Invocând pandemia, șefii din DSP Hunedoara și-au rotunjit ILEGAL veniturile

Invocând pandemia, șefii din DSP Hunedoara și-au rotunjit ILEGAL veniturile

Timp de citire: 2 minute

La cererea Parlamentului, Curtea de Conturi a României a verificat în detaliu gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Astfel s-a constatat că, în teritoriu, ILEGAL, șefii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și-au tras partea leului din ore suplimentare plătite fără să fi fost implicați în serviciul de permanență în regim 24/ 7, prin serviciul de gardă sau chemări de la domiciliu. S-a întâmplat la Deva, dar și în județele Argeș, Botoșani, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, precum și la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

 

Fix 42.888 de lei și-au virat ILEGAL pe propriile carduri, din fondurile publice, directorul executiv al DSP Hunedoara și apropiații săi. Descălecând la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, auditorii Camerei de Conturi au constatat că au fost efectuate plăți reprezentând drepturi de natura orelor suplimentare și altor categorii de personal decât cel care a asigurat serviciul de permanentă în regim de 24/7 ore, prin serviciul de gardă sau chemări de la domiciliu. Mai precis, au fost astfel decontate drepturi de natura orelor suplimentate directorului executiv, personalului din cadrul serviciului economic/ administrativ, de la audit public intern, dar și de la compartimentul juridic.

De parcă penibilul situației nu le făcuse deja obrazul gros precum marmura de Simeria, angajații DSP Hunedoara s-au adresat instanței de judecată susținând în mod nereal că, la nivelul țării, la nici o direcție de sănătate publică județeană nu a fost stabilit un prejudiciu similar și nu s-a aplicat măsura stabilită de Camera de Conturi a Județului Hunedoara pentru prin plata drepturilor salariale de natura orelor suplimentare și altor categorii de personal decât cel care a asigurat permanența în regim de 24/7 ore. Nimic mai fals! Afirmațiile celor de la DSP Hunedoara sunt categoric contrazise la fila 42 a raportului special publicat de Curtea de Conturi a României cu privire la gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență, care semnalează cazuri similare de hăcuire a bugetelor publice în alte șapte direcții de sănătate publică.

Pe ocolite, soluția pronunțată în cauză de magistrații hunedoreni (reconfirmată de Curtea de Apel Alba Iulia) semnalează situația notei interne prin care directorul executiv al DSP Hunedoara dispunea plata ILEGALĂ de ore suplimentare pentru „săracii” de la birouri: nu avea dată, nici număr, nefiind menționată în registrele instituției. Pe cale de consecință, se poate lesne presupune că documentul ar fi putut să apară, ca prin minune și ca un colac de salvare, după ce regii și reginele orelor suplimentare s-au trezit la ușă cu auditorii Camerei de Conturi Hunedoara.

Realmente mișto în fenta asta cu orele suplimentare (în condițiile în care în acest județ încă se trăiește, țineți cont, cu salarii de 1500-2000 de lei pe lună) este că pe listele de plată s-a inclus, moț, și directorul executiv al DSP Hunedoara, cumva substituindu-se ministrului Sănătății. Asta deoarece, în cazul său, dispoziția privind efectuarea unor ore suplimentare putea fi dispusă doar de un șef ierarhic, în scris. Căci avem și noi, pe lumea asta, ceva reguli, niște legi…

Nu ne așteptăm la un val de demisii, din alea de bun-simț, ca urmare a situației de la DSP Hunedoara. Dar am vrea să credem că, până la ora la care aceste rânduri au văzut lumina tiparului și au apărut pe ecranele a mii de computere și telefoane mobile, la bugetul DSP Hunedoara s-au întors deja sumele încasate necuvenit.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii