Îl informăm pe Laurențiu Nistor, șeful PSD Hunedoara: Despre POAD nu se ştie...

Îl informăm pe Laurențiu Nistor, șeful PSD Hunedoara: Despre POAD nu se ştie mare lucru

Timp de citire: 2 minute

Deşi oamenii întreabă despre POAD (programul de distribuire a alimentelor pentru persoanele defavorizate), pentru acest an nu se ştie mare lucru. Cel puţin la modul oficial. De această chestiune, de implementarea programului în teritoriu se ocupă prefecturile. Până acum, responsabilii din cadrul serviciilor sociale din primării n-au fost anunţaţi când va începe acest program, ce alimente de la UE vor fi distribuite, când s-ar putea să sosească acestea.
Am aflat că există anumite noutăţi prevăzute de Comisia Europeană în privința acestui program, pentru 2017-2018. Aici intră nu doar distribuţia alimentelor de bază, ci şi capitolul „lipsurile materiale de bază” ale categoriile defavorizate.

Noutăţile POAD 
Ceea ce se ştie la acest moment despre „Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate” (POAD) este că acesta are alocată o sumă de 518.838.876 euro pentru perioada 2014-2020, contribuţia UE fiind de 85%, iar cofinanţarea guvernului fiind de 15% de la bugetul de stat.
Printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei Europene din februarie 2017 au fost aprobate anumite modificări ale POAD.
Referitor la „ajutoarele materiale” pentru această categorie defavorizată, modificarea constă în „distribuţia alimentelor de bază atât sub formă de pachete cu alimente, cât şi ca mâncare preparată”. „Destinatarii ajutoarelor alimentare vor putea servi mese calde în cadrul cantinelor sociale, la domiciliu dacă sunt nedeplasabili, sau în centre speciale de distribuţie dacă sunt persoane fără adăpost”.
În ceea ce priveşte „lipsurile materiale de bază” tot pentru această categorie, noutăţile ar fi: „copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial vor primi rechizite începând cu anul şcolar 2017-2018”; „cuplurile mamă-nou-născut în situaţie vulnerabilă vor beneficia de trusoul pentru nou-născuţi la ieşirea din maternitate”; „persoanele fără adăpost vor putea accesa un stoc de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi saci de dormit în principal pentru iarnă”; „atât persoanele care beneficiază de asistenţă medicală, cât şi persoanele fără adăpost vor primi produse de igienă”.

Programul, în ceaţă
Oamenii vor să știe dacă mai primesc alimente, când, ce şi cum… Pe unii aceste alimente i-au ajutat să depăşească momente grele, în condiţiile în care au venituri mici şi foarte mici. De la Susana Heljiu, directorul SPLAS Petrila, am aflat că de la prefectură nu s-a anunţat nimic: „Am auzit de modificări, dar n-a venit încă nimic oficial. POAD 2015-2016 trebuia să se deruleze în perioada 1 septembrie 2015-30 martie 2016, dar alimentele s-au distribuit vara trecută. Acum de POAD 2016-2017 nu ştim încă nimic, iar pentru 2017-2018 sunt anunţate modicări. Să vedem. Prefectura este cea care se ocupă de implementarea programului în teritoriu. La nivel naţional trebuie întâi să se liciteze, să se vină cu cadrul legislativ şi informaţii exacte, abia apoi se ajunge la noi. Momentan, nu avem nicio informaţie oficială, deşi lumea ne întreabă şi pe noi”.
Nu rămâne decât să aşteptăm până ce guvernanţii şi prefecturile vor clarifica exact această situaţie. Nu de alta dar mai e nicio lună şi începe şcoala, vine toamna, frigul…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii