Încă un pas pentru telegondola de peste 12 milioane de euro către...

Încă un pas pentru telegondola de peste 12 milioane de euro către Parâng. Toate detaliile aici

A cable car and funicular in summer transports passengers and tourists up the hill in the city or in a nature park.

Timp de citire: 3 minute

Două proiecte s-au aflat, miercuri, pe Ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local al municipiului Petroșani. Vom zăbovi însă mai mult asupra celui care a fost și este de mare interes, fiind esențial pentru consolidarea masivului Parâng ca stațiune de neratat pe harta iubitorilor de sport și turism pe toată perioada anului.

Primul proiect, cel de aprobare a Devizului General actualizat și a indicatorilor tehnico-economici actualizați pentru obiectivul de investiții „Reabilitare strada General Vasile Milea și strada Maleia” a fost unul strict tehnic, formal. Spunem asta deoarece proiectul, finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a fost finalizat în 27 septembrie 2023. Acum, după terminarea lucrărilor, a fost necesară actualizarea devizului general datorită ajustării prețurilor. Valoarea de ajustare a contractului a fost de 409.691,93 lei, cu TVA.

Tot miercuri, în 8 noiembrie 2023, pe masa consilierilor locali a ajuns și proiectul prin care primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, în calitate de inițiator, cerea legislativului local votul pentru aprobarea Studiului Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajare linie de transport ecologic pe cablu tip telegondolă între străzile Alpina și Maleia, situate în intravilanul Municipiului Petroșani”.

Prima fază spre visul de a duce stațiunea Parâng la nivelul următor prin amenajarea unei telegondole a fost întocmirea Notei conceptuale și a Temei de proiectare de către compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Petroșani. Mai apoi, la finalul anului 2022, a fost semnat contractul de achiziție publică de servicii nr. 21876, vizând întocmirea documentațiilor tehnice, faza Studiu de fezabilitate.

„Telegondola va fi situată în zona de agrement Parâng, amplasamentul fiind stabilit pe linia telescaunului actual. În urma unei analize a situației existente, respectiv vechimea telescaunului  – în exploatare de aproximativ 50 de ani, a rezultat că poarta de intrare în stațiune trebuie modernizată la standarde europene”, spune primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Instalația va avea o lungime de 2.259 de metri, făcând legătura între puncte aflate la o diferență de altitudine de 562 de metri. Va fi deservită de 35 de vehicule (cabine) cu o capacitate individuală de 8 persoane. Va avea o capacitate de transport pe ramură, adică în urcare sau coborâre, de 100%, și va putea transporta 1.200 de persoane pe oră la o viteză (ajustabilă) a cablului de 6 metri pe secundă.

În conformitate cu indicatorii tehnico-economici puși la dispoziție în ședința legislativului local de miercuri, valoarea totală a investiției a fost estimată la 71.435.385 de lei, inclusiv TVA, din care construcțiile și montajul reprezintă 17.638.180 lei, inclusiv TVA.

S-a mai făcut, după cum spuneam, un pas. „În funcție de sursa de finanțare nerambursabilă, respectiv fonduri europene sau programe guvernamentale, vor fi urmate și etapele ulterioare ale investiției: achiziționare servicii întocmire documentații de proiect tehnic și asistență tehnică și achiziții de execuție lucrări”, a punctat Paulina Dragoș, director executiv în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei municipiului Petroșani. Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 15 luni.

Trebuie menționat că, până la ora actuală, nu au fost publicate ghidurile de finanțare pentru investiții în domeniul turismului. Dar acest proiect, aprobat miercuri, denotă tocmai preocuparea administrației publice locale de a fi complet pregătită pentru a atrage fonduri europene și în acest domeniu.

Vă reamintim că, recent, ADR Vest a făcut publică lista proiectelor din regiunea noastră, proiecte cu finanțare europeană care au fost reziliate, sunt considerate nefuncționale, sunt nefinalizate (întârziate) sau cu risc de a pierde finanțarea. Ei bine, vestea îmbucurătoare a fost și este aceea că Primăria municipiului Petroșani NU are proiecte cu probleme, nefiind menționată pe această listă. Cu alte cuvinte, municipalitatea a dus la bun sfârșit sau se află în grafic cu toate proiectele pe care s-a angajat că le va implementa!

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii