Inițiativă spectaculoasă a parlamentarilor PNL de Hunedoara. Va revoluționa sistemul de sănătate

Inițiativă spectaculoasă a parlamentarilor PNL de Hunedoara. Va revoluționa sistemul de sănătate

Timp de citire: 3 minute

Deputatul Vetuța Stănescu și senatorul Lucica Dina Muntean, parlamentari PNL de Hunedoara, au semnat și susțin o inițiativă legislativă menită să revoluționeze sistemul de sănătate. Aflată deja în procedură de avizare, ideea susținută de aleșii liberali hunedoreni va ajuta Unitățile/Compartimentele de Primire Urgențe (UPU/CPU) și serviciile Salvamont sau Salvamont – Salvaspeo din județele mai puțin atractive pentru personalul medical (așa cum este și județul Hunedoara) să asigure necesarul de medici de specialitate. O problemă căreia, până acum, nimeni nu a reușit să îi dea de cap.

Stănescu și Muntean au ajuns în Parlamentul României după ce au acumulat o experiență profesională relevantă. Vetuța Stănescu chiar știe problemele reale ale sistemului medical. A lucrat în funcții de execuție, dar mai ales de conducere, la Spitalul Municipal Hunedoara, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Spitalul Județean de Urgență Hunedoara – Deva și Consiliul Județean Hunedoara. Lucica Dina Muntean a fost consilier local timp de opt ani și chiar viceprimar al municipiului Petroșani, perioadă în care a avut contact direct cu dificultățile din sistemul medical.

Și din aceste motive putem spune că inițiativa susținută de către parlamentarii hunedoreni menționați are la bază faptul că aceștia chiar cunosc problemele cu care merg în fața legislativului.

În județele atractive pentru personalul medical (cum ar fi Timișul, dacă ne referim strict la regiunea noastră) există spitale regionale sau județene în care se poate asigura asistență medicală de urgență cu personal medical suficient. Ceea ce nu putem spune și despre județele mai puțin atractive pentru medici, județe precum Hunedoara ori Caraș-Severin, unde disponibilul de personal medical este subdimensionat. Suprasolicitarea personalului medical la nivelul Unităților / Compartimentelor de Primire Urgențe face ca, dintre toate specializările, tocmai medicina de urgență (cea mai solicitată de către români) să fie tot mai puțin atractivă pentru absolvenții universităților de medicină.

Inițiativa parlamentarilor hunedoreni completează de fapt prevederile formei actuale a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Mai exact, se prevede ca – prin avizul Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic și cu aprobarea Ministerului Sănătății – Unitățile de Primire Urgențe din spitalele regionale sau județene să poată sprijini UPU/CPU de pe raza teritorială a altor județe, asigurând necesarul de medici de specialitate. Acest lucru va permite acoperirea liniilor de gardă sau a turelor din UPU/CPU care au nevoie. Mai concret, dacă are nevoie, Spitalul Județean de Urgență Hunedoara – Deva, spre exemplu, poate primi sprijin permanent din Timiș, Arad și nu numai. Până acum, din punct de vedere legal, nu era posibil.

În perioada imediat următoare, pentru ca modificările legislative susținute de către parlamentarii liberali hunedoreni să fie aplicate de îndată, trebuie lămurită și răspunderea în caz de malpraxis. Actualmente, aceasta aparține în solidar personalului medical și unității medicale cu care medicul are raportul de muncă, sens în care va trebui legiferată și prestarea muncii într-o terță unitate medicală.

Încă o veste bună este aceea că – tot prin inițiativa susținută de către deputatul Stănescu și senatorul Muntean – va putea fi asigurată în mod similar și componenta operativă medicală necesară pentru misiunile de salvare specifice ale serviciilor Salvamont sau Salvamont – Salvaspeo. Reglementarea propusă de către aleșii liberali hunedoreni răspunde nevoilor de intervenție medicală rapidă în zonele montane (în special stațiunile turistice cu pondere mare a intervențiilor de urgență).

Județul Hunedoara va beneficia din plin de modificările legislative produse. Există deficit în UPU, dar avem nevoie de mai mulți medici și pentru misiunile de salvare montantă. Ne ținem de cuvânt și adaptăm legislația la situația actuală a sistemului medical. Răspundem astfel unei probleme a tuturor hunedorenilor”, arată Vetuța Stănescu, deputat, președintele PNL Hunedoara.

Ne gândim și la ziua de mâine. Dacă UPU/CPU vor rămâne suprasolicitate, iar această specializare una neatractivă, se va ajunge într-un punct critic. Astăzi, două treimi dintre medicii din UPU/CPU au peste 45 de ani, ceea ce va face ca – în 5-10 ani, prin pensionările masive – deficitul să devină exact cum spuneam, unul critic. Dacă echilibrăm la nivel regional sarcina pe serviciile de urgență, asigurând medicilor un volum rezonabil de muncă, vom determina absolvenții să ia din nou în calcul rezidențiatul pentru această specializare. Astăzi, în domeniu se înregistrează cea mai slabă competiție în rândul tinerilor care provin din universitățile de medicină”, punctează Lucica Dina Muntean, senator PNL de Hunedoara.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii