Încă un demers de succes al senatorului Văii Jiului: pensionarii din minerit...

Încă un demers de succes al senatorului Văii Jiului: pensionarii din minerit vor beneficia de facilităţi până la finalul anului 2019

Timp de citire: 2 minute

Prin demersurile iniţiate şi susţinute de către Haralambie Vochiţoiu, senator de Valea Jiului, încă o nedreptate socială a fost eliminată. Aceasta face referire la peste 12.000 de pensionari din minerit şi familiile acestora, ceea ce înseamnă că, dacă nu s-ar fi făcut demersurile despre care vorbeam, o bună parte din populaţia Văii Jiului ar fi fost direct şi pe nedrept afectată.La un an şi jumătate de la primele solicitări adresate în numele pensionarilor din Valea Jiului, vestea bună a venit din partea Comisiei Europene la data de 16.11.2015: pensionarii din minerit vor beneficia de facilităţi până la finalul anului 2019!

În 2011, mârşava guvernare portocalie a notificat Comisia Europeană ca unele drepturi ale pensionarilor din minerit (alocaţia de cărbune pentru uz casnic şi tarif redus la energia electrică) să nu mai fie acordate după finalul anului 2014. Ar fi dispărut astfel, pentru o nemernicie a guvernului PDL, un drept câştigat şi susţinut zeci de ani la rând prin sudoarea muncii ortacilor.
Primele demersuri concrete ale senatorului Vochiţoiu în acest sens datează din perioada martie – aprilie 2014. Atunci, senatorul a adresat în scris o întrebare către ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, înregistrată cu nr. 1889/b din 31.3.2014. Mai apoi, în prima zi a lui aprilie 2014, a făcut o declaraţie politică în Senatul României, dar a şi adresat o interpelare lui Victor-Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului României, înregistrată cu nr. 1924/c din 07.04.2014.
În întrebarea adresată ministrului delegat pentru Energie, senatorul Vochiţoiu arăta că, “deşi potrivit art. 3, alin. 1, lit. a din Decizia Consiliului Uniunii Europene 2010/787/UE, termenul limită pentru închiderea unităţilor miniere este de 31 decembrie 2018, cei aflaţi la guvernare în anul 2011 au înţeles să-i lipsească de drepturile lor pe pensionarii mineri din Valea Jiului cu patru ani mai devreme”
Mai apoi, în Senatul României, Vochiţoiu arăta că, în calitate de senator, “în numele celor peste 12.000 de pensionari mineri şi al familiilor acestora”, roagă “responsabilii Guvernului Ponta să depună toate eforturile necesare pentru a repara răul făcut de PDL, în sensul ca drepturile pensionarilor mineri să fie recunoscute şi după anul 2014”.
Noi demersuri au fost făcute printr-o interpelare adresată Ioanei Petrescu, Ministrul Finanțelor Publice și lui Liviu Voinea – Ministrul delegat pentru buget (înregistrată cu nr. 2078//b din 27.5.2014), dar şi printr-o adresă către Bogdan Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, înregistrată cu nr. 15/1038/25.07.2015 la Senatul României și cu nr. RG/8798/29.07.2014 la Consiliul Concurenței.
Toate aceste demersuri au avut ca temă, după cum spuneam, necesitatea reglementării acordării alocației de cărbune pentru uz casnic și a tarifului redus la energia electrică pentru pensionarii mineri din Valea Jiului
În data de 16.11.2015 s-a primit la Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, Decizia Comisiei Europene pentru aprobarea schemei modificate de ajutor de stat pentru prelungirea acordării facilităților pentru pensionarii mineri din Valea Jiului până la 31.12.2019. Documentul poate fi consultat integral pe website-ul nostru.
Cătălin DOCEA

Click pe imaginea de mai jos pentru a citi integral Decizia Comisiei Europene.

2015.11.16 + Decizie Comisia Europeană - facilităţi pensionari mineri

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii