În legătură cu siturile dacice din Munții Orăștiei, / Parlamentarii s-au trezit și...

În legătură cu siturile dacice din Munții Orăștiei, / Parlamentarii s-au trezit și fac ce trebuie în legătură cu siturile dacice. Adică, ce n-a făcut Ministerul Culturii în 20 de ani repară Parlamentul României!

DISTRIBUIȚI

• Printre parlamentarii cu iniţiativa se află şi senatorul social-democrat Cristian Resmeriţă

Un subiect foarte interesant ce ține de istoria poporului nostru, de respectarea și apărarea a ceea ce ne-a fost lăsat de strămoșii noștri, ca și continuatori a vieții și tradițiile pe aceste meleaguri se va afla pe masa de lucru a senatorului social-democrat Cristian Resmeriță. Despre ce este vorba citiți în continuare.   

În luna iunie a acestui an, un grup de parlamentari români, printre care și senatorul hunedorean PSD Cristian Resmeriță, au pus la cale un act normativ prin care se creează cadrul legal al administrării siturilor arheologice ale cetăților dacice din Munții Orăștiei, astfel încât toate aceste situri să nu-și piardă Statutul de Patrimoniu Universal al UNESCO, dar și să fie apărate de căutătorii de aur care mișună acum prin aceste adevărate izvoare de istorie dacică, ceea ce nu-i deloc normal, să recunoaștem.
Ca să vă faceți o impresie a ceea ce înseamnă acum aceste situri și cum sunt apărate și administrate ele de Statul Român, ei bine, cu excepția sitului de la Sarmizegetusa Regia, pe care-l cunoaștem, cred, cu toții – dacă nu de la fața locului din cărțile de istorie – administrat de Consiliul Județean Hunedoara, celelalte cinci monumente istorice, din perimetrul a două județe, Alba și Hunedoara, sunt cam ale nimănui, degradându-se de la an la an și fiind cotrobăite de diverși aventurieri în căutarea tezaurelor dacice și, implicit, a îmbogățirii rapide.
„Aceste situri dacice sunt o valoare inestimabilă ale istoriei Poporului Român. Din păcate, până acum nu a fost reglementat Statutul juridic al terenurilor ce cuprind aceste vestigii istorice importante, cele mai multe fiind devastate și vandalizate de unii pe care nu-i interesează istoria noastră, ci doar îmbogățirea. În ceea ce privește administrarea acestor situri, ea e egal cu zero. Practic, nu există pază, nu există la multe dintre ele nici măcar căi de acces, iar multe din aceste terenuri sunt catalogate drept arie naturală protejată, în loc să aibă statutul clar de sit arheologic, existând o suprapunere de termeni din acest punct de vedere. Ca atare, cum spuneam, braconajul artefactelor e în floare la aceste obiective turistice de interes național, ceea ce este un lucru absolut anormal și care nu va trebui să mai continue. Gândiți-vă la faptul că acum două decenii Cetățile Dacice din Munții Orăștie au fost recunoscute pentru unicitatea lor, fiind înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dintre toate, Consiliul Județean Hunedoara a devenit – și bine a făcut – administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, restul de cinci situri rămânând ale nimănui în materie de administrare. Ceea ce nu-i normal, în condițiile în care Ministerul Culturii trebuia demult, încă de acum 20 de ani, să le aibă în vedere și să acționeze, inclusiv prin propuneri de proiecte de lege care să rezolve această problemă! Dar e bine când se termină cu bine și niciodată nu e prea târziu, cum spune vorba românească și vom încerca, noi, acest grup de parlamentari ce am avut această inițiativă, să rezolvăm legislativ problema, urmând ca apoi să se intre pe făgașul normal, cum s-a întâmplat cu situl Sarmizegetusa Regia”, declara în luna iunie senatorul hunedorean.
Acum, dacă ar fi să facem o revenire la ceea ce înseamnă Cetățile Dacice din Munții Orăștie, dacă ne uităm pe hărțile de specialitate complexul fortificat format din aceste cetăți este situat în partea vestică și centrală a Munților Orăștie, aceste cetăți sau urme a ceea ce au însemnat ele fiind strânse în jurul rîului Grădiște (sau Apei Orașului cum i se spunea în vechime), râu de izvorăște din Masivul Godeanu și ce se varsă la Orăștie în râul Mureș. Deci, asta înseamnă că județul Hunedoara poate fi considerat leagănul Daciei Mari, liniștit, ceea ce înseamnă că nu avem dreptul să ne batem joc de istoria noastră, de locurile unde a început totul pentru acest popor. Iar acest demers vine ca o mănușă. Nu ai putea fi senator sau deputat hunedorean, dacă nu ai susține un astfel de proiect! Și asta explică și implicarea senatorului de Vale în acest subiect!
În proiectul de lege se face referire la toate cele 7 situri aflate pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, respectiv Sarmizegetusa Regia, Grădiștea de Munte, Costești-Blidaru, Cetățuie, Piatra Roșie, Bănița, precum și un al șaptelea sit, cel de la Căpâlna.
Vom urmări în continuare tot ce se va discuta pe marginea acestui subiect, pentru că, fiind hunedoreni, români până la urmă, ne interesează pe toți soarta patrimoniului istoric al acestei țări, de la daci și până în zilele noastre. Numai niște venetici n-ar face asta și ce s-a întâmplat de 20 de ani încoace nu este normal, o perioadă de timp în care pe la Ministerul Culturii s-au perindat miniștri cam de la toate partidele!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii