Exponatul lunii la muzeu Sabia Solingen de paradă

Exponatul lunii la muzeu Sabia Solingen de paradă

Timp de citire: un minut

Începând de miercuri, 1 iulie, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva propune vizitatorilor o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii iulie 2015 face parte din colecţia de arme a MCDR Deva, fiind reprezentat de o sabie Solingen de paradă pentru ofiţeri, care aparţine secolului XX.

„Elementele sale principale, mânerul, garda, lama şi teaca sunt lucrate din oţel prin forjare şi apoi prelucrate mecanic prin pilire, găurire, decupare, nituire, şlefuire sau gravare. Mânerul propriu-zis, confecţionat din lemn şi înfăşurat cu sârmă argintie răsucită, este terminat în cap de vultur cu ochii din pietre semipreţioase şi are ca terminaţie un buton aplatizat care poartă coroana regală. Lama are profil triunghiular, cu nervură mediană pe două treimi din lungime. Pe jumătatea dinspre bază a lamei se observă un registru ornamentat cu motive florale şi însemnul fabricii, o veveriţă, toate executate prin gravare”, ne luminează specialiştii MCDR Deva.

Piesa a fost restaurată în cadrul Laboratorului de restaurare al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, intervenţiile efectuate asupra sa având drept scop stoparea procesului complex de distrugere a metalelor şi a aliajelor metalice sub acţiunea chimică, electrochimică şi microbiană a mediului.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii