Decizie scandaloasă în ograda Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale: mii de hunedoreni sunt obligați să bată drumuri lungi, la sute de kilometri distanță, pentru a beneficia de evaluări medicale esențiale. Totul după apariția Hotărârii Guvernului nr. 1.677 din 18 decembrie 2024, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, cere explicații de urgență, dar și revocarea acestei decizii aberante, care sfidează logica și bunul-simț.
O prevedere absurdă. Lovește oamenii vulnerabili!
Un comunicat emis pe 26 februarie 2025 de Casa Județeană de Pensii Hunedoara a anunțat că, din cauza acestor schimbări legislative, persoanele cu invaliditate sunt obligate să se deplaseze până la Sebeș, județul Alba, pentru a fi evaluate medical. Concret, este vorba despre persoanele cărora urmează să le fie evaluată capacitatea de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate și o parte dintre pensionarii cu invaliditate, care sunt supuși periodic revizuirii medicale. Motivul? Cabinetele teritoriale de expertiză medicală nu mai sunt subordonate caselor teritoriale de pensii, ci Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM), iar personalul acestor cabinete a fost preluat și reîncadrat pe noi funcții.
Consecințele acestei modificări sunt dramatice. Oameni care deja trăiesc cu dificultăți majore sunt forțați să facă drumuri istovitoare pentru a beneficia de un drept fundamental. Vorbim despre persoane cu dizabilități, pensionari cu invaliditate, oameni aflați într-o situație medicală fragilă, pe care statul ar trebui să-i protejeze, nu să-i supună unui calvar birocratic absurd.
Hunedorenii, tratați ca niște cetățeni de rangul doi?
Decizia de a obliga acești oameni să se deplaseze în alt județ nu este doar inumană, ci și revoltătoare. Hunedorenii sunt tratați ca niște cetățeni de categoria a doua, cu care Statul Român se joacă după bunul plac. Să nu uităm că județul Hunedoara are multe localități situate în zone izolate, iar infrastructura de transport este departe de a fi una modernă. Sunt afectați cetățeni din 109 localități (orașe, comune, sate). Cum să obligi un om cu dizabilități să parcurgă zeci sau sute de kilometri pentru o evaluare medicală? Cine suportă aceste costuri? Cine garantează că acești oameni vor putea ajunge la timp și în condiții decente?
Deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, a adresat o interpelare oficială ministrei Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și directorului general al INEMRCM, Corina-Simona Grițac, cerând explicații pentru această decizie scandaloasă. Ea denunță situația ca fiind un abuz asupra acestor cetățeni vulnerabili și solicită revizuirea imediată a acestei prevederi legale.
O decizie care sfidează orice logică.
Nu este prima dată când deciziile autorităților par desprinse dintr-un scenariu absurd. Afectați sunt oamenii. Care, în loc să fie protejați de stat, sunt pedepsiți printr-o birocrație lipsită de empatie. Chiar dacă modificările legislative au impus o nouă structură organizatorică, de ce nu s-a găsit o soluție pentru ca evaluările medicale să se facă în continuare în Hunedoara?
De ce este nevoie ca persoanele cu probleme grave de sănătate să fie puse pe drumuri? Este aceasta grija statului pentru cetățenii săi? Sau este doar o nouă dovadă de nepăsare și lipsă de competență?
Ce urmează?
Deputatul Vetuța Stănescu a solicitat un răspuns scris din partea ministerului, dar – în realitate – ceea ce contează cu adevărat nu este un document birocratic, un banal răspuns, ci revenirea asupra acestei decizii absurde. Hunedorenii au nevoie de soluții, nu de explicații sterile.
Vezi mai jos comunicatul Casei Județene de Pensii Hunedoara și lista localităților afectate.