În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în Sala Galbenă a Primăriei municipiului Petroşani, marţi, 18 octombrie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a ţinut a anunţat că au fost simplificate procedurile de obţinere a serviciilor publice de către cetăţeni la nivelul primăriei, prin adoptarea unei dispoziţii emise de primar.
Măsurile propuse pentru simplificarea procedurilor de obţinere a serviciilor publice de către cetăţeni la nivelul primăriei petroşenene sunt în număr de zece. Primarul Petroşaniului a declarat că aceste măsuri vor fi mai multe, în funcţie de soluţiile găsite de şefii de compartimente şi birouri. Cum ar veni, la primăria din Petroşani scade birocraţia, iar la nivel de administraţii locale putem spune că Tiberiu Iacob-Ridzi este primul din Valea Jiului care ia măsuri concrete în acest sens, nu doar la nivel declarativ.
1. „Conform dispoziţiilor OUG NR. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, referitor la actele doveditoare privind veniturile familiei, DAS va solicita direct de la ANAF adeverinţele de venit, pe bază de tabel, în urma depunerii cererilor şi declaraţiilor pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei. Astfel, solicitanţii vor fi scutiţi de a mai merge la ANAF şi de a mai pierde astfel timp”, a declarat primarul, în legătură cu prima măsură luată.
2. Tot legat de DAS şi de cei cu venituri minim garantate, ca o a doua măsură dată de primar prin dispoziţie amintim şi procesul de aplicare a OUG 70/2011, prin care DAS va renunţa să mai solicite declaraţia notarială pentru cei cu venituri ocazionale şi adeverinţe şcolare pentru clasele I-IV. „Prin această măsură îi scutim pe oameni nu doar de pierderea timpului ci şi de bani, pentru că declaraţia aceea notarială costă. Nu ştiu exact, o sumă de până în 50 de lei, dar importantă pentru cei cu venituri mici”, a menţionat primarul.
3. Ca o a treia măsură dată prin dispoziţie de primar, adeverinţele de teren agricol necesare la întocmirea dosarelor pentru obţinerea subvenţiilor la încălzire „vor fi de-acum solicitate din oficiu de către DAS, Biroul cadastru şi Registrul Agricol, care le vor întocmi nominal pentru fiecare persoană în parte”.
4. Veşti bune şi pentru cei care solicită scutire la plata impozitului pe teren depuse la primărie şi aprobate de consiliul local. Ca o a patra măsură, „adeverinţele de teren pentru aceste persoane vor fi solicitate de către Serviciul Impozite şi Taxe Locale direct de la Biroul Cadastru şi Registrul Agricol”, susţine primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
5. „La eliberarea acordului de funcţionare, Biroul Autorizare şi Avizare va solicita de la Serviciul Impozite şi Taxe Locale dovada plăţii taxelor de firmă şi salubritate. De asemenea, la avizarea anuală a acordului de funcţionare se va renunţa la solicitarea actului constitutiv şi a statutului persoanei juridice”, a explicat primarul a cincea măsură luată şi emisă prin dispoziţie.
6. Măsura şase este legată de aplicarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, primăriile având obligaţia, prin serviciile de specialitate, de a elibera certificate de producător solicitanţilor, atestate ce se eliberează în urma obţinerii de către aceştia a unui aviz constatator al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara în cazul de faţă. „Pentru simplificarea procedurii, avizul consultativ va fi obţinut de către Biroul Cadastru şi Registrul Agricol, astfel că cetăţenii nu vor mai pierde timp, energie şi bani pentru a se deplasa până la Deva şi retur”, a mai menţionat edilul.
7. Probabil că măsura şapte îi va bucura pe unii. Este vorba de faptul că prin dispoziţie, primarul Petroşaniului a dat ordin funcţionarilor din administraţia locală să răspundă petiţiilor de-acum înainte în termen de 15 zile, şi nu 30 cum era până acum. „Vrem prin aceasta să facem mai eficientă şi mai rapidă corespondenţa cu oamenii, cu problemele lor, astfel încât fiecare petiţionar să primească un răspuns pentru problema sesizată cât mai repede”, a adăugat Tiberiu Iacob-Ridzi.
8. O altă chestiune, care suntem convinşi că va fi apreciată de petroşeneni, este măsura opt, prin care edilul-şef cere eliminarea taxei pentru eliberarea în regim de urgenţă a unor acte. Chiar dacă nu sunt sume mari, în general, pentru unii cetăţeni contează orice leuţ, astfel că măsura, credem, e binevenită.
9. Măsura nouă înseamnă tot o scutire de plată a unei taxe! „Am vizat prin această măsură scutirea taxei pentru eliberarea adeverinţelor pentru obţinerea ajutorului social, cantină socială, alocaţie de susţinere, ajutor de urgenţă, ajutoare pentru încălzirea locuinţei, bursele şcolare, a sumelor pentru calculator şi a Programului Bani pentru liceu” . Cred că orice astfel de scutire contează pentru cetăţenii cu venit minim garantat şi cu probleme sociale.
10. În fine, cea de-a zecea măsură stabilită de primar prin dispoziţia nr. 1447/2016 se referă la cererile privind obţinerea de terenuri pentru construcţia de locuinţe în baza Legii 15/2003. „Verificările privind deţinerea de locuinţe sau terenuri, în cazul acestor cereri, vor fi făcute direct de către Biriul Cadastru cu ajutorul Serviciului Impozite şi Taxe Locale”, a explicat primarul.
Conform aceluiaşi oficial din primărie, din punct de vedere financiar aplicarea acestor măsuri nu constituie un efort foarte mare: „E vorba doar de acea taxă de urgenţă. În schimb, cred că e binevenit faptul că nu mai purtăm pe drumuri cetăţenii, atunci când au nevoie de aceste documente pe care le vom elibera de-acum noi, între servicii. Chiar dacă aceste măsuri par cumva pur teoretice, ele sunt foarte practice, pentru că ne lovim de fiecare dată cu aceste lucruri. Şi, în special, la persoanele cu venit minim garantat, cu acea declaraţie notarială, care costă şi ea până în 50 de lei. Continuăm acest proces de identificare a măsurilor pe care să le luăm pentru simplificarea procedurilor birocratice la nivel local”.