Florin Roman (preşedintele interimar PNL Hunedoara): „Eu cred că şi primarii trebuie...

Florin Roman (preşedintele interimar PNL Hunedoara): „Eu cred că şi primarii trebuie să înveţe că nu mai trebuie să mai stea cu mâna întinsă la consiliul judeţean”

Timp de citire: 5 minute
Vă prezentăm declaraţia lui Florin Roman, preşedintele interimar PNL Hunedoara, despre memorandumul privind dezvoltarea de către guvern a unor programe integrate din fonduri europene şi din bugetul naţional pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din Valea Jiului şi din zona Munţilor Apuseni.
„Vă pot prezenta forma finală a Memorandumului aprobat de către guvern pentru Valea Jiului, lucru ce vă interesează pe dumneavoastră, cei de-aici, în mod special. Vreau să mulţumesc în mod special domnului Ionel Dancă, secretarul de stat de la Cancelaria Primului-ministru, care a lucrat pe acest document. Memorandumul este semnat de mulţi colegi şi miniştri, dar cel care a muncit practic pe acest proiect şi a coordonat a fost domnul Dancă.
La acest Memorandum este că în această lună unitatea de implementare va începe să funcţioneze la Petroşani. Am discutat cu domnul premier Cioloş la începutul săptămânii trecute. Există un calendar, astfel încât această unitate de implementare să devină funcţională şi la Roşia Montană în Munţii Apuseni, dar şi la Petroşani, în Valea Jiului, şi la Vaslui. Ceea ce este important pentru zona Văii Jiului este că vor putea intra la finanţare toate cele 13 axe prioritare de pe programul operaţional regional 2014-2020!
Practic, devin eligibile unităţile administrativ-teritoriale (U.A.T.) şi pe program operaţional, iar ideea constă în felul următor…
Dincolo de parcurile industriale, cred că este foarte important să ştiţi că acest program legat de Memorandum oferă un punctaj suplimentar tuturor firmelor din aceste u.a.t.-uri care depun proiecte în perioada 2014-2020 pe orice program cu finanţare europeană!
De la dumneavoastră intră în acest program municipiul Petroşani, cu localităţile Dâlja Mare, Dâlja Mică, Peştera Bolii, Slătinioara, municipiul Lupeni, municipiul Vulcan cu localităţile aparţinătoare Dealu Babii şi Paroşeni, oraşul Petrila cu localităţile aparţinătoare Lonea, Cimpa, Jieţ, Răscoala şi Tirici, oraşul Uricani cu localităţile aparţinătoare Câmpu lui Neag şi Valea de Brazi şi oraşul Aninoasa cu localitatea aparţinătoare Iscroni.
De ce este important acest program? Repet: pentru că el oferă un punctaj suplimentar şi un buget separat pentru tot ceea ce înseamnă aceste localităţi. Practic, dacă oamenii din aceste zone se vor învăţa să scrie proiecte şi vor avea idei bune, viabile vor putea pleca cu un start mai bun! Se oferă, practic, şansa celor din Valea Jiului de a atrage partea de fonduri care interesează. Eu cred că şi primarii trebuie să înveţe că nu mai trebuie să mai stea cu mâna întinsă la consiliul judeţean, iar cei care vor sta în continuare cu mâna întinsă la consiliul judeţean, din păcate, nu vor putea dezvolta localităţile pe care le conduc pe viitor. Trebuie doar să ne învăţăm să scriem proiecte cu curaj şi să absorbim acei bani care ne stau la dispoziţie.
Prin această unitate de implementare de la Petroşani va exista şi parte de consultanţă, însă vreau să reţineţi următorul lucru. Acest program pentru Valea Jiului înseamnă sesiuni de cereri de finanţare pentru proiectele europene cu buget distinct. E foarte important acest lucru: nu intri în coşul naţional să te baţi cu judeţe precum Timişul, Aradul cu judeţele puternic industrializate. Mai pe înţeles, se pun 20% din bani deoparte din această oală de bani, dar care nu se pot da dacă nu se va lua linguriţa sau lingura şi nu înveţi să consumi prin a face un proiect cum trebuie (…) Modificarea cadrului de reglementare în privinţa intensităţii maxime admise a ajutorului de stat este şi acest lucru specificat în document. Ce înseamnă asta? Dacă vin investitorii la dumneavoastră şi dezvoltă o afacere de până la 10 milioane de euro, atunci ei intră pe schema de ajutor de stat şi primesc o finanţare, mai exact un credit guvernamental, subvenţionat, cu dobândă scăzută, care este cea mai bună sursă de finanţare la ora actuală în România! Nu uitaţi, aveţi Sebeşul, de la Alba, aproape, care e nod de autostra­dă la dumneavoastră în zonă, aveţi Deva! La Sebeş e ocupat la ora actuală tot! Au venit, de exemplu, cei de la o firmă de construcţii multinaţională, nu pot să-i dau numele, pentru a dezvolta capacităţi la Sebeş şi mai au nevoie de încă 4.000 de locuri de muncă în următorii trei ani la Sebeş. Noi, la Alba, nu mai avem unde să-i primim că nu mai e nici suprafaţă, nici forţă de muncă. Şi atunci ce vor face? Se vor reloca. Unde? În zona unde vor avea autostradă şi acces la autostradă. Din acest punct de vedere sunteţi în Vale avantajaţi, practic ei vor trebui automat, obligat, să vină în zona dumneavoastră! Dacă se vor trezi şi cei care conduc judeţul Hunedoara să înţeleagă că Deva fără ieşire la autostradă e un oraş izolat. Dacă se vor trezi… că trece timpul şi încă n-au depus proiectul pe POR la Agenţia de Dezvoltare Regională Timiş pe nod de autostradă la Deva! Eu sper că vor înţelege şi colegii de la Hunedoara. Am discutat cu domnul Nistor şi deocamdată e tăcere! Dar e o prostie! Eu sper să nu repete greşeala ce a făcut-o domnul Moloţ, şi spun treaba asta ca om de administraţie. Cei din Timiş au depus deja două descărcări şi accelerări de autostradă pe POR, pentru că ele sunt eligibile pe 2014-2020. Este pentru prima dată când în baza unei bune colaborări primării, consiliul judeţean şi guvern se creează o structură, o entitate care generează drumurile pe care putem merge. Şi sunt drumuri bune, nu poveşti cum erau altădată. Acum depinde de noi cum ne mişcăm şi ce le spunem oamenilor: staţi în continuare cum v-aţi obişnuit cu ajutoare de stat şi spuneţi că e în regulă, sau haideţi să ne dezvoltăm!”, a menţionat preşedintele liberalilor, Florin Roman.
Despre acest subiect i-am cerut părerea prorectorului Eduard Edelhauser: „Da, această unitate de implementare se va amplasa la Universitatea din Petroşani, aşa cum domnul Dîncu şi domnul Dancă au promis la ultima vizită a dumnealor de la Petroşani. Iar mai departe, după emiterea ordinului de ministru probabil că în zilele următoare va ajunge la noi o echipă din ministere, specialişti de la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Proiectelor Europene. Care, împreună cu specialişti din Universitatea din Petroşani şi persoane din UAT-uri locale, să înceapă lansarea unor idei de proiecte viabile şi evident să înceapă scrierea lor bine, care să poată apoi fi finanţate”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii