Hunedoara. Viceprimarul lansat prematur în campania electorală o comite la foc continuu....

Hunedoara. Viceprimarul lansat prematur în campania electorală o comite la foc continuu. Anunţă furtuni în pahare cu apă şi face varză iniţiative lăudabile

Timp de citire: 6 minute

Dl. Dan Bobouţanu, viceprimarul municipiului Hunedoara, şi-a anunţat public intenţia de a candida la funcţia de primar. În ce fel îl recomandă activitatea administrativă de până acum, ori cât de potrivit este fostul şef de coloană de la mina Teliuc pentru a administra municipiul de pe Cerna, vor decide, la momentul oportun, numai şi numai cetăţenii cu drept de vot. Asta ca să fie clar din capul locului: omul potrivit pentru Hunedoara anilor 2016 – 2020 nu-l va decide nici website-ul hunedoaraplus.ro, nici un altul, şi nici măcar televiziunea liberalului Mărginean. Cea care găzduieşte generos atacurile lui Bobouţanu, Nistor & Co. împotriva PNL şi a actualei adminstraţii hunedorene.

Strict personal, opinez că dl. Bobouţanu s-a lansat prea repede în campania electorală. Şi că, neavând muniţie suficientă, dar nici experienţă administrativă relevantă pentru această luptă care se va încheia abia la jumătatea anului viitor, o comite în stil barbar. Este doar o opinie. Iar primele argumentele urmează.

Furtuni în pahare cu apă

La finele lunii august, grăbit precum fata mare la măritat, dl. Bobouţanu a lansat în spaţiul public informaţia că există riscul major ca municipiul Hunedoara să fie nevoit să suporte din bugetul propriu peste 240 de miliarde de lei vechi. Cum ar veni, că administraţia ar trebui să achite din propriile resurse financiare patru proiecte europene care ar fi în întârziere, dar numai în cazul în care acestea nu vor fi încheiate în termen (adică până în ultima zi a acestui an). Remarcaţi existenţa unui „dar” în toată această ecuaţie. Un „dar” la care vom reveni ceva mai la vale.

Am solicitat, aşa cum era şi firesc, lămuriri de la dl. Sorin Maxim, şeful Organismului Intermediar POR Regiunea Vest, cerându-i să ne comunice, pe de o parte, dacă îngrijorările cu privire la proiectele derulate în municipiul Hunedoara sunt reale. În urma consultărilor telefonice cu specialiştii ADR Vest, dar şi din răspunsul primit, pe care îl prezentăm în facsimil, prima concluzie evidentă la care am ajuns este că nu există riscul major (concret, evident) ca administraţia să achite din bugetul Hunedoarei cele patru proiecte. Există, poate, alte 10, 100 sau 1000 de probleme de ordin administrativ la Hunedoara. Dar cea despre care vorbeşte dl. Bobouţanu sigur nu există.

Din felul în care spusele d-lui Bobouţanu au fost reflectate rezultă că, plecând de la îngrijorări concrete, ADR Vest ar fi decis să avertizeze administraţia locală hunedoreană. Nimic mai fals! Aşa cum rezultă din răspunsul primit de la ADR Vest, „având în vedere termenul scurt până la finalul perioadei de implementare, 31 decembrie 2015, ADR Vest a considerat oportun să atragă atenţia tuturor beneficiarilor de finanţare nerambursabilă prin POR asupra termenului limită şi a sumelor estimate ca fiind disponibile prin proiect pentru decontare”. Aţi sesizat nuanţa? Tuturor beneficiarilor de finanţare nerambursabilă li s-a atras atenţia de către ADR Vest. La fel s-a procedat, cităm din acelaşi document,  “cu toţi beneficiarii de finanţare prin POR din Regiunea Vest – publici sau privaţi, fără excepţie”. Cu alte cuvinte, nu există o preocupare specială la nivelul ADR Vest pentru municipiul Hunedoara. Din simplul motiv că nu este cazul.

Tot ceea ce a făcut ADR Vest, prin adresele trimise beneficiarilor de finanţare, inclusiv Primăriei municipiului Hunedoara, a fost să îşi exercite rolul de Organism Intermediar. Şi nimic mai mult!

Dl. Bobouţanu, fost instructor auto, ar trebui să ştie că în administraţie e ca la testele de şoferie. Trebuie să citeşti de mai multe ori înainte de a da un răspuns. Graba dumnealui, aceea de a trage un semnal de alarmă în necunoştinţă de cauză, denotă cel puţin lipsă de experienţă administrativă. În timp ce dl. Bobouţanu vedea o furtună, afară era cald şi soare, iar ştrandul din Hunedoara era plin.

Populism ieftin

Recent, pe masa consilierilor locali hunedoreni a ajuns proiectul care viza alocarea sumei de 10.000 de lei pentru achiziţionarea de rechizite cu ocazia deschiderii anului şcolar 2015 – 2016. Potrivit proiectului iniţiat de primarul Viorel Arion, rechizitele ar fi trebuit să ajungă la toţi micuţii care, anul acesta, încep clasa 0. Fenomenal din fire, viceprimarul Bobouţanu a determinat modificarea radicală a proiectului, astfel încât rechizitele să ajungă doar la copiii asistaţilor social din clasele 0 – IV, fix o sută de suflete. Populism ieftin.

Ce nu ştie dl. Bobouţanu e că, în lumea reală, alta decât cea pe care o vede dumnealui în timp de zgârie ecranul pus generoas la dispoziţie pe la Antena 1 Deva, diferenţele de statut între copiii asistaţilor social şi ceilalţi nu sunt, la nivel general, semnificative. Există cazuri sociale grave: oameni bolnavi, năpăstuiţi ai soartei, pentru care societatea trebuie să se implice activ. Există însă şi leneşi notorii, obişnuiţi doar să primească de toate: ajutor social, alimente de la UE, rechizite, facilităţi la impozite, utilităţi etc.

Credeţi că o duce cu mult mai bine copilul unei familii care se întreţine din salarii minime pe economie, dar care plăteşte totul (impozite, utilităţi etc.), în comparaţie cu copilul unor lepre care, în loc să muncească, primesc totul de-a gata de pe urma populismului ieftin al unor personaje gen Bobouţanu? Nicidecum.

Dacă proiectul ar fi fost pus în aplicare în forma iniţială, propusă de primarul Viorel Arion, toţi copiii din clasa 0 ar fi primit pachete cu rechizite, valorea media a acestora fiind de peste 20 de lei.

Dacă proiectul ar fi fost pus în aplicare în forma rectificată prin amendamentul propus de viceprimarul Bobouţanu, doar cei 100 de copii ai asistaţilor social (din clasele 0 – IV) ar fi primit pachete cu rechizite valorând fiecare 100 de lei. În această variantă ar fi fost vorba, în mod cert, despre o inechitate socială. În primul rând pentru că, la propunerea d-lui Bobouţanu, administraţia ar fi băgat mâna în buzunarul contribuabilului onest (care, din minimul pe economie poate, îşi plăteşte toate taxele şi impozitele la timp) şi ar fi luat în calcul o singură categorie de copii: cei ai asistaţilor social (în rândul cărora, printre oameni realmente amărâţi, îşi fac veacul şi o sumă de lepre notorii).

Vineri, din dispoziţia primarului Arion, consiliul local a fost convocat în şedinţă de îndată pentru a discuta, printre altele, modificarea şi completarea hotărârii privind achiziţionarea de rechizite şcolare. Consilierii locali au înţeles că anul şcolar începe pentru toţi copiii hunedorenilor. Şi pentru cei ai asistaţilor social, dar şi pentru cei ai părinţilor care, având locuri de muncă şi o situaţie relativ mai bună, sunt oneşti plătitori de taxe şi impozite. Pe cale de consecinţă, de rechizite şcolare vor beneficia 561 de copii. Toţi cei care păşesc în clasa 0, indiferent de situaţia materială a famililiilor lor, dar şi cei din clasele I – IV ai căror părinţi sunt asistaţi social. Valoarea medie a unui pachet de rechizite, ţinând cont de suma alocată, va fi de 17,82 lei.

Efectele populismului

Dacă dl. Bobouţanu rămânea filozof, şi nu s-ar fi băgat în seamă inutil (ce social-democraţie o fi aceea în care unii copii sunt mai egali decât alţii?), valoarea medie a pachetelor de rechizite pentru toţii copiii care păşesc în clasa 0 ar fi fost superioară pragului de 20 de lei. Cum însă dl. Bobouţanu a vrut să puncteze electoral la asistaţii social, afectând însă interesele plătitorilor oneşti de taxe şi impozite, valoarea pachetelor a ajuns (prin modificarea şi completarea hotărârii) la 17,82 de lei. Superb este că, deşi valoarea a fost redusă din cauza populismului ieftin al dl. Bobouţanu, tot primarul Arion este acuzat că valoarea media a pachetelor este prea mică. Dar, dacă valoarea e prea mică, iar dl. Bobouţanu atât de deştept, de ce acesta din urma nu a propus, din puţul gândirii, o valoare echitabilă a pachetului de rechizite?  Cumva pentru că simpla sa intenţie era aceea ca nu cumva administraţia în ansamblu să puncteze în faţa cetăţenilor, iar el să rămână, din nou, de căruţă? Prin acţiunile haotice ale viceprimarului lansat prematur în campania electorală, nici executivul şi nici legislativul nu mai sunt o echipă. Ceea ce denotă lipsă de tact administrativ. Chiar şi pentru un fost şef de coloană…
(sursa foto: facebook.com)

(Documente) Hunedoara. Viceprimarul lansat prematur în campania electorală o comite la foc continuu. Anunţă furtuni în pahare cu apă şi face varză iniţiative lăudabile

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii