Exponatul lunii decembrie / O cătrinţă din categoria tezaur

Exponatul lunii decembrie / O cătrinţă din categoria tezaur

Timp de citire: un minut
Pe parcursul lunii decembrie, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor o altă piesă în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii decembrie 2016 face parte din colecţia de Etnografie şi Artă Populară a secţiei din Orăştie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, fiind reprezentat de o cătrinţă, clasată în categoria tezaur, ce provine din satul Vaidei, comuna Romos.
„Piesă rară, cu valoare de marcă pentru costumul femeiesc de sărbătoare din zona Orăştiei prin tipul de compoziţie decorativă şi categoriile de motive, a fost realizată în gospodărie, în primul sfert al secolului al XIX-lea. Decorul este amplasat pe toată suprafaţa în grupaje succesive de vărgi transversale diferenţiate compoziţional: simple şi cu alesături. În treimea superioară şi la poale sunt plasate simetric câte un grup de câte trei registre – unul lat flancat de două mai înguste.
Franjurii au rol decorativ, iar dintre motivele ornamentale amintim vărgi simple, vărgi cu zimţi, vărgi cu scăriţe oblice, romburi, X– uri, romburi cu coarnele berbecului, V–uri culcate”, spun specialiştii muzeului devean.
Cromatica este constituită din motive cu roşu, galben, albastru, alb şi negru, toate amplasate pe fond alb. Foarte interesant este faptul că în cromatica compoziţiei decorative apare tricolorul românesc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii