În chestiunea minelor aflate pe închidere Lonea și Lupeni, / Se va...

În chestiunea minelor aflate pe închidere Lonea și Lupeni, / Se va lăsa Comisia Europeană convinsă de PNL?

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Ziua de joi 24 septembrie 2020 poate șterge rușinea acelui Protocol nefericit prin care unii dintre concetățenii hunedoreni, figuri de tristă amintire au semnat în bloc că susțin închiderea minelor. Fiindcă e campanie electorală, ZVJ nu îi amintește, dar lumea, mai ales cei din mineritul Văii Jiului și familiile lor îi știu cine sunt cu siguranță. Joi, cum spuneam, a fost o zi în care s-a aflat public ce se întâmplase încă din 15 septembrie, când primul-ministru din Guvernul României, Ludovic Orban și-a pus semnătura pe Memorandumul care va ajunge la Bruxelles, după cum au cerut cei din Comisia Europeană, firește și după ce în prealabil documentul a fost semnat și de Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, actul fiind transmis imediat la Complexul Energetic Hunedoara și celor din conducerea liberală a județului, dar și la Comisia Europeană.

Fiind și ultima zi de campanie, președintele PNL Hunedoara și prim-vicepreședintele PNL Hunedoara, Adrian David, au stabilit ca la Petroșani, să se semneze o Declarație comună de către toți candidații liberali la funcția de primar din localitățile Văii Jiului, Tiberiu Iacob-Ridzi (Petroșani), Dănuț Anghel (Vulcan), Cristian Roșu (Lupeni), Ilie Păducel (Petrila), Niculina Pop (Aninoasa) și Andrei Perneș (Uricani), împreună cu candidatul la președinția Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David, și cu președintele organizației județene Heiuș.

Semnăturile Declarației și ce scrie pe aceasta le găsiți anexate în imaginea cu documentul, la fel și prima pagină a Memorandumului, prin care ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, e mandatat să continue discuțiile cu cei din Comisia Europeană, după cum au cerut aceștia, pentru „modificarea ajutorului de stat în sensul prelungirii termenului de prelungire a minelor de cărbune necompetitive Lonea și Lupeni din cadrul CEH, aflat în procedura reorganizării judiciare și majorării valorii ajutorului de stat pentru închiderea celor două mine EM Lupeni și EM Lonea”. Asta ar însemna, automat, prelungirea producției la cele două mine până după 2024 cel puțin, ceea ce ar da posibilitatea ca foarte mulți angajați ce lucrează să iasă în mod natural la pensie. Plus bani la bugetul local pentru administrațiile din Petrila și Lupeni. Pe de altă parte, s-ar putea crea și acel nou complex energetic dorit de conducerea CEH, de sindicatele miniere și de premierul Ludovic Orban (care a vorbit chiar la Petroșani de acest lucru), care să cuprindă cele patru mine, Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, Termocentrala Paroșeni și Prestserv, unde peste 3.000 de angajați și familii să aibă în continuare, ani buni de-acum înainte, servicii și salarii decente!
Redăm în încheiere doar o parte esențială din ceea ce a subliniat președintele PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, referitor la sprijinul liberal acordat Văii Jiului în aceste 11 luni, în afară de ceea ce se întâmplă cu acest Memorandum cerut de Comisia Europeană legat de minerit.
„(…) Astăzi vin în fața dumneavoastră să vă spun nu ce vom face pentru Valea Jiului, nu să vă promit așa cum au făcut alții, ci să vă spun în câteva cuvinte ceea ce am reușit noi, liberalii, în zece luni de zile de când avem guvernarea PNL.
Când am preluat guvernarea, în luna noiembrie anul trecut, am găsit mineri închiși în mină. În trei zile s-a dat OUG prin care s-au acordat toate drepturile de care beneficiau, dezamorsând astfel o problemă care ar fi trebuit să fie soluționată cu un an înainte. Am preluat conducerea CEH și am reușit să angajăm peste 100 de oameni, să dăm la 100 de familii o pâine (…). Am reușit să trecem cu bine peste primele focare de Covid 19 care au fost aici la dumneavoastră în Valea Jiului. Nu trebuie să uităm de luna martie, când acest virus a explodat, câte probleme au fost aici, în Valea Jiului și le mulțumesc celor din conducerea SUP, celor din conducerea spitalului din Lupeni, administrațiilor locale care au colaborat extraordinar de bine cu Guvernul României și au reușit să oprească răspândirea acestei boli în această zonă. Mai mult, Guvernul României a pus la dispoziția spitalelor peste 300 de milioane de euro, bani nerambursabili, spre bucuria noastră, a mea și a cetățenilor din Vale primele spitale care au depus documente pentru pregătirea, dezvoltarea și modernizarea spitalelor în lupta cu Covid 19 au fost spitalele din Petroșani și din Lupeni! (…). Din păcate, tot în acest an, stihiile naturii s-au revărsat asupra Văii Jiului (…). Guvernul liberal, într-un timp foarte scurt, a plătit toate despăgubirile pentru persoanele fizice afectate și a alocat sume importante de bani pentru toate localitățile din Vale inundate, neținându-se cont din ce partid face parte primarul unei localități, ci doar de calamități și de nevoia fiecărui locuitor al Văii Jiului de a fi rezolvată problema. Vreau să vă spun doar niște cifre: Lupeni – 20 de miliarde lei vechi, Petroșani – 20 miliarde lei, Aninoasa – 24 de miliarde lei, Uricani – 35 miliarde lei, Vulcan – 10 miliarde lei și Petrila – 5 miliarde lei. Bani pe care guvernul i-a plătit în două săptămâni de la producerea inundațiilor, virați în contul acestor primării, autoritățile locale reușind în termen scurt să refacă ceea ce stihiile naturii au distrus. (…) Săptămâna aceasta, noi, prin guvernul liberal, am plătit toate restanțele profesorilor din Valea Jiului. Câștigaseră în instanță aceste drepturi, iar în ultimii trei ani guvernul PSD n-a vrut să le plătească nici un leu! Au fost plătiți toți banii profesorilor săptămâna aceasta, bani așteptați de ani de zile! (…)”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii