Fostul arbitru de fotbal Ioan Danciu a împlinit 69 de ani. Dacă în urmă cu doi ani, chiar de ziua sa, Danciu se afla în comă hipoglicemică, anul acesta a fost bine și a sărbătorit alături de cei dragi.
Amintiri
În anul 1966, când avea 14 ani, s-a transmis Campionatul Mondial de Fotbal din Anglia…„și eu am fost fericit că l-am urmărit la șeful de gară al CFR din Baru, numai el avea televizor rusesc. Ca să ne primească la televizor, i-am tăiat lemne cu câțiva prieteni. Lumea fotbalului, pe vremuri, era mult diferităa față de cea de astăzi. Mi-aduc aminte, ca unul care am iubit fotbalul de când eram copil, că băteam mingea pe maidan de câte ori aveam ocazia, dar spre regretul nostru, mingile erau de cârpă sau din cauciuc”, spune Ioan Danciu ori de câte ori are ocazia.
Pe vremuri, fotbalul era pentru majoritatea românilor o sărbătoare, și se organizau jocuri între clase, între școli. „Atunci, nici teoretic nu ne gândeam, că s-ar putea câștiga bani din fotbal, chiar și la nivele superioare, întrucât, fotbalul era un joc de amatori”.
Predicțiile lui Danciu
În mai toate declarațiile sale, Ioan Danciu afirmă că toți oamenii din România care intră în fotbal se îmbolnăvesc, mor sau intră la pușcărie.
„Spuneam că, cu foarte mici excepții, oamenii care intră în fotbal în Romania, se îmbolnăvesc, mor, falimentează sau intră în pușcărie. La ora actuală, fotbalul necesită sume fabuloase pentru a face performanță. Acest lucru se datorează faptului că a devenit profesionist. Cluburile de Fotbal din România, ca să reziste, au fost sponsorizate de aproape cei mai puternici oameni de afaceri din zonele respective, dar profitul lor nu a făcut față, pentru a întreține aceste echipe. Din această cauză au apărut oameni după Revoluție, care au ajutat fotbalul să supraviețuiască, dar faptul că, mult timp nu a fost legiferată sponsorizarea sportului de Comunități, a fost mult timp totul ambiguu. Mulți oameni de afaceri, chiar si cei care nu agreau fenomenul, au intrat în fotbal, pentru a se face cunoscuți, a câștiga notorietate, a intra în politică și a ajunge în vârful piramidei. La ora actuală în România, toți care intră în fotbal se gândesc mai mult la câștig și la interese proprii și nu cred că există cineva să sprijine fotbalul fără alte interese”.
Prieteniile au devenit false sau din interes
Pe Ioan Danciu pandemia l-a prins în satul său Petros din comuna Baru. Este alături de familie și zilnic își face mișcarea de seară, plimbarea pe Valea Steiului și nu evită să vorbească despre prietenie.
„Nici prieteniile, nici dușmăniile nu sunt permanente, permanente sunt numai interesele. Lăcomia a luat mințile multor oameni, chiar și frații între ei nu se mai înțeleg, iar ceva în premiera am constatat, că și când se moare nu se mai plânge ca pe vremuri. La școală, copiii au fost atrași de era tehnologiei, și nu mai citesc, nivelul învățământului este în scădere continuă, pentru că familia, celula de baza a societății, scârțâie, Biserica are probleme, iar plecarea celor aproape 6 milioane de români în afara granițelor țării a lăsat urme negative asupra frumoasei noastre țări”, spune Ioan Danciu, un patriot convins.
Fost arbitru, observator, dar și președinte de club, Ioan Danciu are o dorință: „M-aș bucura, dacă lumea ar fi mai bună și s-ar încadra în citatul celebrului Tolstoi: Toți vrem să se schimbe alții, nici unul nu vrea să se schimbe el însuși. Mi-aș dori ca oamenii din mediul rural să nu mai părăsească cu atâta ușurință casa părintească”, a concluzionat Ioan Danciu, posesorul al unui costum popular cu o vechime de un secol.