI şi Banca Mondială, care au întâlniri periodice cu reprezentanţii guvernului?
– Aceste date interesează mai mult pentru programele de restructurare şi alte programe care vor fi prezentate. Înainte de orice negociere, cu oricine, orice document legat de complexul energetic sau sectorul minier va trece pe la minister, pentru că nu se poate negocia ceva fără înştiinţarea şi aprobarea domnului ministru. Domnul ministru va avea toate datele necesare, actualizate, din mai multe surse (deci, nu doar din aceste date obţinute de mine), astfel încât, oricând, dumnealui va putea aduce în orice moment argumente şi idei legate de acele negocieri. Toate trebuie pregătite şi actualizate, de aceea aceste informaţii se culeg în fiecare an şi mereu când este cazul.

Ministru „preocupat” sau preocupat de minerit
– Fiind un consilier pe probleme de minerit al ministrului Andrei Gerea, ce părere are ministrul de mineritul din Valea Jiului. Crede că l-ar putea salva, chiar şi cu aceste probleme deosebite pe care sectorul minier şi CEH le are?
– Domnul ministru Gerea dă o importanţă deosebită Văii Jiului şi industriei miniere. Tocmai de aceea a şi venit de câteva ori în Vale şi în judeţul Hunedoara şi a stat de vorbă cu factorii de decizie de aici, ca să vadă ce poate face în continuare şi cum să ajute CEH şi Divizia Minieră ca să iasă din această situaţie destul de grea (să nu uite consilierul Offenbach că ministrul Gerea a fost atât de „preocupat” de salvarea mineritului, încât a semnat un protocol de… închidere a aşa numitelor mine viabile, desigur, nu singur ci, alături de Petre Nica şi de Sorin Vasilescu). Faptul că prima vizită de lucru a făcut-o în Valea Jiului, legată de CEH, spune multe. Mereu întreabă pe cei de aici de situaţie, îi îndeamnă să vină cu programe viabile de scăderi de costuri şi cu alte lucruri legate de activitatea de zi cu zi. Cred că este unul dintre puţinii miniştri care este interesat de soarta mineritului şi a Văii Jiului, dânsul arătând multă disponibilitate în tot ce ţine de această zonă şi, mai ales, de activitatea complexului energetic.

– Credeţi cu adevărat că mineritul din Valea Jiului va mai exista şi după 2024?
 – Dacă s-a semnat acel Memorandum (adică protocolul de închidere al celor 4 mine viabile – n.r.), asta nu înseamnă neapărat finalul mineritului de huilă. Licenţele de exploatare se pot prelungi, cu condiţiile de care v-am vorbit. Orice act se poate renegocia cu acordul tuturor părţilor. Nu pot să spun acum exact care va fi soarta CEH, sau ce se va întâmpla. V-am spus, produsul obţinut de acest complex contează: megawattul. Dacă se va reuşi un preţ bun al lui, cu costuri cât mai joase, atunci va fi bine. Pentru asta trebuie ca toată lumea să înţeleagă că trebuie găsite soluţii rapide, eficiente.
Interviu realizat de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii