Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei”: / Sărbătoarea încrederii

Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei”: / Sărbătoarea încrederii

Timp de citire: 2 minute

„Sărbătoarea creștină a nașterei Mântuitorului lumei, conține un mare simbol înțeles prin intuiție de toate sufletele și anume, simbolul învierii idealului trezirii în inimă a speranțelor într-o viață mai bună de aceea în care trăim.
Sărbătoarea Paștelui în cadrul primăverii, este o rază de ideal venită din cerul pur, ca să dea omenirii speranța – acest mare tonic al zilelor triste, înegrite de griji și gânduri îndoliate.
Se cuvine, astfel, ca și în viața socială și politică, să aducem aceiași notă de optimism, de încredere la care ne îndeamnă credința noastră; se cuvine să considerăm grijile de azi ca tranzitorii și să privim viitorul nu prin prisma tristelor prezente, ci prin aceea a încrederii ce ne-o insuflă conștiința greutăților pe care totdeauna le-am înfrânt.
Este imposibil ca să nu învingem greutățile economice și financiare, când bogății nenumărate ne cheamă la muncă și ne asigură viitorul. Este imposibil ca o criză de bani, să nu fie trecătoare, la un popor isteț, locuind într-o țară binecuvântată de Dumnezeu.
Tot ceea ce azi ne pare scădere și ne îndoliază inimile nu poate fi decât trecător. Instinctul de viață ne spune aceasta.
Desigur nu este nici locul, nici timpul de a arăta aici greutățile prin care a trecut poporul nostru în decursul mult încercatei lui vieți istorice. Năvăliri puternice de popoare, împinse de sărăcia lor și atrase de bogăția pământului nostru; epoci de scădere a sentimentului național; războaie neîntrerupte; faze de împilare și aservire, mari crize financiare, un război în care se părea că pierdusem toate puterile rezistenței, totul și toate le-am învins prin tenacitatea răbdării și prin conștiința că vom trece dincolo de durerile prezentului, dincolo de grijile zilelor.
Întregirea națională și înfăptuirea visului nostru național, a trebuit desigur să fie urmată și de perioada grelelor încercări. Marile fericiri se plătesc și cu mari jertfe și greutăți.
Dar trecutul ne arată că în viața noastră sunt puteri ce ne apără și ne susțin. Să credem în ele, nu cu instinctul mistic, dar cu conștiința clară că nimic din ceea ce a fost nu e pierdut și că sforțările milenare ale istoriei noastre, ne creează condiții de viață puternică în viitor”.

[în „Viitorul”, Anul XXV, nr.7570, București, 18 aprilie 1933]

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii