Încă un blocaj juridic al proiectului minier Certej

Încă un blocaj juridic al proiectului minier Certej

Timp de citire: 2 minute
La sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Cluj a admis cererea reţelei Mining Watch România, formulată prin asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Asociaţia a cerut instanţei suspendarea efectelor juridice ale autorizaţiei de construire pentru organizarea de şantier aferentă iazurilor de decantare ale minei Certej.
Autorizaţia de construire a fost emisă în februarie 2015 de Primăria Certeju de Sus. Această autorizaţie a constituit o a doua încercare eşuată a companiei Deva Gold de a demara anumite lucrări de organizare de şantier la proiectul minier. În 2014, Deva Gold obţinuse de la aceeaşi primărie o autorizaţie pentru organizarea de şantier a întregului proiect minier, dar care a fost la rândul ei atacată în contencios administrativ pPrefectul judeţului Hunedoara, fiind anulată definitiv de instanţă. Prezenta autorizaţie a fost emisă la mai puţin de o lună după ce s-a constatat, datorită vigi­lenţei publice, că prima autorizaţie fusese emisă ilegal, iar lucrările fuseseră oprite de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Proiectul minier Certej este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenţionează să deschidă prima mină de suprafaţă, cu cianuri, din România. Zăcământul de la Certej este deţinut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80 la sută) şi compania de stat Minvest Deva (~20 la sută). Proiectul se confruntă cu o opoziţie puternică, atât naţională, cât şi internaţională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 metri şi respectiv de 70 metri înălţime, sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.
Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunţării, iar recursul nu suspendă efectele sentinţei – actul rămâne suspendat până la soluţionarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Cluj. În acest moment, Autorizaţia de Construire care permitea Deva Gold să îşi organizeze şantierul pentru a putea ulterior construi iazurile de decantare nu mai poate produce efecte juridice.
„Autorităţile locale încearcă la nesfârşit să acopere defectele majore de concepţie a marilor proiecte miniere propuse în Transilvania. Cu fiecare zi ce trece sunt descoperite nereguli tot mai mari, care ar trebui deja să intre în atenţia organelor de anchetă şi urmărire penală. Vom continua să monitorizăm actele emise de autorităţi în folosul operatorilor minieri şi vom ataca în instanţă orice act cu suspiciuni de nelegalitate”, a declarat Oana Cătălina Poenaru, consultant juridic al reţelei Mining Watch România.
Proiectul minier este deţinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold şi se află în etapa de construcţie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 hectare, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munţii Metaliferi. Mina, cu o producţie anuală estimată de 3 milioane tone de minereu, prevede tăierea a 187 hectare de păduri pentru a amplasa două cariere deschise şi două iazuri de decantare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii