Vă prezentăm declaraţia de presă legată de locurile de muncă create pe raza Petrilei în mandatele actualului primar, Ilie Păducel.
Stimaţi cetăţeni petrileni,
Deşi n-ar trebui să-i răspund domnului Dorin Curtean, pentru că un primar NU face locuri de muncă, ci împreună cu administraţia şi consiliul local creează cadrul legal pentru atragerea de investitori şi agenţi economici în localitate, fac azi o declaraţie de presă pentru a informa corect cetăţenii oraşului Petrila, dezinformaţi grav în această campanie electorală, în repetate rânduri, de către acest candidat la posturile de televiziune locală.
În mandatele mele au fost create 2.113 locuri de muncă, atât în mediul privat, cât şi pe linie de administraţie locală. Graţie preocupării administraţiei locale pe care o conduc şi colectivului nostru din primărie, care s-a ocupat de anumite proiecte pe care le-am coordonat, dar şi investitorilor locali şi agenţilor economici (cărora întotdeauna le-am creat un cadrul legal propice dezvoltării afacerilor pe raza oraşului), pot spune că, an de an, au existat anumite oportunităţi de angajare pentru cei care au căutat de lucru în anumite meserii. La multe creări de locuri de muncă – unele pe o perioadă determinată – am fost sprijiniţi şi de instituţii ale statului, precum anumite ministere din Guvernul României, AJOFM şi altele.
Deşi e greu de sintetizat în atâţia ani câte locuri de muncă s-au creat la Petrila pe perioada mandatelor mele de primar, voi încerca să exemplific concret şi corect cum stă situaţia, astfel încât candidatul Curtean să nu mai susţină că am scos din burtă această cifră de 2.113 locuri de muncă. Cifra ar putea fi mult mai mare, pentru că unele locuri de muncă create pe perioade determinate s-ar putea să-mi fi scăpat din această statistică personală, dar mă limitez cu modestie la această cifră, pentru că ştiu că e reală – chiar dacă e mai mică – şi nu susţin baliverne precum cele spuse de candidatul Curtean la funcţia de consilier local din partea PSD.
1. Regularizări şi asigurări de maluri, construire de poduri (din anul 2000, timp de 10 ani). Chiar la începutul acestor proiecte necesare pentru oraş şi cetăţeni, care ne-au cerut la vremea respectivă aceste lucruri, au fost aprobate de premierul României, Mugur Isărescu, 150 de locuri de muncă.
2. Cel puţin 10 ani au fost create circa 150 de locuri de muncă pe 6 luni, anual, la programele AJOFM, venite în sprijinul cererii primarilor din perioada respectivă, care cereau locuri de muncă pentru persoanele defavorizate, în condiţiile cazurilor sociale tot mai numeroase datorate restructurărilor din minerit de după 1997.
3. În administraţie au fost angajate 150 de persoane, plus 100 de persoane însoţitori ai persoanelor cu handicap, conform legilor româneşti.
4. În fiecare an, pe perioada mandatelor mele de primar, la lucrările de investiţii au fost create locuri de muncă pentru petrileni. Şi readuc aminte: construire de 4 blocuri sociale, plus alte trei blocuri ANL şi un bloc, blocul 33, de pe strada Minei; lucrări de reabilitare termică a blocurilor; construire liceu, construire grădiniţă, construire Cămin Cultural Jieţ; reabilitare Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”; construire poduri (altele decât cele de mai sus), canalizare Cimpa şi lucrări de introducere a canalizării în oraş (altele decât cele ale Apa Serv); asfaltare drumuri, străzi, alei, parcări (de minim 10 ani se tot fac lucrări în acest domeniu, mai mici sau mai mari); amenajări şi întreţinere parcuri şi zone verzi; lucrări de extindere a iluminatului stradal; lucrări sală de sport; amenajări şarpante blocuri prin FRDS; construire biserici, capele, reabilitare case de pensionari. Pentru toate aceste lucrări din datele pe care le deţin au fost angajaţi pe perioada lucrărilor circa 200 de lucrători în diverse calificări – pe lângă personalul existent la societatea de gospodărie, acolo unde a ţinut de ei, dacă a fost nevoie s-au făcut angajări.
5. Apropo de investitori, că nu-i atragem şi că nu le creăm facilităţi sau condiţii. Iată un exemplu: asigurare teren (prin HCL) şi vânzarea CT-8 pentru construire şi extindere societate comercială privată SIMAUS-ROM, cu peste 150 de locuri de muncă create pe program de dezvoltare (peste 50 de angajaţi numai la fostul ştrand). Un alt exemplu de investitor privat local care a creat locuri de muncă în mandatele mele: construire şi extindere SC Lovental cu 120 de locuri de muncă create.
6. Pe platformele fostelor unităţi miniere Lonea Pilier, Petrila Sud s-au înfiinţat societăţi comerciale unde sunt angajate între 10-35 de persoane, în funcţie de anumite perioade de vreme.
7. Înfiinţare SVSU (pompieri şi SMURD) cu 25 de angajaţi pompieri, respectiv 13 angajaţi pe linie SMURD.
8. Edil Urban, societatea de gospodărie a oraşului, a funcţionat mereu cu cel puţin 50 de angajaţi. Au fost şi sunt perioade când Edil Urban funcţionează cu 120 de angajaţi, surplusul reprezentând oameni care lucrează la anumite lucrări de care societatea se ocupă pe raza localităţii într-o perioadă de timp determinată. A nu se uita faptul că Edil Urban a accesat fonduri europene de un milion de euro pentru gestionare deşeuri, înfiinţându-se astfel şi alte câteva locuri de muncă.
9. Înfiinţare Centru de Afaceri, unde şi azi lucrează aproximativ 30 de persoane.
10. La fostul magazin general se află acum fabrica de confecţii, care are în prezent 30 de femei angajate.
11. În fine, contabilizând în mare angajările făcute în mandate ale mele, pe raza oraşului există 353 de societăţi înfiinţate în această perioadă, care au atras un număr de 840 de angajaţi (fireşte am scăzut de aici angajările firmelor de care am vorbit mai sus, ca să nu fac ca Pristanda, să număr steagurile de mai multe ori)…
Şi, ca să închei acest bilanţ, pot spune cetăţenilor petrileni că în prezent în Petrila există ofertă pentru 65 de locuri de muncă, 55 dintre ele având legătură cu primăria şi proiectele noastre de dezvoltare ale oraşului: 25 de locuri de muncă se găsesc la munca pentru asfaltări, 20 de locuri de muncă sunt propuse la construirea blocului ANL de pe strada Prundului, pentru care avem finanţare şi vor începe lucrările din săptămâna viitoare. Alte 10 locuri de muncă sunt disponibile la unul dintre cei mai serioşi agenţi economici privaţi de pe raza localităţii, SIMAUS-ROM, iar alte 10 angajări se vor face la Edil Urban.
Închei prin a spune că Mina Petrila NU primarul Ilie Păducel a închis-o! Din contră, m-am zbătut să nu se întâmple asta, 25 de tineri reuşind să fac să fie angajaţi la Mina Lonea. De asemenea, brigada Cenuşe, cu 60 de angajaţi, am reuşit s-o transferăm la Mina Lonea, şi nu la Mina Uricani, cum doreau conducătorii PSD. Din păcate, anumiţi domni, chiar din PSD Petrila, cu funcţii în Consiliul de Administraţie al minei, ori din cadrul CEH au decis aceste lucruri privind închiderea Minei Petrila. Ce repede uită unii! Mai multe nu spun azi, dar vă promit că voi reveni, dacă va fi cazul şi dacă acuzaţiile mincinoase la adresa mea vor continua cu acest subiect, pentru că petrilenii trebuie să afle adevărul.
Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila,
primarul dumneavoastră, al celor care aţi avut şi aveţi încredere în mine.