Reacție dură a magistraților hunedoreni după ce, în repetate rânduri și printr-o atitudine soră cu batjocura, sub pretextul că se execută lucrări de interes public, Apa Serv Valea Jiului (ASVJ) SA a distrus efectiv zone de spații verzi sau de acces pietonal, făcând vraiște cartiere întregi de la un capăt la altul al Văii Jiului. Au fost astfel distruse investiții de milioane și milioane de euro ale administrațiilor publice locale, readucerea terenului la starea inițială (acolo unde, într-un târziu, s-a mai și întâmplat asta) nefiind de cele mai multe ori la standardele de calitate ale investițiilor. Starea inițială înseamnă „la fel”. Orice simplu cetățean din Vale știe însă că, după lucrările ASVJ SA, nimic nu rămâne în urmă „la fel”. Nici măcar facturile pentru cetățeanul de rând, tot mai mari de la un an la altul…
A luat atitudine
Sătul de mocirla în care au fost transformate cartiere întregi de către oamenii lui Costel de la ASVJ SA, primarul Tiberiu Iacob–Ridzi a băgat motoarele Poliției Locale pe modul „nitro”. Consecința imediată a fost aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei în sarcina operatorului de apă și canalizare pentru „distrugerea sau deteriorarea drumurilor, aleilor, sistemelor de drenaj, instalațiilor tehnice și inginerești din spațiile verzi”. Cei 10.000 de lei, atenție!, se referă doar la dezastrul pe care ASVJ SA ni l-a făcut cadou pe 9 Mai și Aleea Florilor (de unde, prin „grija” ASVJ SA, florile au dispărut în mocirlă).
Reprezentanții ASVJ SA…
… ar fi putut să scuipe în sân și să se bucure că nu s-au ales cu câte o amendă pentru fiecare colțișor din Vale în care, după ce au tras niște pământ peste țevi, s-au spălat pe mâini ca și când ar fi adus terenul la starea inițială. Cum însă instituțiile publice au un dar unic, demn de o cauză mai bună, de a cheltui banii publici în batjocură (vezi și cazul CJ Hunedoara, care a intentat proces pentru sancțiunea primită după amplasarea ilegală a inscripției în Parâng, deși era în culpă evidentă), ASVJ SA a mers rachetă în instanță. Unde, cu tupeu, a cerut anularea procesului verbal de constatare și sancționare contravențională.
Într-un cadru neoficial, oricine i-ar fi ars pe cei de la ASVJ SA, după tupeul de a contesta procesul verbal, cu fireasca replică „bă, da’ voi sunteți chiar bulangii!”. La Judecătoria Petroșani, acolo unde s-a analizat încercarea ASVJ SA de anulare a procesului verbal, magistrații (mulți dintre dumnealor locuitori ai municipiului Petroșani) n-au rămas impasibili la tupeul cu care operatorul de apă a călcat totul în picioare, transformând cartiere întregi în cadre perfecte cu „amintiri de la Techirghiol”.
Magistrații au fost fermi…
… și au respins cererea ASVJ SA plecând de la câteva argumente de bun-simț. S-a întâmplat atât la Judecătoria Petroșani, cât și la Tribunalul Hunedoara, în apel, soluția magistraților fiind definitivă.
După cum s-a arătat pe parcursul litigiului, potrivit autorizației de construire, ASVJ SA poartă toată răspunderea modului în care sunt efectuate lucrările. ASVJ SA este obligată să respecte condițiile impuse de utilizarea și protejarea domeniului public, precum și de protecție a mediului, potrivit normelor generale și locale, iar prin documentația tehnică asumată, ASVJ SA a acceptat ca eventualele prejudicii aduse proprietății private sau publice, pe timpul execuției lucrărilor, să fie suportate.
În fața instanței, operatorul de apă și canalizare a încercat să se apere susținând că va efectua refacerea spațiilor verzi la finalizarea lucrărilor, așa cum prevede autorizația de construire, până la acel moment nerăspunzând contravențional. Însă la întrebarea instanței, reprezentantul ASVJ SA nu a putut oferi un termen limită în care va efectua refacerea avută în vedere. În primul rând, s-au reținut contradicțiile din susținerile ASVJ SA. Care, pe de o parte, afirma ca nu a deteriorat căile de acces din interiorul spațiilor verzi, iar pe alta, că va reface respectivele căi de acces.
ASVJ SA a susținut că autorizația de construire îi oferă dreptul de a efectua lucrări în orice mod, neavând niciun fel de obligație de organizare a activității sau de protejarea a spațiilor verzi, atâta timp cât le va reface cândva, după finalizarea lucrărilor, la o dată pe care nu o poate preciza. Așa cum instanța a observat, ASVJ SA chiar nu ține cont de faptul că orașul nu trebuie să fie un șantier permanent, iar aceasta are obligația de a efectua lucrări minim invazive, așa cum rezultă în mod clar din documentația depusă, care prevede o lățime maximă a săpăturilor, de 1,35 m, chiar cu proceduri de micro tunelare, pentru afectarea minimă a mediului înconjurător.
Prevederile autorizației de construire și ale documentației tehnice nu se pot nicidecum interpreta în sensul în care ASVJ SA este autorizată ca, ani de zile, să distrugă toate căile de acces și toate spațiile verzi, din tot orașul, în ideea că le va reface cândva, la finalizarea lucrărilor. ASVJ SA are obligația de finalizare a fiecărui segment și de refacere, de îndată, a zonelor afectate.
Mai mult, din probele administrate, instanța a reținut că, probabil pentru a reduce costurile, au fost distruse în totalitate atât spațiul verde, cât și drumurile și aleile aferente, fie că lucrările respective erau sau nu strict necesare, fie că erau efectuate în interiorul spațiilor verzi sau în zona adiacentă.
Cum poți acționa chiar tu
Atunci când, pe domeniul public, observi lucrări ale ASVJ SA care avansează fără refacerea de îndată a zonelor (verzi sau de acces), sună la Poliția Locală și solicită sancționarea operatorului de apă și canalizare (titular al autorizației de construire) conform Legii 24/ 2007, pentru „distrugerea sau deteriorarea drumurilor, aleilor, sistemelor de drenaj, instalațiilor tehnice și inginerești din spațiile verzi”.
În cazul în care, sub diverse pretexte, reprezentanții Poliției Locale refuză deplasarea la fața locului într-un termen rezonabil (de multe ori, este necesară prezența polițiștilor locali în mai multe puncte din oraș, aspect de care trebuie ținut cont) și aplicarea sancțiunii, poți sesiza situația și cotidianului nostru (prin e-mail, la office@zvj.ro, sau WhatsApp, la 0733126100).