În Geoparcul Dinozaurilor / Casa Miniaturilor

În Geoparcul Dinozaurilor / Casa Miniaturilor

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, localitatea Toteşti găzduieşte de acum Casa Miniaturilor, un nou punct de vizitare, interpretare şi educaţie, amenajat în sediul fostei şcoli din localitate.

Deschiderea oficială a obiectivului a avut loc în prezenţa a peste 100 de voluntari, cadre didactice şi membri ai cluburilor „Exploratorii” (elevi ai şcolilor primare şi gimnaziale din Ţara Haţegului cuprinse în Reţeaua EduGeoparc), care au participat direct la realizarea şi amenajarea acesteia.

Casa Miniaturilor propune o expoziţie inedită care se bazează pe un dublu joc al dimensiunilor: de la mare la mic şi de la mic la mare. Pe de o parte, sunt prezente obiective culturale şi naturale din Ţara Haţegului realizate în miniatură, cu o mare atenţie pentru detalii. Pe de altă parte, prin intermediul unei colecţii de macrofotografii, vizitatorul face cunoştinţă cu forma şi aspectul unor microalge şi microorganisme, fosile extrem de mici, mărite cu ajutorul microscopului electronic.

Realizarea miniaturilor este primul proiect major de voluntariat desfăşurat în cadrul Reţelei EduGeoparc. Miniaturile reprezintă, în prezent, 10 obiective culturale şi naturale din zonă. Ele sunt realizate de voluntarii pentru Geoparc şi de membrii cluburilor „Exploratorii”, fiecare echipă lucrând sub îndrumarea unui cadru didactic de la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Haţeg ori din comunele Baru, Sântămăria Orlea, Densuş, Răchitova, Râu de Mori şi Sarmizegetusa. Miniaturilor deja prezente li se vor alătura şi altele, realizate de cluburile „Exploratorii” din celelalte comune din Ţara Haţegului astfel încât, în timp, să fie expuse toate obiectivele reprezentative pentru zonă.

Colecţia de fotografii este realizată în colaborare cu Asociaţia Geobiota, are ca temă „Construcţiile naturii” şi invită privitorul să descopere adevărate opere de artă care sunt în realitate fosile microscopice (diatomee – microalge cu schelet extern silicios şi microorganisme din chihlimbar). Fotografiile au fost realizate de prof. Jean-Paul Saint Martin, Simona Saint Martin, Maurice Loir şi Alain Couté de la Muzeul de Istorie Naturală din Paris şi au fost expuse public simultan la Toteşti (România) şi Mennecy (Franţa).

Mihaela PETROŞAN

Acţiunea de voluntariat „Casa Miniaturilor” este derulată de Asociaţia Drag de Haţeg şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti prin Reţeaua EduGeoparc şi s-a bucurat de sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Toteşti. Această acţiune face parte, alături de activităţi de voluntariat desfăşurate în alte nouă arii naturale protejate, din proiectul „Implică-te! E Natural să fii voluntar!”, implementat de  Pro Park Fundaţia pentru Arii Protejate împreună cu Federaţia Coaliţia 2000 şi Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. „Casa Miniaturilor” a beneficiat de un buget în valoare de 680 de euro. 

Casa Miniaturilor – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii