Peremiştii din filialele locale din Valea Jiului acuză conducerea organizaţiei centrale de partid că nu stăpâneşte confuzia legată de sigla şi organizarea partidului şi că nu are nicio treabă cu arta de a conduce un partid „vechi şi important”.
„Confuzia şi incertitudinea
membrilor şi simpatizanţilor PRM legată de destinul şi activitatea acestui partid, înfiinţat acum 27 de ani de regretatul Corneliu Vadim Tudor, vor lua capăt tocmai în iunie anul acesta, când va avea loc congresul partidului şi când va fi ales un lider adevărat. Nu înţelegem de ce data congresului n-a fost stabilită mai devreme, astfel încât să terminăm odată cu interimatul ăsta ce ţine din 2015 încoace. Păcat, foarte păcat, ce se întâmplă cu un partid important pe eşichierul politic al acestei ţări greu încercate, mai ales că vedeţi ce se întâmplă şi azi când vorbim”, aşa şi-a susţinut petroşeneanul Gheorghe Bereş punctul de vedere, atunci când l-am întrebat ce se întâmplă cu PRM, legat de ultimele evenimente din Bucureşti, când Lidia Tudor, fata celebrului fondator al partidului, a fost brucată la şedinţa Biroului Permanent de către unii din conducerea actuală.
Toată această discuţie a pornit de la trei membri din cadrul PRM Petroşani, care ne-au întrebat vinerea trecută şi ne-au rugat să le cerem „şefilor de partid explicaţii”, în legătură cu „circul de la Bucureşti când fiica Tribunului, cel care a fondat partidul, a fost pur şi simplu dată afară de un aşa-zis preşedinte interimar la şedinţa de Birou Permanent, pe care noi, domnule, nici nu-l prea recunoaştem, că, vorba aceea, ce a făcut şi face el pentru partid, în condiţiile în care la votul din decembrie PRM aproape că nu a existat, vedem, iar ce a făcut Tribunul ştim!”. „Apoi, mai există o confuzie mare, care face tare rău partidului. Apar pe internet, peste noapte, alte sigle, cu imaginea lui Tudor Vladimirescu sau Vlad Ţepeş, şi lângă ele se scrie PRM şi un judeţ. Păi, din câte ştim, sigla partidului e Vulturul Cruciat, iar PRM e unul singur… că doar n-o exista PRM Alba, PRM Hunedoara şi aşa mai departe…”, ne-au mai spus aceştia.
Preşedintele filialei PRM Petroşani dă dreptate acuzatorilor
Fiind o voce autorizată în cadrul PRM Petroşani, membru încă din 1999, preşedintele filialei, Gheorghe Bereş, este de acord şi el cu cele susţinute de aceşti membri, chestiuni care şi în opinia lui provoacă „suspiciuni şi neîncredere faţă de PRM”.
„Situaţia e clară, dar unii doresc să creeze confuzie. Eu când m-am înscris în anul 1999 în PRM am avut aceeaşi siglă, iar filiala se numea filiala municipală a PRM Petroşani. Acum vedem că la nivel naţional s-a creat o chestiune care provoacă o confuzie totală între oameni… Nu cred că există înregistrat la OSIM PRM Gorj, PRM Olt sau mai ştiu eu ce judeţ. Cred că există doar PRM, înregistrat cu o singură siglă, Vulturul Cruciat. Apar azi fel şi fel de site-uri, cu Tudor Vladimirescu pus la siglă, sau alţi eroi români, pentru care am toată stima dar ei n-au nimic de-a face cu sigla! Asta creează confuzie şi incertitudine. Trebuie folosit termenul de PRM filiala Olt, filiala Gorj, filiala Hunedoara în cazul nostru etc., cu sigla Vulturul Cruciat.
Legat de cealaltă problemă de la şedinţa Biroului Permanent de la Bucureşti, au fost acolo într-adevăr lucruri care nu trebuiau să se întâmple, că şi aşa partidul nostru are destule probleme, iar la alegerile din decembrie aproape că n-am contat. În loc să se întărească rândurile membrilor şi filialelor şi partidul în general, au loc certuri şi acţiuni neserioase, care nu dau bine imaginii şi opiniei publice, românilor în general şi care îi întristează enorm pe membrii sau susţinătorii noştri, atâţia câţi mai sunt ei. Eu bănuiesc că nu s-a purtat o discuţie în prealabil între preşedintele interimar al partidului şi domnişoara Lidia Tudor. Dacă avea loc nu se ajungea la acele scene reprobabile. Fiind invalidat, vorbesc de Congresul PRM din 2015 (pentru că n-a fost dată până la acea dată o sentinţă definitivă în procesul dintre Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar), e normal ca acest preşedinte interimar al partidului să scape frâul din mână. De aceea, această stare de incertitudine trebuie să se termine. Am înţeles că în iunie anul acesta va fi Congresul pentru alegerea noilor organe de conducere, inclusiv a preşedintelui de partid la nivel de organizaţie centrală. Dar să ştiţi că eu văd înainte de acest Congres şi organizarea unui Consiliu Naţional, în care să fie chemaţi preşedinţii de organizaţii judeţene – şi, de ce nu, şi de organizaţii municipale sau de organizaţii care au mai mulţi membrii înscrişi. Acest consiliu ar putea clarifica multe înainte de congres, astfel că la acesta am merge toţi cu lecţia învăţată, iar până atunci nu s-ar mai crea atâtea confuzii şi incertitudini care slăbesc şi mai mult partidul”.
Poziţia lui Emanoel Andronache
După aceste declaraţii destul de ferme făcute de un oficial PRM, filiala Petroşani, am stat de vorbă şi cu preşedintele PRM, organizaţia judeţeană Hunedoara, petrileanul Emanoel Andronache. I-am spus ce întreabă unii dintre membrii şi care a fost poziţia colegului Bereş.
„Da, oamenii şi domnul Bereş au dreptate. Sigla partidului este şi trebuie să rămână doar Vulturul Cruciat. Dar, chiar dacă pe net circulă astfel de versiuni, cred că membrii adevăraţi şi serioşi ştiu că PRM e numai unul singur, restul sunt filiale şi punct. Legat de scandalul de la Bucureşti, cred că el se putea aplana şi sper ca pe viitor să nu mai existe confuzii, cum zic aceşti membri. În iunie va avea loc congresul, iar înainte de asta va exista Consiliul Naţional, nu înainte de a se stabili alegerile în organizaţiile judeţene. Noi am făcut alegerile în organizaţia judeţeană Hunedoara în 2015, nu cred să mai facem altele – doar dacă membrii noştri îşi doresc neapărat acest lucru. Eu am 9 judeţe din sudul ţării de care răspund şi mă voi preocupa ca până la congres în fiecare dintre ele situaţia să fie la zi şi să nu mai existe incertitudine sau confuzie, astfel încât PRM să redevină ceea ce a fost, dacă nu şi mai mult”.
Rămâne de văzut care va fi viitorul acestui partid care după ultimele alegeri locale şi, mai ales, parlamentare începe să conteze din ce în ce mai puţin în viaţa politică a ţării. Chiar dacă numărul de simpatizanţi se zice că n-ar prea fi scăzut, în condiţiile în care Europa şi lumea întreagă se pare că revine la spiritul naţionalist de acum douăzeci-treizeci de ani, el nu se vede şi nici nu prea se simte, între timp mulţi dintre români simpatizanţi ai PRM trecând la alte partide apărute cu doctrină naţionalistă.