(GALERIE FOTO) La Iscroni – Aninoasa / „Pomul cu lalele” a fost...

(GALERIE FOTO) La Iscroni – Aninoasa / „Pomul cu lalele” a fost readus în circuitul turistic

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Nici nu-mi vine să cred că, în Valea Jiului, ar mai fi careva care nu a auzit – dacă nu l-a şi văzut, cumva de celebrul pom cu lalele din Iscroni. Uitat o bună bucată de vreme, prezenţa lui a revenit în actualitate mulţumită intervenţiei Asociaţiei „Pro Aninoasa”.

Povestea pomului
o poate afla oricare călător care face un scurt popas pe DN66A, la o sută şi ceva de metri de fostul castel al grofului Manderspach. Căruia momârlanii secolului al XIX-lea i-au românizat numele în Mogoşpop. Copacul – Liliodendron Tulipifera – este originar din America de Nord şi a fost adus de la Paris de către Anne Margarette, soţia grofului. Doamna l-a plantat aici şi astfel a luat naştere primul parc dentrologic din regiune aparţinând castelului. Un tulipan asemănător se mai află la Simeria.

Îmi amintesc că,
o dată la patru ani, dacă nu greşesc, când tulipanul făcea nişte flori asemănătoare lalelelor, pe lângă el roiau localnici, oameni din toată valea şi turişti veniţi de cine ştie unde, ca să vadă minunea. Se organiza, în cinstea lui, şi „Nedeia Tulipanului”. Petrecere de acum uitată, dar pe care se pare că membrii asociaţiei mai sus numite, împreună cu Primăria şi Consiliului Local ale Aninoasei, vor s-o reitereze.

A fost destul de lucru
până la momentul petrecut ieri dimineaţă, dar a meritat. Soţii Viorel şi Dorina Pascu sunt motorul asociaţiei şi se străduiesc să promoveze, prin turism cultural, valorile tradiţionale ale Aninoasei. Amenajarea – băncile, masa şi panoul cu informaţii referitoare la tulipan şi cel cu traseele turistice – le-au realizat, împreună cu voluntarii asociaţiei, sprijiniţi fiind de Consiliul Judeţean Hunedoara şi de administraţia publică locală aninoseană, reprezentată la eveniment prin domnul viceprimar Adrian Albescu. Părintele Ionel Onuţ a oficiat o slujbă religioasă de binecuvântare şi de alungare a tot ce e rău din preajma tulipanului la umbra căruia mulţi vor căuta odihna şi răcoarea.

Tulipanul din Iscroni
arată incredibil bine la cei 135 de ani pe care-i are şi o mai poate duce aşa până face cinci secole de viaţă. Pe ramurile de sus se pot vedea câteva flori galbene, celebrele sale lalele. Jos, la bază, lângă trunchiul gros, nu-mi dau seama cam cât are circumferinţa, au apărut vreo patru trunchiuri tinere. Vicele Adi Albescu mi-a spus că i-a întrebat pe specialiştii dendrologi de la Simeria dacă poate lua unul, ca să-l planteze alături. Nu se poate, l-au avertizat aceia, pentru că mădularul tânăr a ieşit din rădăcina bătrânului copac. Lucru care, acum e dovedit ştiinţific, la omul vârstnic nu se va petrece nici de acum într-o mie de ani…
Gheorghe OLTEANU

(GALERIE FOTO) La Iscroni – Aninoasa / „Pomul cu lalele” a fost readus în circuitul turistic

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii