Fiindcă avem „legi bune” care ne „protejează”, / Din 2024, impozitele şi taxele...

Fiindcă avem „legi bune” care ne „protejează”, / Din 2024, impozitele şi taxele locale cresc la Petroşani, ca în toată ţara, cu 13,8%!

Timp de citire: 3 minute

Dacă proiectul de hotărâre va trece în ședința ordinară de vineri, 28 aprilie, va trece la vot, de la 1 ianuarie 2024 impozitele și taxele locale din Petroșani vor crește cu 13,8%. 

Inflația mare va afecta la buzunare în 2024 toți românii și la taxe și impozite, nu doar la prețurile crescute îngrozitor la toate capitolele încă din 2022!
Acest fapt care ne va arde la buzunare pe toți și nu doar la Petroșani, ci peste tot prin țară, este datorat prevederilor articolului 491 din Legea 227 din 2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale H.G. 1 din 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice și de aplicare a Legii 227 și nu în ultimul rând ale Legii 24 din 2000 privind Normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Și bineînțeles inflației, care este stabilită până în acest moment (data de 30 aprilie fiind data limită după care se stabilește procentul de indexare a inflației din anul următor pentru aceste taxe și impozite locale), care este oficial de 13,8% în ultimul an.

Trei articole relevante din proiect
La articolul 1 al proiectului, se specifică faptul că „se aprobă indexarea cu rata inflației, respectiv 13,8%, a impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, conform art. 491 din Legea nr. 227 din 2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.
Articolul 2 al proiectului prevede și o excepție de la prevederile articolului 1: „Consiliul local aprobă indexarea sumelor prevăzute în tabelul de la articolul 470 alin. 5 și 6 din Codul Fiscal (vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri) cu rata de schimb a monedei Euro de 4,9490 Ron, prevăzută în Jurnalul oficial al Uniunii Europene din 3 octombrie 2022”.
La articolul 5, proiectul are prevăzut că „hotărârea de consiliu intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024 și va fi luată în considerare la stabilirea impozitelor și taxelor locale aferente anului 2024”.

Legea obligă primăriile să facă anual indexarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației
„Reamintesc faptul că indexarea impozitelor și taxelor locale cu rata inflației este o obligație legală a autorității deliberative. Deci această indexare cu 13,8% de la începutul anului viitor nu are legătură cu primăriile și consiliile locale, este o lege obligatorie, Codul Fiscal ne obligă și nu avem ce face. Iar cum rata inflației a fost foarte mare, sigur că indexarea se va simți din păcate de către toată lumea. Să sperăm că inflația va scădea simțitor și lucrurile vor intra în normalitate. Dar asta nu depinde de autoritățile locale în nici un caz”, a explicat primarul Petroșaniului referitor la acest proiect.

Apel către Parlamentul României
Poate că aici, pe aceste legi legate de creșteri și de tot felul, inclusiv pe sectorul industrie alimentară și agricultură, la alimentele de bază, ar trebui să intervină parlamentarii țării, în condițiile în care salariile românilor n-au crescut și nu vor crește într-un an cu 14% și nici pensiile. Nu e normal ca populația să tot plătească impozite și dări tot mai crescute de la an la an, iar statul să stea și să nu facă nimic, doar să încaseze, prețurile la alimente dublându-se în ultimul an, la fel și o mare parte din prețurile la utilități. Deci, Parlament Român, trezește-te și protejează cetățenii prin legi și amendamente gândite cu cap pentru cetățeanul simplu și în regim de urgență! Că oamenii au trimis parlamentarii să-i reprezinte și să le facă legi bune, nu ca să încaseze salarii mari și pensii speciale sau să se plimbe prin București și înapoi în teritoriu cu mașinile de serviciu! Cum legile primează, doar Parlamentul mai poate ajuta în mod real românul, tot mai sărăcit și cocoșat de atâtea taxe, impozite și creșteri nejustificate de prețuri la utilități și alimente! Unde dorește „puterea politică a țării” să se ajungă în acest mod? Oricum nu la mai bine, ci, cum zice românul, „la sapă de lemn!”. Să nu ne trezim că în doi ani vom mai fi în țară vreo zece milioane, din care vreo cinci milioane de pensionari și alte câteva de copii și tineri sub 18 ani. Cine va mai plăti atunci aceste taxe și impozite crescute? Cine va mai muncii? E foarte grav ce se întâmplă și din păcate e foarte grav că în primul rând Constituția țării e pur și simplu călcată în picioare la capitolul obligațiile Statului pentru cetățeni. Se pare că cetățenii au ajuns să aibă doar obligații față de Statul Român, viceversa ne mai fiind valabil, aleșii făcându-se că plouă și că nu văd treaba asta! Posibil ca mulți dintre ei nici măcar să nu fi citit Constituția, nu zicem nu…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii