Investiții importante în Hunedoara

Investiții importante în Hunedoara

Timp de citire: 7 minute

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, prezent joi 5 noiembrie 2015 la emisiunea „Hunedoara plus” moderată de Cătălin Docea la Hunedoara TV, a lămurit mai multe aspecte legate de problemele edilitare ale municipiului, dar nu numai.

Apă la Peștișu Mare

Unul dintre proiectele amintite de primarul Hunedoarei este este cel referitor la alimentarea cu apă în Peștișu Mare, un proiect ce a fost demarat în urmă cu câteva zile, din fonduri europene.

„Va trebui să terminăm această lucrare până la sfârșitul anului în mod obligatoriu. Am început în forță și am deschis mai multe șantiere, practic lucrăm în mai multe puncte concomitent. Alimentarea cu apă se va face din zona sensului giratoriu de la intrarea în Hunedoara venind dinspre Deva. Vom trece cu conducta pe domeniul public până la intrarea în Peștișu Mare. Vom alimenta toate gospodăriile. E un proiect care din păcate a trenat foarte mult din cauza birocrației. Noi am depus toate documentele încă de acum un an de zile la unitatea de administrare. Între timp au apărut tot felul de reguli noi… Important este că am demarat această lucrare și că vrem să o finalizăm până la sfârșitul anului. (…) Lucrarea fiind pe fonduri europene, decontul se face în baza unor devize care trebuiesc prezentate în anumite termene”, a declarat Viorel Arion.

Din păcate, așa cum a explicat Arion, lucrările de canalizare nu pot fi realizate anul acesta. „Le avem prinse pe master planul Apa Prod. Operatorul de apă, imediat ce ghidul de finanțare va fi deschis pe această zonă, va începe lucrările de canalizare la Peștișu Mare. Mai există și varianta dacă Consiliul European decide în decembrie prelungirea finanțării proiectelor cu încă un an de zile atunci și această lucrare o vom putea executa tot noi”, a spus primarul municipiului Hunedoara.

Șase proiecte în implementare

Pe de altă parte, primarul Hunedoarei a spus că există șase proiecte în implementare, unul dintre ele fiind Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

„Este important pentru turiștii care vin în oraș, de asta l-am și amplasat pe traseul spre Castelul Corvinilor. Vom avea acolo o echipă formată din două persoane care vor oferi informații turiștilor, nu numai despre Castelul Corvinilor și obiectivele turistice din municipiul Hunedoara, dar și informații despre întreaga zonă turistică din județul Hunedoara în așa fel încât un turist să poată să-și facă timp să viziteze și Cetatea Devei, și Sarmizegetusa Regia, și Sarmizegetusa Ulpia Traiana… Sunt foarte multe obiective turistice într-o rază de 20-30 de kilometri. Iubitorii muntelui pot vizita Parcul Natural Retezat și, de asemenea, mai nou există o ofertă turistică foarte modernă în Valea Jiului. Sunt convins că amatorii de sporturi montate în mod special, iubitorii de munte, vor alege Valea Jiului ca destinație turistică. Vom încerca să-i convingem pe turiștii care ajung în județul Hunedoara să opteze pentru un pachet turistic. Vom lucra la un astfel de proiect și, împreună cu primarii din Valea Jiului și din zona Hunedoarei, să putem să oferim aceste pachete turistice agențiilor de turism în mod special.”, a declarat Viorel Arion.

Centrul social multifuncțional pentru persoane vârstnice

Aproape încheiat este un alt proiect important, Centrul social multifuncțional pentru persoane vârstnice. „Practic este realizat în proporție de sută la sută. Pe cheltuieli neeligibile am demarat o lucrare suplimentară, e vorba de realizarea unui gard. Vrem să asigurăm un confort sporit celor care vor locui în acest centru, dar și celor care îl vor folosi doar pe perioada zilei. Acest centru a fost gândit să deservească aaproape 200 de persoane: 55 de persoane care vor locui în regim permanent, iar diferența până la 200 vor fi persoane care vor veni dimineața și vor pleca seara, putând să practice tot felul de activități specifice vârstei”, a mai spus Viorel Arion.

Parcul Industrial merge bine

Cea mai mare investiție, așteptată de Hunedoara de mulți ani, este ecologizarea sitului industrial de pe fosta platformă siderurgică. „E vorba despre ecologizarea a 20 de hectare de teren care se parcelează în 49 de parcele a câte aproximativ patru mii de metri fiecare. Ele vor fi date în regim gratuit pentru cinci ani investitorilor care vor să se stabilească acolo, după care există posibilitatea de a închiria, de a concesiona sau de a cumpăra terenul respectiv. Tot acolo avem un centru de afaceri de 3.200 de metri pătrați care în același regim va fi dat investitorilor. Avem deja o firmă care dorește să-l ia în integralitatea lui, o firmă de soft. Așteptăm să vedem, în urma analizei echipei de management care a fost la Hunedoara, care este opțiunea dumnealor. La toate parcelele și la centrul de afaceri avem asigurate toate utilitățile: gaz, apă, canalizare, curent, internet”, a spus primarul municipiului Hunedoara.

Despre evoluția parcului industrial din localitate, primarul Hunedoarei spune că acesta a rămas atractiv pentru investitori.

„Să știți că în ultima perioadă aproape nu este zi să nu vină cineva să viziteze și vechiul parc și noul parc. De anul viitor vom avea două parcuri industriale: cel de la intrarea în oraș, care este deja ocupat în proporție de peste 90 la sută, și acest parc nou, de 20 de hectare, care sperăm să aibă cât de curând investitori, iar criteriul care să primeze să fie numărul de locuri de muncă create”, a precizat primarul Hunedoarei.

Reabilitarea DJ 687 între Sântuhalm și Hunedoara

Și reabilitarea porțiunii de drum între Sântuhalm și Hunedoara este în grafic.

„În două-trei zile se va trece la turnarea ultimului strat de asfalt, stratul de uzură. Eu zic că și aici, la începutul lunii decembrie lucrarea va fi finalizată.

Nu am niciun fel de emoție. Toate lucrările vor fi finalizate în termenul stabilit. În fiecare săptămână, în prima zi a săptămânii cu fiecare dintre constructori avem câte o ședință lucru în care analizăm care este stadiul lucrărilor, ce urmează să se mai facă și care este relația cu Agenția de Dezvoltare Vest pentru că interesul agenției este să se consume cât mai repede banii alocați pentru aceste proiecte. Evident, condiția este ca lucrările să fie executate.”, a declarat Viorel Arion.

Reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu”

Potrivit edilului șef al Hunedoarei, din păcate acest proiect nu este unul dintre cele mai reușite pentru că documentația depusă a vizat doar jumătate din policlinica spitalului. „Ar fi putut foarte bine să fie proiectul integral, motiv pentru care ca să ajungem să-l realizăm integrat noi deja am demarat realizarea de documentații pentru viitoarele ghiduri de finanțare. Și acest proiect este realizat în proporție de peste 80 la sută. Lucrările mai complexe care ar urma să se desfășoare în următoarele zile sunt cele legate de lift. Liftul a fost prins în proiect fără manoperă, îl vom finanța de la bugetul local. În final ambulatoriul va arăta ca o policlinică modernă așa cum și-o dorește fiecare cetățean al municipiului Hunedoara și, evident, vom învăța din greșelile trecutului în așa fel încât următorul proiect care vizează policlinica să fie unul foarte modern”, a spus primarul municipiului Hunedoara.

Mihaela PETROȘAN

 

Viorel Arion: „În paralel cu modernizarea policlinicii ne dorim să realizăm un proiect de anvelopare termică a întregului spital. Un proiect mai modern care să ofere și posibilitatea asigurări energiei electrice din surse regenerabile. (…)

Avem câteva clădiri care ne interesează din punct de vedere al anvelopării în mod principal. E vorba de spital, așa cum spuneam, de cele cinci colegii din oraș și de bazinul de înot. Sunt unități mari consumatoare de energie și includerea lor într-un astfel de program ne interesează foarte mult.”

 

Viorel Arion: „Acum câteva săptămâni, Ministerul Sănătății a declarat spitalul din Hunedoara cel mai bun spital municipal din țară. Într-adevăr există o problemă cu asigurarea finanțării operațiunilor care s-au derulat la spitalul de Hunedoara. Deși este spital municipal deservește o zonă foarte largă. Spre exemplu, anul trecut 65 de mii de pacienți au trecut pragul spitalului, ceea ce de fapt arată că nu mai e un spital municipal ci județean, pentru că deservește bolnavi și din Călan, Hațeg, Deva, Simeria, și poate chiar și din Valea Jiului. Actul medical practicat la spitalul din Hunedoara este foarte bun, avem doctori buni. Dacă nu am avea doctori buni nu am mai avea nici pacienți într-un număr atât de mare. Controlul care s-a derulat zilele trecute (de către Casa de Sănătate, n.r.) este în urma unui demers pe care noi l-am făcut. Am solicitat să se verifice toate actele, să nu existe cumva suspiciunea că n-au fost tratați atâția pacienți. Sunt convins că măsurile care se vor lua vor fi în favoarea spitalului, iar aceste lucrări vor fi decontate integral. (…) Nimeni nu-și dorește să ajungă la spital, toată lumea își dorește să fie sănătoasă, dar până la urmă când te hotărăști să te adresezi unui medic evident că te uiți care este nivelul lui de performanță, care este gradul lui de profesionalism. Faptul că 65 de mii de hunedoreni au ales spitalul din Hunedoara, eu zic că denotă faptul că este un spital bun, cu medici buni, cu un act medical pe măsură.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii