În așteptarea noului Contract-cadru, / Conducerea CAS Hunedoara și primarul Petroșaniului au...

În așteptarea noului Contract-cadru, / Conducerea CAS Hunedoara și primarul Petroșaniului au avut vineri, la sediul administrației publice locale, o întâlnire cu medicii de familie

Timp de citire: 3 minute

Prevenția primară trebuie să înceapă de la nivelul medicului de familie, iar relația medic de familie – specialist trebuie să fie una de sprijin reciproc și colaborare.
Aceasta este concluzia discuțiilor ce au avut loc vineri între reprezentanții CAS Hunedoara și medicii de familie din municipiul Petroșani.

Noul Contract-cadru va intra în vigoare la 1 iulie
La întâlnirea de lucru cu medicii de familie, din sala de ședințe a Primăriei municipiului Petroșani, au participat și primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Adrian Nicolae David și managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, medicul Alin Vasilescu.
Primarul Petroșaniului a menționat la un moment dat în cadrul ședinței că „doar printr-un parteneriat solid între administrația publică locală, casa de asigurări de sănătate, medici de familie și spitale, sistemul de sănătate poate fi unul performant, în cadrul căruia pacientul să beneficieze de servicii medicale de calitate”.
„Reglementările noului Contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 iulie, se axează în deosebi pe consolidarea prevenției în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, având drept scop depistarea precoce și tratarea bolilor în faze incipiente. De aceea, o bună colaborare între toți actorii implicați în sistemul public de sănătate este esențială. Este nevoie de un efort susținut pentru conștientizarea populației cu privire la necesitatea prezentării la medic pentru controale periodice,” a precizat Adrian Nicolae David, directorul general al CAS Hunedoara.
După ședință, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a tras câteva concluzii și a ținut să le mulțumească medicilor de familie din Petroșani, asigurându-i pe aceștia de întreg sprijinul său:
„Astfel de consfătuiri au menirea de a aduce la masa discuțiilor principalii actori ai sistemului de sănătate și administrația publică locală, astfel încât împreună să găsim cele mai bune soluții la problemele existente în acest sistem și, în același timp, să asigurăm accesul rapid al pacienților la servicii medicale de calitate.
Le mulțumesc medicilor de familie din municipiul Petroșani pentru întreaga activitate pe care o desfășoară în beneficiul pacienților și pentru întregul efort depus în activitatea de zi cu zi, în pofida dificultăților cu care se confruntă, și îi asigur de întregul meu sprijin”.

Problema cu numărul redus de medici de familie la nivel de orașe mici și mijlocii, încă nerezolvată
Din păcate, la nivel național nu doar în Hunedoara, problema lipsei de medici de familie din sistem e tot mai acută, și nerezolvată, în condițiile în care ministerul de resort de trei ani de zile tot promite că va veni cu soluții și nu s-a întâmplat mare lucru. Există în continuare un număr mic de medici de familie, care se subțiază pe măsură ce aceștia ies la pensie, iar o parte din populația orașelor noastre este nevoită, în destule cazuri, să facă naveta dintr-un oraș în altul în căutarea unui astfel de medic, deoarece nu-i mai regăsesc în localitatea lor. Ca un exemplu, dar sunt destule, există în Petroșani oameni care au medic de familie în… Petrila și viceversa! Au avut în Petroșani, dar ieșind medicul la pensie, unii s-au trezit că în Petroșani nu mai au unde să se înscrie, lista fiind plină. Mulți dintre acești cetățeni sunt în etate, au boli profesionale și venituri reduse, deci persoane care nu-și permit să se plimbe pe drumuri. Unde mai pui că dacă cineva are nevoie, urgent, de un medic de familie, poate nu-l are că nu s-a mai înscris, deci nici telefonic nu are cu cine să se consulte într-o situație medicală sau alta! Halucinant ce se întâmplă cu sistemul de sănătate, mai cu seamă în zonele defavorizate sau în orașele mici, unde foarte mulți medici refuză efectiv să meargă să profeseze!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii