Între sărăcie şi pretenţii / Blocaj în negocierea CCM la nivelul CEH

Între sărăcie şi pretenţii / Blocaj în negocierea CCM la nivelul CEH

Timp de citire: un minut

Rundele de negocieri administraţie-sindicate pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă (CCM) sunt blocate. Pe de-o parte, administraţia susţine că nu există resurse financiare suficiente, pe de cealaltă parte sindicatele vor aceleaşi drepturi ca până acum pentru salariaţi, drepturi aberante care au adus la sapă de lemn mineritul Văii Jiului.

Noul Contract Colectiv de Muncă ce ar trebui încheiat între administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi Sindicatul „Muntele” era necesar să fie finalizat deja, aplicabilitatea sa fiind din 1 august 2015, data când expiră vechiul CCM. Tensiunile sunt, însă, mari, deoarece administraţia CEH susţine că nu sunt bani pentru menţinerea facilităţilor prevăzute în contractul colectiv de muncă de anul trecut. 
Sindicaliştii susţin că nu au cum să fie de acord cu renunţarea la beneficiile câştigate deja. Necazul este că, în cazul în care nu se găseşte o soluţie zilele acestea, din 1 august angajaţii CEH nu mai beneficiază decât de drepturile prevăzute în Contractul Individual de Muncă, respectiv salarii şi sporuri, ceea ce oricum înseamnă bani mulţi.
Surse sindicale afirmă că nerezolvarea problemei CCM ar putea duce la declanşarea unei greve generale. Să sperăm că minerii vor fi mai inteligenţi decât liderii lor de la „Muntele” şi nu vor declanşa nici un protest. Să fim serioşi, ce rost are o grevă generală la uzină unde directorii şi liderii de sindicat sunt cei mai bine plătiţi din unitate?!

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii