Iată ce ţeapă de zile mari este pe cale să îşi ia...

Iată ce ţeapă de zile mari este pe cale să îşi ia senatorul Vochiţoiu

Timp de citire: 5 minute

Pentru că nu mai e nimic de furat, posturile de conducere din CEH SA nu mai prezintă interes pentru PSD. Câtă vreme CEH SA a învârtit saci de bani şi a avut contracte bănoase de atribuit clienţilor politici, PSD i-a sacrificat, spre bucuria posesorilor de carnete roşii de partid, pe Costel Alic, Daniel Andronache şi Aurel Niculescu. Cu toţii giraţi politic de Laurenţiu Nistor, liderul PSD Hunedoara, care i-a plimbat de mânuţă prin întreg judeţul pentru a ne asigura că mineritul şi energia vor dudui. Presa anilor 2013 şi 2014 abundă de declaraţii în care dl. Nistor ne mărturisea că nu doarme de grija mineritului, a energiei, a noastră în general. Gargara asta ieftină a ţinut fix până în luna septembrie 2013, de când datoriile CEH SA au început să se acumuleze în ritm abracadabrant. Aprilie 2014 îl aducea pe Aurel Niculescu, ca ultim interpus al lui Nistor, în fruntea CEH SA. Mandatul acestuia, unul absolut haotic din punct de vedere managerial, a însemnat ultimele contracte bănoase pentru clienţii politici, dar şi o sursă inepuizabilă de dovezi pentru procurori.

Precum şobolanii, de pe la începutul anului 2015 au dispărut din peisaj şi Nistor, şi Niculescu. După ce interpuşii preşedintelui PSD Hunedoara au făcut harcea parcea complexul, dar au încasat cu zece mâini (şi ei, şi atâţia alţii pe lângă ei), Nistor a sesizat că orice întâlnire cu minerii ori energeticienii l-ar putea costa scump. Minerii cel puţin îl aşteaptă pe Nistor cu ranga în rampa puţului şi, de aceea, preşedintele PSD Hunedoara a evitat apariţiile publice pe tema CEH SA.

Astfel, pentru a transfera dezastrul social într-un deserviciu politic într-o altă curte, postul de director general i-a fost pus în braţe lui Constantin Jujan, susţinut politic pe linia PLR. De facto, Jujan, care a condus CNH SA un mandat întreg, până în 2012, este un exponent politic al fostei puteri politice portocalii, fost secretar al PDL Hunedoara. Credeţi că, dacă ar mai fi fost mare lucru de furat fără riscuri, pesediştii ar fi permis unui portocaliu asumat să preia CEH SA? Niciodată!!!

Jujan, proaspăt sosit în fruntea bucatelor, şi-a tras un salariu nesimţit, de peste 400 de milioane de lei vechi lunar pe card. Şi, conştient că mandatul său nu va fi prea lung, a aşteptat ziua în care va fi încolţit. Cum ziua a sosit, dl. Jujan, cu aproape două miliarde în plus în cont, s-a cerut afară prin demisie.

Deoarece PSD conduce coaliţia de guvernare, normal ar fi fost ca organizaţia judeţeană, atât de preocupată în 2013 şi 2014, prin vocea lui Nistor, de soarta mineritului şi a energiei, să caute degrabă prin rezerva de cadre un înlocuitor pentru Jujan. Şi, la fel de rapid, să îl lanseze la apă.

Cum însă, repetăm, nu mai este nimic de furat, postul de director general nu mai prezintă interes. Mai ales că, după recentele dezvăluiri legate de veniturile nesimţite din minerit, ortacii i-ar lua gâtul oricărui şef care, în condiţiile în care ei abia îşi iau salariile şi bonurile, ar îndrăzni să mai bage mâna lunar, de patru sute de ori pentru câte un milion, în borcanul cu miere.

Chiar dacă s-a încercat transferarea eşecului CEH SA în ograda PLR, prin sacrificarea gras remunerată a lui Jujan, cuţitul înfipt adânc în inima mineritului şi a energiei poartă însemnele organizaţiei PSD Hunedoara, competent administrată de Laurenţiu Nistor.

Aici intervine, total neinspirat politic, senatorul UNPR de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu. Acum, după ce pesediştii, în frunte cu Nistor, au dat bir cu fugiţii (uitând că ei au împărţit contracte, au încasat cu zece mâini din AGA, CA-uri şi funcţii remunerate regeşte), senatorul face conferinţe cu Iulian Offenberg, consilierul ministrului Gerea, sindicalistul Petre Nica (recunoscut drept un apropiat al ultimelor două conduceri executive ale CEH SA, care au închis gura sindicaliştilor prin avantaje personale nesimţite) şi Constantin Jujan, ultimul mare încasator din minerit. Săptămâna trecută, în timp ce Vochiţoiu lua atitudine, Jujan – personajul de lângă el – se mai apropia cu o zi de o nouă încasare de 400 de milioane de lei vechi.

Cum ar veni, senatorul UNPR îşi asumă acum înjurăturile ortacilor, de drept cuvenite PSD şi lui Nistor. Nu UNPR, ci PSD, nu lui Vochiţoiu, ci lui Nistor şi găştii sale, celor care au pus CEH SA pe butuci.

Anunţul de miercuri, privitor la nominalizarea lui Iulian Offenberg (UNPR) pentru a prelua conducerea CEH SA, chiar dacă nefinalizat cu o numire, echivalează cu începutul sinuciderii politice a senatorului de Valea Jiului. Offenberg, un fost inginer – şef de serviciul de la Conversmin SA, nu are nici pârghiile şi nici anvergura unor foşti directori din minerit. Nu se compară nici cu Surulescu (foarte probabil cel mai bun director din minerit după 1989), nici cu Stamin Purcaru. Este, ce-i drept, peste variante gen Drăgoi ori Niculescu, care s-au mai aflat la butoane. Personal sper ca dl. Offenberg să îşi încheie cariera onorabil, pe propriile puteri, nu ca o marionetă care stinge lumina şi primeşte înjurăturile cuvenite altora. Dacă era un exemplar rar, de maximă valoare, mineritul l-ar fi cerut de multă vreme pe Offenberg în frunte. Fiind doar un specialist bine pregătit, nu are rost să îşi încheie cariera în buda în care s-au căcat toţi pesediştii cufuriţi de la atâta ciordeală.

Drept urmare, tocmai pentru că nu există soluţii, colapsul CEH SA este o chestiune de timp. Pentru că UNPR îşi va asuma astfel înjurăturile, ori chiar răngile în cap, deşi ele se cuvin de facto celor de la PSD, Vochiţoiu îşi taie, de bunăvoie, şansa la următorul mandat de senator. Practic, UNPR Hunedoara nu există din punct de vedere politic. Speranţa lui Vochiţoiu, că va fi susţinut pentru un nou mandat de senator de către primarii din Valea Jiului, este o eroare de percepţie. De la Vest la Est, cei şase primari din Vale îl vor călca în picioare la primul semn al găştilor pesediste îndopate din hoitul Complexului Energetic Hunedoara SA.

Cine să-l susţină pe Vochiţoiu? Păducel, care se schimbă cum are şanse mai bune înaintea unui nou mandat? Iacob-Ridzi, de pe urma căruia i se trag cele mai mari necazuri din ultimii ani? Dunca, cel salvat din insolvenţă de PSD? Ile, care ar mai decapita-o pe Angela Stoica şi de zece ori pentru un nou mandat? Familia Resmeriţă, care nu se ştie dacă se mai poate regrupa pentru o nouă bătălie electorală? Ori Buhăescu, finul lui Nicula? Enumerarea este valabilă şi dacă schimbăm numele de mai sus cu cele ale liderilor de filiale PSD din cele şase localităţi din Vale.

Practic, Vochiţoiu e la fel de singur ca la alegerile din 2012, restul fiindu-i prieteni de conjunctură. Exact de asta nu are nevoie Vochiţoiu: ca pesediştii să îl alunge de la candidatura pentru un nou mandat de senator sub pretextul că “frate Harry, noi te vrem, dar nu te vrea poporul pentru că ai închis mineritul!”. Deşi Nistor şi PSD au închis mineritul.

În atare condiţii, senatorul Vochiţoiu poate opta pentru a păstra construcţia politică pentru care a tras din 2012 încoace, ori poate încasa capete în gură în locul celor de la PSD. Harry, nu te minţi singur: CEH SA nu mai e decât hoitul canceros din care s-a înfruptat gaşca lui Nistor. Nimic mai mult.
Cătălin DOCEA

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii