În privinţa „Zilelor Petrilene” / Patru consilieri s-au abţinut

În privinţa „Zilelor Petrilene” / Patru consilieri s-au abţinut

Timp de citire: 3 minute
Şedinţa ordinară de Consiliu Local Petrila, desfăşurată joi, 10 septembrie, a avut pe ordinea de zi 8 proiecte, plus două suplimentare care au fost introduse la început de şedinţă de preşedintele de şedinţă Ilie Matei. În total, zece proiecte de hotărâre.
Zile Petrilene cu discuţii aprinse
Toate cele 10 proiecte au fost aprobate şi au devenit astfel hotărâri de consiliu. Cu specificaţia că la un singur proiect, cel care viza aprobarea sumei de 600 de milioane pentru Zilele Petrilene, în perioada 18-20 septembrie, patru consilieri locali s-au abţinut. Cei mai vehemenţi care au şi luat cuvântul nemulţumiţi de faptul că în dosarul de şedinţă nu există un deviz al cheltuielilor au fost consilierii Doiniţa Bălănesc, Ion Temneanu şi Doru Ghiura (al patrulea dintre cei care s-au abţinut a fost consilierul Ţurcaş).
Ion Temneanu a catalogat „acest gest al Executivului” ca fiind „o lipsă de respect faţă de consilieri, de fapt cei care votează sau nu alocarea acestor bani şi care au fost trimişi în consiliul local de cetăţeni”.
În replică, primarul a cerut ca imediat după eveniment, la următoarea şedinţă să fie pus la vederea consilierilor un deviz cu cheltuielile făcute, dar şi cu încasările. „Şi anul trecut am alocat 500 de milioane pentru acest eveniment şi ne-au venit înapoi, în urma taxelor aplicate la comercianţi, 240 de milioane lei. Aşa va fi şi anul acesta, mulţi bani se vor întoarce la bugetul local, iar dumneavoastră veţi şti, cu siguranţă, câţi bani am alocat, pe ce, dar şi câţi s-au întors înapoi la buget”, a subliniat Ilie Păducel.
„De ce la noi, în fiecare an, aflăm după eveniment şi nu înainte, cum se întâmplă la Petroşani şi la alte primării?”, i-a replicat imediat, destul de iritată, consilierul liberal Doiniţa Bălănesc primarului, primind înapoi cam acelaşi răspuns şi după această încercare.
Miliarde lei vechi pentru drumuri şi pentru sisteme de încălzire
Primul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a vizat o rectificare de buget. Este vorba de 9 miliar­de lei vechi ajunse la bugetul oraşului de la consiliul judeţean printr-un program al Naţiunilor Unite privind dezvoltarea României (Programul UNPD), un program prin care Primăria din Petrila a mai beneficiat în anii trecuţi pentru şcoala din Jieţ, de data aceasta banii primiţi fiind pentru grădiniţa din Cimpa.
„La partea de venituri au intervenit două influenţe, în sensul că de la Consiliul Judeţean Hunedoara am primit suma de două miliarde lei vechi cu destinaţia reparaţii drumuri judeţene şi drumuri comunale pe raza oraşului nostru. Şi pe UNDP am primit 7 miliarde lei pentru realizarea sistemului de încălzire la clădirea unde funcţionează societatea de gospodărie Edil Urban şi la grădiniţa din Cimpa. Pentru partea de drumuri ce ţine de rectificarea de buget de azi, am şi întocmit deja un proiect de hotărâre privind repararea drumului comunal Cimpa -Voievodu, pe porţiunea cât ţine satul Tirici. Două sume importante care ne vor ajuta să ne continuăm obiectivele pe care ni le-am propus în acest mandat, la final fiind rezolvate alte probleme ale oraşului nostru”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel după şedinţă.
Două proiecte suplimentare
Şi cele două proiecte suplimentare au fost aprobate în unanimitate de consilieri.
Unul a vizat aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul „Reparaţii drum DC 68, tronsonul Pod Răscoala – limita din amonte localitatea Tirici”. Suma necesară pentru lucrare este de 115.214,22 lei noi şi va fi asigurată de la bugetul local, cu banii primiţi de la consiliul judeţean şi graţie rectificării de buget făcute tot în şedinţa de joi, despre care am scris mai sus.
Al doilea proiect  suplimentar a fost legat de aprobarea documentaţiei tehnico-economică a lucrării „mutare şi punere în funcţiune a centralei termice de la blocul 34, din strada Republicii, la Centrul de Sănătate Multifuncţional Petrila”. Pentru această lucrare este necesară suma de 39.950,10 lei cu TVA, bani de la bugetul local.
„Locatarii din blocul ANL, 24, de pe strada Republicii au solicitat debranşarea de la centrala termică a blocului, dumnealor asigurându-şi din câte am înţeles alte surse şi sisteme de căldură. Centrala termică care deservea blocul nu mai era necesară, astfel că ne-am gândit să o mutăm la Centrul de Sănătate Multifuncţional Petrila, unde sunt probleme frecvente de funcţionare a centralelor existente acolo”, a declarat primarul Ilie Păducel pentru ZVJ.
Corneliu BRAN 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii