Înfrăţirea cu Várpalota aduce Petroşaniului noi derulări de evenimente în care este...

Înfrăţirea cu Várpalota aduce Petroşaniului noi derulări de evenimente în care este implicată societatea civilă locală

Timp de citire: 3 minute
În perioada 16-21 august 2015, municipiul Petroşani a participat, ca partener, la proiectul european intitulat „Instituţii Europene şi Protecţia Mediului”, derulat în oraşul înfrăţit Várpalota din Ungaria. Proiectul face parte din Programul „Europa pentru Cetăţeni”, componenta 2 – „Implicare democratică şi participare civică”. Alături de oraşul gazdă şi de municipiul Petroşani, parteneri în acest proiect au mai fost oraşele: Porto San Giorgio din Italia, Ilok din Croaţia şi Psary din Polonia. Municipiul nostru a fost reprezentat la evenimentele derulate în Várpalota de tineri sportivi de la Clubul Sportiv Şcolar Petroşani, de membri ai societăţii civile din cadrul Asociaţiei „Casa Pro Urbis”,  Asociaţiei „Pro Parâng”,  Asociaţiei Umanitare „Carbo Gremium” şi membri ai Ansamblului Folcloric „Petroşani”.
Spectacol de dansuri populare şi dineu oficial
La sosire, delegaţia petroşeneană a primit pachetul de informaţii privind desfăşurarea proiectului, programul detaliat, precum şi mai multe informaţii despre cazare şi descrierea şi atracţiile oraşului maghiar. A urmat apoi participarea membrilor delegaţiei la deschiderea oficială a proiectului, susţinută de către primarul oraşului Várpalota, doamna Talabér Márta, acţiune continuată cu un spectacol de dansuri populare susţinut de Ansamblul de Dansuri „Cserregő”. Ziua s-a încheiat cu un dineu oferit în onoarea participanţilor la proiect. Toate acestea s-au derulat în incinta elegantei şi misterioasei cetăţi „Thury”.
Delegaţia din Petroşani a prezentat potenţialul turistic al municipiului nostru
Conform obiectivelor proiectului (istoria şi viitorul Uniunii Europene, politicile U.E. privind mediul înconjurător, promovarea libertăţii civice, a cetăţeniei active şi a voluntariatului), membrii delegaţiei municipiului Petroşani au participat activ la toate prezentările, dezbaterile şi workshop-urile organizate cu acest prilej. Materialele, pregătite cu seriozitate şi profesionalism de către delegaţia noastră privind prezentarea municipiului Petroşani şi potenţialul turistic al zonei, dar şi legate de protecţia mediului şi prezentarea ONG-urilor participante, au fost apreciate de către toţi partenerii în proiect şi de către organizatori, ele contribuind la promovarea dialogului de la această acţiune şi nu numai, precum şi la înlesnirea unor legături de colaborare între ONG-uri noastre şi ale celorlalte localităţi participante şi, de ce nu, la închegarea unor prietenii.
„Parlamentul European al Oraşelor Înfrăţite” 
Fiecare oraş (ţară) a trimis un reprezentant în „Parlamentul European al Oraşelor Înfrăţite”, iniţiat şi ales cu această ocazie, un „parlament” care a dezbătut, în fiecare seară, problemele ridicate în cadrul prezentărilor, dezbaterilor şi workshop-urilor din ziua respectivă. Problemele, observaţiile şi propunerile delegaţiei municipiului Petroşani au fost apreciate de asistenţa numeroasă care a fost prezentă la aceste şedinţe.
Seară românească cu caş de oaie şi cârnaţi „made în Petroşani”
Pe lângă aceste activităţi, proiectul prevedea şi modalitatea de a descoperi de către participanţi folclorul şi gastronomia fiecărei ţări. În acest sens, pe rând şi în fiecare seară, câte unul din oraşele participante a organizat seara ţării respective. Municipiul Petroşani a prezentat un spectacol de dansuri populare româneşti şi a pregătit o masă cu mâncăruri specifice din zona Văii Jiului (telemea şi caş de oaie, cârnaţi ţărăneşti de casă şi dulceaţă de afine). După spectacolul de dans, membrii ansamblului „Parângul” au ţinut o lecţie de dans popular, invitând toţi spectatorii la dans.
Handbaliste petroşenene, de nota 10!
Un rol important în proiect l-au avut şi activităţile dedicate sportului. Astfel, au avut loc meciuri de fotbal şi handbal între sportivii participanţi în proiect. Handbalistele Clubului Sportiv Şcolar din Petroşani au participat şi la un turneu din cadrul „Cupei Cell”, unde, din aproape 50 de echipe europene, sportivele noastre au avut o evoluţie foarte bună, ocupând un merituos loc 4. Delegaţia din Petroşani a participat şi ea la câteva meciuri ale handbalistelor noastre, susţinând frenetic echipa, poate că şi acest lucru a contribuit la ocuparea acestui loc bun.
Vizite prin toată Ungaria 
În afara evenimentelor propriu-zise din proiect delegaţia din Petroşani a avut posibilitatea să cunoască zona unde s-a desfăşurat proiectul. Astfel, a fost vizitată reşedinţa judeţului, municipiul Veszprém, după care s-au efectuat două vizite prin Parcul Naţional Balatofelvidék şi la Lacul Balaton. De asemenea, nu trebuie uitată nici vizita prin Budapesta, capitala Ungariei.
Decernări de cupe şi poze de grup
Proiectul s-a încheiat tot în Cetatea „Thury” din Várpalota, cu decernarea cupelor la competiţiile sportive şi cu fotografii comune făcută tuturor participanţilor, totul într-o atmosferă de bucurie şi prietenie. Sperăm că acest proiect a reuşit să lege prietenii, să realizeze colaborări şi să elimine prejudecăţi.
Eduard WERSANSKI, 
conducătorul delegaţiei petroşenene
Varpalota – galerie foto

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii