Între 6-12 iulie, cu sprijinul primăriei şi consiliului local, Petroşaniul, gazda ediţiei...

Între 6-12 iulie, cu sprijinul primăriei şi consiliului local, Petroşaniul, gazda ediţiei a XII-a a taberei de voluntariat CARITAS

Timp de citire: 3 minute

Marţi, 23 iunie, începând cu orele 11:00, la Primăria municipiului Petroşani a avut loc o conferinţă de presă, susţinută de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi de Alexandru Kelemen, coordonator CARITAS Petroşani.

Scopul acţiunii are legătură cu ceea ce se va întâmpla în perioada 6-12 iulie anul curent, când la Petroşani vor veni din toată ţara şi din mai multe ţări europene 120 de voluntari, care vor participa la cea de-a XII-a ediţie a taberei de voluntariat CARITAS.
„Subiectul conferinţei de presă de azi este legat de o acţiune pe care primăria o desfăşoară împreună cu cei de la CARITAS, domnul Kelemen este aici şi o să vă poată da mai multe detalii tehnice legate de ceea ce urmează să se întâmple. Este vorba de o tabără de voluntariat, care desfăşoară un exerciţiu de responsabilitate civică, anul acesta fiind a XII-a ediţie. Vor fi prezenţi la Petroşani voluntari din mai multe ţări, Germania, Austria etc., precum şi din România. Toţi vor lucra în Petroşani timp de o săptămână, în mod voluntar, la anumite activităţi. Şi Asociaţia Pro Urbis va participa cu voluntari la această acţiune. Cred că astfel de activităţi care au legătură cu voluntariatul, dar şi cu comunitatea locală vor fi pe viitor din ce în ce mai importante. Cred că sunt o formă foarte importantă de educaţie civică şi de responsabilitate a noastră, a tuturor. Exemplul celor de la CARITAS poate fi urmat şi de alţii”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
„Caritas organizează a XII-a tabără a voluntarilor. Până acum, aceste tabere s-au organizat în oraşe ale Ardealului. Anul acesta avem şi noi privilegiul de a avea 120 de voluntari la Petroşani care vor munci efectiv, în perioada 6-12 iulie. Împreună cu Primăria Petroşani, CARITAS încearcă mereu să facă lucruri utile pentru societate. Pentru această acţiune ne-am stabilit nişte lucruri destul de clare, avem o parte ecologică – încercăm prin această acţiune să aducem în vedere importanţa păstrării munţilor noştri, a sistemului ecologic, dar şi a turismului local – şi o latură socială. Dacă vorbim de componenta socială a acţiunii, aceasta va presupune un ajutor acordat în două moduri: centrul de copii va beneficia de o parte de vopsitorie nouă cu ajutorul voluntarilor veniţi şi activităţi pentru bătrânii imobilizaţi la pat, cărora vom încerca să le facem în gospodăriile lor cât mai multe lucruri, pe care ei nu pot să le facă. Pe lângă cele două componente, ecologică şi socială, în cadrul acţiunii ne-am propus să avem şi o componentă comunitară. Această componentă comunitară se referă la faptul că vrem să îmbunătăţim spaţiile de joacă pentru copii şi grădiniţele, încercând astfel să investim puţin în viitorul copiilor”, a declarat Alexandru Kelemen.

Fiţi alături de voluntari!
Cei 120 de voluntari vor fi împărţiţi în cele cinci zile de muncă efectiv în echipe de lucru. Acestea vor lucra, concomitent, în mai multe zone ale Petroşaniului şi la mai multe obiective, inclusiv în gospodăriile celor 50 de vârstnici bolnavi înscrişi în baza de date ale CARITAS Petroşani. Acestea sunt persoane aflate pe serviciul de îngrijire la domiciliu, oameni cu probleme medicale care nu pot să se ajute singuri. De exemplu, curtea unei gospodării va fi betonată, astfel încât familia respectivă să scape de noroi şi de mizerie. În alte gospodării sau locuinţe unde locuiesc aceste persoane vor avea loc lucrări de mici reparaţii sau de curăţenie. La toate aceste lucrări poate participa orice cetăţean din comunitate, care are inimă mare şi doreşte să ajute!
„Vreau să vă dau câteva exemple de lucruri ce vor fi făcute, stabilite în parteneriat cu primăria: vrem să refacem parcul spitalului municipal, vrem să reamenajăm exteriorul grădiniţei nr. 2 din Aeroport – mă refer la gardul împrejmuitor, vrem să vopsim podul de la Judecătorie şi multe alte lucrări de acest gen. Aceasta nu este o activitate doar a CARITAS-ului. Orice activitate de acest gen va putea fi susţinută de orice cetăţean al comunităţii, care în zilele respective va putea să vină alături de noi şi să ne ajute (va primi gratis un tricou şi, bineînţeles, unelte de lucru). Ar fi bine şi frumos ca să ne ajute între 6-12 iulie cât mai mulţi petroşeneni, ca să dăm astfel dovadă de un exemplu de civism. Iar dacă tot facem ceva, haideţi să păstrăm! Dorim ca cei din comunitate să păstreze şi să aibă grijă de ce s-a recondiţionat. Credem că, împreună cu o pensulă şi o găleată de vopsea, se pot face multe lucruri dacă eşti responsabil şi bun gospodar”, ne-a declarat Alexandru Kelemen.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii