Gata cu traiul pe vătrai! / Ce obligaţii are CEH SA pentru...

Gata cu traiul pe vătrai! / Ce obligaţii are CEH SA pentru perioada imediat următoare

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Graţie eforturilor deosebite ale interpuşilor PSD şi UNPR la cârma executivă şi în Consiliul de administraţie, Complexul Energetic Hunedoara SA experimentează o nouă situaţie. După legile frăţiei şi hoţiei, insolvenţa aduce – pentru prima oară după 1990, cel puţin în domeniul minier – reguli foarte stricte în derularea activităţii de zi cu zi.
Juridic, CEH SA se află în perioada de observaţie (cuprinsă între data deschiderii procedurii insolvenţei şi data confirmării planului de reorganizare sau, după caz, a intrării în faliment). Perioadă a cărei durată maximă, potrivit noii legi a insolvenţei, este de 12 luni calculate de la data deschiderii procedurii. Legislaţia anterioară, trebuie spus, nu prevedea o durată maximă.
În această perioadă, CEH SA are obligaţia de a achita datoriile curente către stat (mai exact, către bugetul de stat, al asigurărilor sociale de stat, al asigurărilor de sănătate şi cel al asigurărilor pentru şomaj). De asemenea, CEH SA are obligaţia de a achita integral facturile curente ale furnizorilor (obligaţia se referă la furnizorii de produse şi servicii aflaţi în relaţii comerciale cu colosul industrial în această perioadă, de după data deschiderii procedurii insolvenţei).
Important de menţionat că neplata dărilor şi a furnizorilor (muniţie, gaz etc.) atrage de la sine intrarea în faliment. Orice furnizor de produse şi servicii al CEH SA care poate dovedi instanţei de judecată faptul că Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA nu îşi respectă obligaţiile ce îi revin în perioada de observaţie poate cere intrarea în faliment. Aşadar, diriguitorii mineritului şi energiei, în speţă ai CEH SA, trebuie să fie cum n-au fost vreodată. Adică serioşi.
Concret, s-a dispus ca până vineri, săptămâna aceasta, fiecare subunitate a CEH SA să prezinte un proiect argumentat prin care să se demonstreze că poate rezista în perioada de observaţie cu acoperirea tuturor obligaţiilor legale (mai ales cele legate de plata datoriilor curente către stat şi a furnizorilor).
În condiţiile în care şefii din minerit şi energie nu vor fi cum n-au fost, adică serioşi, legea permite denunţarea unilaterală a Contractului Colectiv de Muncă (şi, implicit, pierderea multora dintre drepturile actuale). Nu există, de asemenea, nicio interdicţie legală referitoare la divizarea Complexului Energetic Hunedoara SA.
Cei ce analizează situaţia CEH SA şi-au pus o întrebare: ce rol are aparatul CEH SA? Răspunsul nostru, de nespecialişti, ar fi că are un rol foarte important în condiţiile în care, la concret, cimitirul elefanţilor va fi pus ca, măcar acum, să dea dovada priceperii sale. Nu doar să fie slugile lui Bebe, ca până acum…
Ştiţi din ce cauză s-a ajuns la insolvenţă şi un iminent faliment? „Management defectuos şi evaluare incorectă a posibilităţilor de existenţă a CEH SA”, spun specialiştii. Pe româneşte, asta înseamnă că au muls vaca până la epuizare, dar n-au fost suficient de deştepţi să nu o şi omoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii