Guvernul Ponta încearcă să-și ascundă politica „fântânilor otrăvite”

Guvernul Ponta încearcă să-și ascundă politica „fântânilor otrăvite”

Timp de citire: 2 minute

Recenta vizită a Fondului Monetar Internațional a ocazionat tradiționalul schimb de opinii între membrii misiunii și deputații Comisiei de Buget-Finanțe.

„Pentru noi, parlamentarii PNL, reprezentanții FMI nu au comunicat noutăți: am ajuns la un grad de îndatorare de 40% din PIB, banii sunt direcționați spre consum, investițiile sunt la pământ, absorbția fondurilor europene la fel. Prezentul pare sustenabil printr-o creștere economică datorată capitalului privat, fără nicio contribuție adusă de politicile guvernamentale, dar ascunde un viitor sumbru, cu deficit bugetar peste 3% în 2017, cu posibile scăderi abrupte ale nivelului de trai, cu mare pericol de declin macroeconomic al țării.

Am urmărit intervențiile neconvingătoare ale ministrului de finanțe și ale prim-ministrului care încearcă mistificări fără să aducă în susținere calcule economice fundamentate, așa cum prevede Legea 500/2002 actualizată, a finanțelor publice, amânând dezbaterea publică pe planurile bugetare ale anului 2016,inclusiv proiecțiile pe 3 ani.

Nu mai este un secret pentru nimeni, nici măcar pentru el, faptul că la Palatul Victoria avem nu un prim-ministru, ci un figurant. Victor Ponta s-a retras din fruntea PSD, într-un moment de panică, crezând că scapă, astfel, de vizorul justiției. N-a scăpat… Apoi și-a justificat decizia declarându-se grijuliu față de PSD… Despre grija pe care, în mod firesc, ar trebui s-o aibă în legătură cu România, nu zice niciun cuvânt.

Dacă i-ar păsa în momentul acesta, când țara are de făcut negocieri economice majore cum ar fi situația energetică și nivelul redevențelor percepute pentru resurse, el, un politician cu ușile trântite în nas, în toată Europa, ar trebui să se dea la o parte. Sau ar trebui să fie dat la o parte, în interes național. În loc de aceasta, deși îl împing spre periferie, parlamentarii din arcul guvernamental se încăpățânează să-l mențină în funcție, fără a-i declara decesul politic, așa cum un nepot nu declară decesul bunicului pentru a-i mai încasa pensia.

Iar în timpul acesta, Ponta se retrage pas cu pas, otrăvind, din punct de vedere economic, fântânile în calea oricărui guvern care va fi să vină.

Tocmai de aceea, fac un apel la responsabilitatea celor care mai susțin, încă, acest guvern. Cu economia nu este de glumit! Legea 500/2002 actualizată, a finanțelor publice, pretinde la art.35(2) ca anexă a planului bugetar, întocmirea unui raport privind situația macroeconomică pentru anul bugetar și proiecția acesteia în următorii 3 ani. Legea anterior amintită pretinde în art.35 termene deja depășite pentru dezbatere publică, iar art.35(5) prevede ca dată limită de depunere a planului bugetar, inclusiv a raportului impus de art.35(2) pentru dezbatere în Parlament, data de 15 noiembrie.

Pretindeți guvernului să respecte termenele legale de mai sus! Astfel, vom putea analiza, cu documentele pe masă, dezastrul pe care Ponta îl pregătește și vom putea acționa pentru a-l preîntâmpina, fără a avea în vedere un interes partinic, ci interesul major al românilor, care, cu acest guvern la cârma țării, traversează o perioadă de aventură politică”, a transmis deputatul PNL Carmen Hărău.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii