În anul în care Universitatea din Petroșani aniversează 75 de ani de existență, „Ziarul Văii Jiului” va evoca momente din istoria acestei instituții de învățământ superior etalon, ca semn de apreciere pentru generațiile de specialiști pregătite aici, profesioniști care au activat sau încă mai activează în întreaga lume. Dar și ca o formă de recunoștință pentru toți cei care, din postura de cadre didactice sau personal auxiliar, au scris, filă cu filă, istoria acestei instituții.
Articolele nu au pretenția unei cercetări cu caracter documentar, această nobilă misiune fiind deja asumată de oameni care i-au alocat până acum mii și mii de ore de studiu, dar au la bază documente și relatări de presă obținute din biblioteci publice, fizice ori digitale, disponibile inclusiv publicului larg.
De 15 ani, și „Ziarul Văii Jiului” reprezintă o fărâmă de Vale. Așa cum, de 75 de ani, atunci când spunem Valea Jiului, spunem și Universitatea din Petroșani. Considerați așadar seria de articole demarată astăzi datoria noastră morală în fața istoriei învățământului superior.
Institutul Cărbunelui din Petroșeni
Chiar dacă primul reper istoric legat de învățământul de profil datează din 1864, când – la 1 octombrie – începeau primele cursuri ale Școlii de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură din București, originea învățământului superior din Petroșani este direct legată de două documente datând de la 1948.
Mai exact, Decretul nr. 175 pentru reforma învățământului, publicat în M. Of. 177 – Partea I / 3 august 1948, și Decizia Ministerului Învățământului Public privind Organizare învățământului superior, publicată sub nr. 263 327 în M. Of. 249 – Partea I / 26 octomvrie 1948. Aici, în acest ultim document indicat, regăsim – la pagina 8524, „Art. 8 – Institutele superioare de învățământ sunt următoarele:” – mențiunea oficială privitoare la “Institutul cărbunelui din Petroșeni, cu o facultate de exploatare și preparare; durata de studii 4 ani”.
În același act normativ, la “Art. 9 – Cursurile de doctorat cu o durată de 3 ani, se organizează la Universități și la următoarele Institute de superioare de învățământ:”, regăsim și „Institutul cărbunelui Petroșeni” alături de entități superioare de învățământ din București, Cluj, Iași, Timișoara, Galați și Brad.
O notă de presă
Sâmbătă, 27 noiembrie 1948, ediția cu numărul 685 a cotidianului „Zori Noi”, organ al Partidului Muncitoresc Român pentru județul Hunedoara, anunța chiar pe prima pagină, printr-o notă, faptul că “La 29 Noiembrie își vor deschide cursurile două institute de învățământ superior din județul nostru”, respectiv Institutul de Minereuri din Brad și Institutul Cărbunelui din Petroșeni.
Abia luni, 6 decembrie 1948, la o săptămână de la deschiderea cursurilor, ediția cu nr. 693 a publicației „Zori Noi” alocă un modest spațiu editorial articolului semnat de A. Butuzan, corespondent, de la care aflăm că „Luni 29 noiembrie a avut loc/ Deschiderea Institutului Cărbunelui din Petroșeni”.
Decanul Institutului, tov. Vasile Poboran, intuia parcă faptul că la 29 noiembrie 1948 se scria prima fila a celor 75 de ani pe care Universitatea din Petroșani îi aniversează anul acesta.
„[…] Luând cuvântul tov. Vasile Poboran, decanul Institutului, a arătat că acest institut, creat în urma reformei învățământului inițiată de P.M.R., are un rol de mare importanță în desvoltarea economiei noastre naționale. Prin situarea în cel mai mare centru carbonifier din țara noastră, studenții acestui institut vor putea să-și împletească munca teoretică cu cea practică, devenind astfel buni ingineri mineri, ca intrând în câmpul muncii, să aducă un aport important în desvoltarea și îmbunătățirea condițiilor de muncă în exploatările noastre carbonifere […]”, se arată în materialul lui A. Butuzan.
Îmbrăcăminte, rechizite și o excursie de studii
După o absență de peste patru luni, Institutul Cărbunelui din Petroșeni revine în paginile „Zori Noi” într-o zi de sâmbătă, 16 aprilie 1949 (nr. 796). Aflăm astfel de la corespondenții săi voluntari că „Săptămâna trecută s’a trimis din partea Ministerului Minelor și Petrolului, Institutului de Cărbune din Petroșani un număr însemnat de articole de îmbrăcăminte și rechizite studențești”.
I. Enache ne mai informează că „Au fost astfel distribuite prin Asistența Studențească 15 paltoane și 45 perechi bocanci studenților săraci și evidențiați în învățătură și în câmpul muncii”.
Într-un articol distinct, publicat tot în Pagina Tineretului, organul PMR pentru județul Hunedoara ne mai informează și despre deplasarea corespondentului său „Cu studenții dela Institutul Cărbunelui/ Într’o excursie de studii”.
„Înființat pentru a da cadre noi, cadre tinere și bine pregătite, Institutul Cărbunelui din Petroșeni caută prin toate mijloacele – practică în mină, lucrări la A.C.P. și la Uzina Electrică din Vulcan, excursii de studii – să dea studenților posibilitatea de a asimila cât mai multe cunoștințe folositoare, de a realiza cât mai bine o perfectă îmbinare între practică și teorie.
Astfel, în zilele trecute, sub conducerea tov. prof. C. Marinescu, studenții anului I și II au făcut o excursie de studii prin Munții Sebeșului, având ca traseu principal Valea Streiului”.
Răspunsurile minerului Crișan (24 de ani)
Facem un salt tocmai în 1961. Ediția cu numărul 3675 a organului Comitetului orășenesc PMR Petroșani și al sfatului popular orășenesc, apărută duminică – 6 august 1961, „Steagul Roșu”, publică aspecte de la concursul “Cine știe, câștigă”, având tema „De la Valea plângerii, la Valea fericirii”.
“…răspunde Crișan Victor in vîrstă de 24 de ani, de profesie miner.
[…]
– Sîntem la întrebarea a 7-a. Ea este formulată astfel: „La Institutul de mine din Petroșani cresc cadre de nădejde pentru industria noastră extractivă. În ce an și cu cîți studenți și-a început activitatea institutul? Cîți studenți au fost înscriși la institut în anul universitar 1960-61 și cîți vor fi înscriși în viitorul an – 1961-62?”.
Răspunsul este dat prompt:
— Institutul de mine și-a început activitatea în anul 1948 cu 130 studenți. În anul universitar 1960-1961 cursurile institutului au fost urmate de 912 studenți. Numărul lor va crește în toamnă cu alți 470 studenți care vor fi înscriși în anul întîi. Pentru ca aceștia să aibe condiții cît mai bune de studiu, la institut se construiesc: un cămin cu 300 locuri, o sală de cantină pentru 600 persoane, un amfiteatru, 8 laboratoare și…
– Răspunsul dvs. tovarășe Crișan este cît se poate de bun!!
Sala vuiește de aclamații, de încurajări. Din nou clopoțelul își face datoria.
– Înainte de a trece la întrebarea a 8-a juriul anunță că premiul concurentului s-a majorat la 1100 lei”.
Un bilanț de la 1968
La 20 de ani de la înființarea Institutului Cărbunelui din Petroșeni (redenumit între timp Institutul de Mine Petroșani), „Steagul Roșu” (devenit Organ al Comitetului municipal Petroșani al P.C.R. și al Consiliului popular municipal provizoriu) dedică ample materiale de presă instituției de învățământ superior în ediția sa din 7 noiembrie 1968 (nr. 5920, paginile I și III), impecabil completate cu textul retrospectiv “Începutul”, semnat chiar de prof. Vasile Poboran, primul decan al instituției.
Zăbovim astăzi doar asupra informațiilor sintetizate în 1968 sub titlul „Momente din dezvoltarea Institutului de mine Petroșani”, aflând astfel parcursul primilor 20 de ani din istoria instituției:
„- Înființat în 1948 și-a desfășurat activitatea în câteva localuri improvizate.
– În 1949 începe construirea unei părți a clădirii actuale – fiind terminată în 1952.
– În anul 1955 a fost dat în folosință primul cămin studențesc.
– În 1956 a fost construită sala de sport și noua cantină.
– În anul de învățământ 1957 – 1958 a fost concentrat la Petroșani întregul învățământ minier din țară
– În cadrul institutului funcționează 11 profesori, 21 conferențiari, 27 șefi de lucrări, 80 de asistenți.
– Numărul lucrărilor științifice publicate de cadrele didactice în revistele de specialitate în anul 1967 – 1968 este de 61.
– Biblioteca institutului cuprinde un număr de 122 127 volume.
– În cei 20 de ani de activitate peste 2 600 de absolvenți au fost repartizați la exploatările miniere din țară.
– Institutul dispune de 27 de laboratoare dotate cu cele mai moderne aparate.
– În ultimii ani au fost construite încă două cămine care asigură condiții deosebite de locuit studenților.
– În cadrul institutului învață, în acest an școlar, aproape 1300 de studenți”.