În legătură cu neaplicarea „Legii Resmeriță” angajaților de la minele Lupeni și...

În legătură cu neaplicarea „Legii Resmeriță” angajaților de la minele Lupeni și Lonea, / Senatorul Resmeriţă aduce grave acuzaţii directorului general al CEH 

Timp de citire: 4 minute

La ultima conferință de presă organizată vineri, 21 februarie la Petroșani, senatorul Văii Jiului, social-democratul Cristian Resmeriță a transmis presei locale și, implicit, publicului larg, pe cine a găsit vinovat pentru faptul că mineri de la minele Lupeni și Lonea nu se pot pensiona pe prevederile „Legii Resmeriță”, Legea 135/2019, în care este specificat foarte clar reducerea stagiului de cotizare pentru lucrătorii din subteran de la 20 de ani la minim 15 ani de cotizare.
În opinia senatorului, care a ținut să demonstreze prin argumente și cu un document toate afirmațiile foarte grave susținute în cadrul conferinței de presă, vinovat de această situație ar fi vârful CEH: directorul general Samuel Dioane!
Iată că a reușit să reintre din nou în vizorul senatorului hunedorean, asta după ce anul trecut oficialul de la CEH l-a înfuriat pe senatorul social-democrat hunedorean în alte vreo două rânduri! De data aceasta acuzația este foarte gravă, senatorul menționând că prin gestul lui, un angajat al CEH poate distruge viețile a zeci de familii de la cele două mine, nu și viețile celor de la SNÎMVJ, care au beneficiat fără probleme de aceste reglementări ale legii inițiate de senatorul Resmeriță în Parlament, lege adoptată anul trecut.
Dar iată declarația senatorului Resmeriță:
„(…) Vreau să vă spun că pe SNÎMVJ nu avem probleme cu aplicarea acestei legi, am făcut public în urmă cu vreo zece zile primele decizii date pe Legea 135, care au fost emise, aici fiind vorba de cei care lucrează la minele SNÎMVJ. Nu am înțeles de ce dosare ale angajaților care lucrează la Lupeni și Lonea, au fost respinse de casa de pensii! Am cercetat acest lucru și vi-l prezint în premieră în această conferință de presă.
În data de 31.10.2019, subliniez acest lucru, Casa Națională de Pensii trimite o adresă celor de la Complexul Energetic Hunedoara, domnului director Samuel Dioane, o adresă pe care v-o prezint și dumneavoastră și pe care o voi și citi acum (senatorul citește adresa, pe care o anexăm și noi acestui material – n.r.).
Deci, Casa de Pensii roagă CEH și pe domnul Dioane, pe 31 octombrie anul trecut, deci acum patru luni de zile, să transmită niște lucruri. Haideți să vă spun ce trebuia să transmită cei de la complex casei naționale de pensii: datele când s-au făcut disponibilizări în baza acordului încheiat între Statul Român și Comisia Europeană; dacă după stabilirea datei de încetare a activității miniere o persoană mai poate fi angajată pe perioadă determinată, adică oamenii care s-au angajat, știți bine că s-au făcut sute de angajări direct în producție – este dat și un exemplu aici, sper să nu se supere domnul Avădanei Iosif, care a fost încadrat la Mina Lupeni pe perioadă determinată, începând cu 26 februarie 2019, fiind deci unul dintre cei angajați cum spuneam; dacă oamenii care se angajează îndeplinesc condițiile 45 cu 15;  de asemenea, cei de la Casa Națională de Pensii au propus ca adeverințele necesare stabilirii pensiei, conform Legii 135, să fie eliberate de CEH.
Ei bine, vreau să vă spun că până în momentul de față, din 31 octombrie 2019, deci atenție, de patru luni de zile, CEH nu a transmis niciun răspuns la această hârtie! Eu consider că principaliul vinovat este domnul director general Dioane, căruia i-a fost adresată această hârtie. Fără nicio formă de patimă, de patos, de dorință de a arăta altceva decât adevărul, vreau să vă spun că în momentul de față consider că se face vinovat de faptul că foarte mulți oameni, care lucrează la exploatările miniere Lupeni și Lonea, aflate pe Program de închidere prin CE, au dosarele de pensie respinse! Nu știu dacă acele dosare erau acceptate sau nu, în condițiile în care răspunsul la această întrebare era unul corect, dar vreau să vă spun că nu pot să înțeleg cum vreme de patru luni de zile nu se poate răspunde la o întrebare de a cărui răspuns poate să depindă viitorul pentru zeci, sute de oameni, pentru că vă spun, sunt sute de oameni în cadrul Complexului Energetic Hunedoara care îndeplinesc condițiile de 45 de ani vârstă și 15 ani vechime în subteran. Lucrul bun este că legea a început să funcționeze, dar e păcat că a început să funcționeze doar pentru cei de la SNÎMVJ, acolo oamenii fiind foarte bucuroși și mulți au venit la mine să-mi spună, oameni din Lupeni, Uricani…”.
Senatorul a încheiat astfel: „O să fac în așa fel încât, chiar fiind în opoziție, astfel de oameni să nu mai ocupe funcții! (…) Faptul că nu dai patru luni un răspuns la o întrebare simplă, de care depinde viața atâtor familii, cred că este un lucru criminal și nu pot să înțeleg de ce dânșii n-au dat acel răspuns. Nu știu, pur și simplu, cred că își bat joc de oameni și vă spun, cel puțin din punctul meu de vedere, eu am anunțat Sindicatul Muntele, cel care reprezintă interesele oamenilor, de dimineață, la orele 9,00, nu am de ce să fac un secret din asta, pentru că până la urmă Legea 135 a izvorât și ca urmare a unei discuții pe care am avut-o cu președintele Muntele în urmă cu vreo doi ani de zile, iar în momentul de față membrii acestui sindicat nu pot să beneficieze de această lege, asta din cauză că cele două persoane amintite nu au trimis un răspuns la această întrebare în patru luni de zile!”.
Important de specificat la final și un lucru pe care senatorul a ținut să-l menționeze: „Casa Națională de Pensii ia în considerare pe această lege inclusiv disponibilizări care s-au făcut în alți ani, de exemplu 1998, sau 2003! Eu îmi doresc ca cei de la complex să dea un răspuns celor de la Casa Națională de Pensii și pentru faptul că nu l-au dat până acum, să știți că voi provoca mare deranj, indiferent de cine se mai supără și indiferent de cine mai ține câteo conferință de presă. O să fac public totul, peste tot…”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii