Final de proiect / Tabăra de Artă Vizuală „Ianza-Art”. Ediţia nr. 4

Final de proiect / Tabăra de Artă Vizuală „Ianza-Art”. Ediţia nr. 4

Timp de citire: 8 minute
Cea de-a IV-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă Vizuală „Ianza-Art” Petroşani, organizată de Fundaţia Ianza-Art Inter Cultural şi-a închis miercuri, 11 noiembrie, porţile. 
Vernisaj cu diplome
Aşa cum se întâmplă la astfel de evenimente culturale de înaltă ţinută, închiderea taberei a constat într-un vernisaj al expoziţiei cu picturile realizate de cei 13 artişti plastici români şi doi sârbi (două distinse doamne venite din Negotin şi Belgrad: Dragana Knezevic şi Marijana Dordevic-Obradovic) în cele nouă zile ale taberei de creaţie.
Deoarece după vernisajul de săptămâna trecută cele două doamne din Serbia au plecat înapoi, în ţara de origine, joi, preşedintele fundaţiei „Ianza”, Cristian Sergiu Ianza, a premiat cu câteo diplomă de participare pe ceilalţi doisprezece artişti plastici români prezenţ: Dorel Găină, Mariana Apostol, Noiemi Kusztos, Eugen Bencău, Petru Birău, Radu Roşian, Ioan Orachie, Marius Dan Ghenescu, Adrian Cerchez, Radu Chinţa, Simonel Bucur şi Robert Humel,
Impresii şi gânduri…
Lume mult mai multă decât de obicei la Castelul Ianza, sosită mult mai devreme de ora stabilită, 17,30.
Prima parte a vernisajului a constat în mai multe luări de cuvânt. Primul cuvânt a aparţinut organizatorului Cristian Sergiu Ianza. Acesta le-a mulţumit celor 14 colaboratori care au dat viaţă acestei tabere şi i-a rugat pe tinerii prezenţi, ucenici aflaţi în diverse cercuri de pictură din cadrul cluburilor copiilor din Petrila şi Petroşani, să continue munca artiştilor plastici consacraţi din Valea Jiului, o zonă care a dat în timp oameni de cultură şi artişti plastici de prestigiu.
Despre diversitatea de stiluri ale picturilor prezentate au vorbit distinşii profesorii şi artişti plastici Eugen Bencău şi Radu Chinţa. Acesta din urmă a venit cu o idee salutară, o propunere făcută amfitrionului Sergiu Ianza, aceea de a organiza în comun la „castel” o expoziţie care să cuprindă cele peste 30 de lucrări realizate în tabăra de vară organizată anul acesta de clubul copiilor petrilean în Parâng. Idee acceptată pe loc de „marele castelan al artei petroşenene”, aşa cum l-a descris plastic, în cuvântul său, cu mult haz, reputatul artist plastic clujean, profesorul Dorel Găină.
Şi profesorul Robert Humel – un pasionat de desen, pictură, sculptură şi caricatură, care a modelat la rându-i, în timp, foarte mulţi tineri talentaţi şi care se ocupă zilnic şi în prezent de instruirea tinerilor în domeniul desenului şi nu numai – a mulţumit organizatorilor pentru invitaţia de a fi prezent cu lucrări în această tabără, dar şi să-şi exprime bucuria de a fi împreună cu aceşti creatori de frumos adunaţi sub cupola evenimentului. Tot Humel a ţinut să spună că artistul Ianza „îl provoacă mereu la luptă, la munca de creaţie”, un fapt de remarcat care-l face să se întâlnească „mereu cu oameni noi în domeniul artistic, dar şi cu prieteni vechi”.
Interesant a fost şi punctul de vedere al petroşeneanului Adrian Cerchez, cel mai calibrat artist plastic în viaţă al Văii Jiului. Cerchez a susţinut că această tabără de artă i-a readus pofta de pictat, de mai bine de doi ani acest lucru nemaîntâmplându-se!.
Petrileanul Petrică Birău, profesor nelipsit de la acţiunile culturale de la castel, a evidenţiat acest eveniment prin faptul că este unic în peisajul artelor locale, tabăra de artă vizuală venind ca o mănuşă în exprimarea artiştilor locali şi ale invitaţilor din ţară sau chiar din străinătate.
Artistul plastic lupenean, profesorul de pictură şi desen Simonel Bucur a mulţumit pentru invitaţie, evidenţiind valoarea lucrărilor expuse. Prin ceea ce a văzut prin ochii artistului şi prin ceea ce a simţit cu sufletul, experimentatul profesor din vestul Văii Jiului a apreciat în termeni elogioşi ceea ce s-a petrecut miercuri seara la Castelul Ianza, dând de înţeles că a fost prezent la una dintre cele mai încântătoare şi mai variate expoziţii de pictură la care a participat în ultima vreme.
Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani, a vorbit imediat după amfitrionul acţiunii. A fost scurtă în discurs, preferând să-i lase pe artişti să vorbească mai mult, dând de înţeles asistenţei că abia aşteaptă să vadă mai atent lucrările. Faptul că asociaţia şi Sergiu Ianza menţine la foc automat evenimentele culturale din Petroşani a fost evidenţiat şi de profesorul universitar, un cadru didactic şi şef de instituţie studenţească care sprijină arta în general şi tinerele talente artistice locale. Trebuie menţionat faptul că la vernisaj a fost prezent şi fostul jurnalist Horaţiu Hulea, soţul doamnei director, plăcut impresionat de locaţie şi de creaţiile expuse cu mult gust prin toată încăperea galeriei.
Elogiu galeriei de la castel
La finalul vernisajului, am stat de vorbă cu profesorul clujean Dorel Găină, care a făcut o prezentare, genială, spaţiului unde este amenajată galeria de artă petroşeneană, vorbe pe care nu le puteam rata în acest material şi care sunt relevante pentru efortul depus de Cristian Sergiu Ianza pe altarul culturii locale, din păcate foarte puţin sprijinit de factorii locali: „Ne aflăm într-o întâmplare care leagă minunea, magia şi taina, fiindcă, iată, în Petroşani, aproape de centru, este o scenografie care aduce aminte de poveştile medievale cu zâne, vrăjitoare, fantome şi alte personaje. O clădire care arată a castel, care inspiră pe dinafară aceste poveşti medievale, iar pe dinăuntru, când intri, minunea se răstoarnă în sensul unui adevăr a ceea ce înseamnă un act cultural şi artistic contemporan. Clădirea fundaţiei condusă de Ianza Cristian adună mereu oameni din generaţii şi locuri diferite, pe lângă localnici şi este locul care adună şi îmbină o galerie de artă spectaculoasă, un atelier de creaţie personal şi în acelaşi timp şi un atelier de creaţie pentru o tabără de artă, dar şi o sală de expoziţie şi un centru cultural al municipiului! Cinci în unu cum s-ar zice! Fenomenal… Iar în sine, legătura dintre exterior şi interior se face cu casa scărilor ce urcă la etaj, populată cu lucrări, sau mai bine zis populată cu ascunderi în taină şi dezvăluiri de taină. Atât de frumos este locul acesta, casa scărilor, încât ar trebui să intre, dacă nu chiar toată clădirea, într-un patrimoniu naţional! Vă spun, prin multe locuri am umblat şi multe galerii de artă am vizitat prin ţară, dar un loc mai interesant şi cu un aer medieval de excepţie n-am găsit în România ca la acest micuţ castel din plin centrul Petroşaniului…”.
Un vernisaj poate fi şi o adevărată lecţie… 
Pentru că a vorbit de diversitatea de stiluri în care au fost concepute picturile prezentate la vernisaj, l-am rugat pe distinsul pictor şi profesor petroşenean, Eugen Bencău, să ne spună legat de aceasta câteva cuvinte. „Multe picturi, mai ales a celor veniţi de mai departe, au un stil aproape impresionist, asta şi legat de faptul că au fost în Valea Jiului şi au văzut peisajele noastre minunate. Alte piese expuse sunt legate de arta abstractă în adevăratul sens al cuvântului. Mai există şi câteva portrete, care au un stil de lucru mai aparte, precum şi câteva lucrări care îmbină şi alte tehnici de lucru decât cele obişnuite. În orice caz, o expoziţie reuşită, cele câteva zeci de tablouri reunind toate aprecierile artiştilor plastici prezenţi şi ale publicului iubitor de pictură. Tinerii prezenţi azi, care bănuiesc că cochetează cu pictura şi cu arta, în general, inclusiv prin activităţile realizate de ei la diverse cercuri din cadrul cluburilor de copii, tineri şi studenţi din localităţile noastre, ceea ce e un fapt demn de remarcat, au ce vedea la acest vernisaj. În primul rând, au posibilitatea să vadă şi tendinţele moderne spre care se îndreaptă pictura, prezente în câteva lucrări, dar şi să-şi aprofundeze stilul, să-i zicem mai clasic, prezent în celelalte. Şi eu, ca profesor şi pasionat de pictură, am ce învăţa chiar şi la această vârstă, am văzut nişte experimente foarte interesante la cei mai tineri veniţi încoace de prin Bucureşti sau alte centre culturale importante din ţară. Am văzut tendinţele care se poartă în Cluj de exemplu, care, la fel, m-au impresionat şi m-au inspirat. Ca şi pentru aceşti tineri, un vernisaj şi pentru mine – cum bănuiesc că se întâmplă cu fiecare pasionat de pictură sau de artă – înseamnă o adevărată lecţie, care umple sufletul şi face mintea şi viziunea să zboare şi mai mult pe plan artistic”.
Mulţumim, domnule Emil Părău…
În fine, încheiem această expunere cu câteva idei exprimate de Cristian Sergiu Ianza, dacă vreţi un fel de concluzie la tabăra de artă vizuală, ediţia a IV-a: „Pe lângă faptul că s-a lucrat zilnic, la sfârşitul săptămânii trecute am reuşit să facem şi o excursie la Tg-Jiu, unde am organizat şi o expoziţie cu lucrările din taberele de anii trecuţi, la Centrul Cultural de Păstrarea Tradiţiilor din localitate. Această expoziţie a fost deja prezentă în mai multe locaţii, precum: Muzeul Unirii din Alba-Iulia, Muzeul de Artă din Râmnicu-Vâlcea, Muzeul Municipal Curtea de Argeş, Muzeul de Artă din Gabrovo (Bulgaria), la un alt muzeu din Piteşti etc.. Prin aceste expoziţii încercăm să arătăm şi altora ce facem la Petroşani. Tot în week-end am fost cu artiştii plastici veniţi mai de departe la Castelul Huniazilor din Hunedoara, poposind câteva zeci de minute şi la Biserica din Strei, asta ca să vadă şi ei istoria locurilor noastre. Mulţumită domnului Emil Părău din Lupeni, am petrecut un scurt sejur de o zi şi la Straja, la Cabana Montana. Graţie acestui om sufletist, la fiecare tabără avem un sejur de o zi în staţiunea din vestul Văii Jiului, la cabana dumnealui, fapt pentru care îi mulţumim public încă o dată! Legat de vernisaj, sunt încântat că a venit atâta lume, vedeţi şi dumneavoastră, sala e aproape neîncăpătoare… Văd foarte mulţi tineri, fapt ce mă bucură şi mă face să sper că arta, creaţia şi toate celelalte au viitor în Valea Jiului, ei putând duce mai departe acest lucru. Următoarea acţiune organizată aici va fi expoziţia propusă de domnul profesor Radu Chinţa, unde, să sperăm, tinerii vor fi din nou atraşi spre un eveniment cultural. Din păcate, am mai spus, expoziţiile de-aici sunt doar vernisaj, pentru că nu are cine să stea toată ziua la galerie”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii