INTERPELARE

INTERPELARE

Timp de citire: 3 minute
Adresată: Domnului Victor-Viorel Ponta Prim-ministru al Guvernului României de către domnul senator: Haralambie Vochiţoiu, în şedinţa Senatului din data de: 26 octombrie 2015
Obiectul interpelării: Reducerea cotei TVA la 9% pentru apa potabilă în contextul Rezoluţiei Parlamentului European privitor la „Dreptul la apă”
Domnule Prim-ministru,
În data de 07.04.2015, împreună cu 49 de parlamentari UNPR, am înregistrat, la Biroul Permanent al Senatului cu nr. XXII/185 BIS, amendamentul asupra proiectului Legii Codului fiscal, prin care solicitam reducerea cotei TVA la 9% pentru livrarea apei potabile. Este cunoscut faptul că românii suportă un preţ extrem de mare al apei potabile, în timp ce locuitorii din majoritatea statelor europene plătesc sume infime sau nu plătesc deloc apă.
Totodată, am depus Propunerea legislativă cu nr. L722/2014, pentru completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, prin care se urmăreşte evitarea sistării furnizării/prestării serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pentru bunii platnici, proiect legislativ aprobat de Senat la data de 30 martie 2015 şi aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Reamintim că în Constituţia României este precizat la art. 34. alin. (1) că Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar la alin. (2) că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
Mai mult, am depus şi proiectul legislativ privind acordarea pentru familiile cu venituri reduse a diferenţelor de tarif la serviciile de alimentare cu apă şi canalizare furnizate de S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., proiect ce s-a dorit a fi o continuare a O.U.G. nr. 41 din 15 martie 2001, ordonanţă ce se referea la acordarea pentru familiile cu venituri reduse a diferenţelor de tarif pentru aceste servicii.
Rezoluţia Parlamentului European, nr. 2014/2239 (INI), din 8 septembrie 2015, referitoare la „Dreptul la apă”, solicită Comisiei UE şi statelor membre următoarele:
– să asigure dreptul omului la apă şi la salubrizare, astfel încât fiecare persoană să dispună de apă pentru uz personal şi casnic de bună calitate, la preţuri accesibile, în cantitate suficientă şi de o calitate acceptabilă; subliniind că, în conformitate cu o altă recomandare a ONU, suma plătită pentru serviciile de alimentare cu apă, atunci când aceste servicii se plătesc, ar trebui să reprezinte cel mult 3 % din veniturile unei gospodării;
– să recunoască importanţa dreptului omului la apă şi la salubrizare, precum şi calitatea apei de bun public, valoare fundamentală pentru toţi cetăţenii UE, şi nu o marfă; îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că, începând din 2008, din cauza crizei economico-financiare şi a politicilor de austeritate, care au determinat creşterea sărăciei în Europa şi a numărului de gospodării cu venit scăzut, un număr tot mai mare de oameni se confruntă cu dificultăţi în a-şi plăti factura la apă şi că accesibilitatea economică devine o chestiune tot mai îngrijorătoare; respinge măsurile de întrerupere a furnizării apei şi debranşare forţată de la sistemul de aprovizionare cu apă şi solicită statelor membre să pună imediat capăt tuturor situaţiilor de acest fel atunci când se datorează unor factori socioeconomici care intervin în gospodăriile cu venituri reduse; salută faptul că, în unele state membre, sunt utilizate aşa-numitele „bănci pentru apă” sau cote minime de apă pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile să facă faţă costurilor la utilităţi şi pentru a garanta că apa este o componentă inalienabilă a drepturilor fundamentale.
Amintim în acest sens şi Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politici comunitare în domeniul apei (DCA); Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 28 iulie 2010 intitulată „Dreptul omului la apă şi salubritate”, precum şi Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 18 decembrie 2013 intitulată „Dreptul omului la apă potabilă sigură şi la salubrizare”.
Apreciem că între cele mai la îndemână măsuri prin care Statul român poate interveni pentru scăderea preţului apei, este de adoptare a unei cote reduse de TVA, dar şi prin a urmării respectarea criteriilor de disponibilitate, accesibilitate, calitate şi preţuri abordabile, garantând astfel dreptul omului la apă şi salubrizare.
Date fiind totalitatea aspectelor prezentate, vă rugăm să ne comunicaţi ce măsuri veţi întreprinde pentru reducerea cotei TVA la 9% pentru livrarea apei potabile şi totodată ce demersuri admistrative şi legale veţi lua în direcţia punerii în acord a legislaţiei româneşti cu Rezoluţia Parlamentului European, ce stipulează că nicio gospodărie nu trebuie să plătească mai mult de 3% din veniturile totale pe factura la apă.
Cu deosebită consideraţie,
Solicit răspuns scris.
Senator,
Haralambie Vochiţoiu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii