Învins pentru a doua oară în instanţă! Preşedintele Nistor este OBLIGAT să...

Învins pentru a doua oară în instanţă! Preşedintele Nistor este OBLIGAT să dezamorseze BOMBA CU CEAS şi să se ocupe de cele 82.000 de tone de deşeuri din întreg judeţul, “uitate” în degradare la Deva

Timp de citire: 3 minute

Tribunalul Hunedoara confirmă dezvăluirile ZVJ.ro şi HunedoaraPlus.ro din 22 şi 23 iulie 2021. După cum arătam în articolele anterioare, încă din luna aprilie a.c., Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara stabilea în sarcina Consiliului Judeţean Hunedoara (în calitate de titular al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor) şi a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI-SIGD) Hunedoara obligaţia ca – până la finalizarea transferului a circa 82.000 de tone de deșeuri “uitate” în degradare la Deva – să asigure mijloacele necesare pentru prevenirea și/ sau stingerea focarelor, în caz de autoaprindere a biogazului de depozit, dar și măsurile de menținere a indicilor de calitate a apei pe amplasamentul aferent depozitului temporar din Deva.

Chiar nu este de glumă, iar Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a informat entitățile implicate că există riscul iminent de autoaprindere a biogazului de depozit, provenit de la cele aproximativ 82.000 de tone de deșeuri municipale degradate, stocate ILEGAL, peste termenul autorizat, un alt risc IMINENT existând în privința indicilor de calitate a apei.

Vă reamintim că, în repetate rânduri şi sub diverse forme, oamenii lui Laurenţiu Nistor, preşedintele CJ Hunedoara, s-au obligat să asigure transferul deșeurilor municipale de la Deva imediat după punerea în funcțiune a Centrului de Management Integral al Deșeurilor (CMID) Bârcea Mare, ceea ce nu s-a mai întâmplat. În acest context, există şi pericolul ca județul Hunedoara să fie obligat să returneze integral sumele uriașe primite tocmai pentru punerea în operă a Sistemului Integral de Gestionare a Deșeurilor, un purcoi de milioane de euro.

Luna iulie a adus două înfrângeri zdrobitoare pentru Laurenţiu Nistor, preşedintele administraţiei judeţene. În prima fază, în 9 iulie, Tribunalul Hunedoara a respins CA NEÎNTEMEIATĂ solicitarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara de suspendare a executării măsurilor dispuse de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Luni, în alt dosar pe aceeaşi temă aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, şi solicitarea Consiliului Judeţean Hunedoara a fost respinsă, tot CA NEÎNTEMEIATĂ.

Ceea ce face ca – în continuare și în solidar – CJ Hunedoara și ADI-SGID să fie responsabile pentru neluarea măsurilor preventive față de riscul IMINENT al producerii unui prejudiciu asupra mediului ca urmare a degradării deșeurilor stocate temporar, peste termenul autorizat, la Deva.

În 22 iulie a.c., fără a contrazice documente citate în articolele ZVJ.ro şi HunedoaraPlus.ro, CJ Hunedoara arată într-un document remis publicaţiilor noastre că depozitul temporar la care facem referire este o proprietate privată, “aparține SC Salubritate SA, operator cu care Consiliul Județean Hunedoara nu are nicio relație contractuală”. Prefect adevărat!

Preşedintele Nistor se face că uită însă de obligaţiile asumate în scris de CJ Hunedoara şi ADI-SGID Hunedoara în privinţa acestor deşeuri (generate de UAT-urile din judeţ între iulie 2015 şi iulie 2017), de hotărârile luate de legislativul judeţean pe această temă, de faptul că anterior au fost transferate la CMID Bârcea Mare cantităţi însemnate din deşeurile de la Petroşani (integral) şi Deva (parţial). Repetăm, ca să fie cât se poate de clar: deşeurile în cauză, transferate doar în parte de la Deva la CMID Bârcea Mare, au fost generate ÎN ÎNTREG JUDEŢUL, şi nu are relevanţă cine este proprietarul platformei pe care au fost depuse cu caracter TEMPORAR, ca urmare a ASUMĂRII ÎN SCRIS a obligaţiei de a fi mutate la Bârcea Mare până la finalul anului 2019. Dovada că responsabilitatea pentru aceste deşeuri intră în sarcina CJ Hunedoara şi ADI-SGID Hunedoara constă tocmai în faptul că, în anii anteriori, parte din deşeurile stocate temporar la Deva şi Petroşani au fost mutate la Bârcea Mare, prin hotărâri ale CJ Hunedoara.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii