Exercițiu de intervenție la accident aviatic

Exercițiu de intervenție la accident aviatic

Timp de citire: 2 minute

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a desfăşurat exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren cu tema „Planificarea, organizarea şi conducerea intervenţiilor, în cooperare cu componentele sistemului judeţean pentru managementul situaţiilor de urgenţă (SJMSU) implicate în gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un accident de aviaţie civilă”. Exerciţiul s-a desfăşurat în zona Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, sub directa coordonare a prefectului Sorin Vasilescu.

Toate forțele la lucru

În cadrul exercițiului au fost angrenate 129 de persoane, un echipaj canin și 29 de autospeciale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Serviciul Public Judeţean „Salvamont”, Direcţia Silvică, APNGMC – Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Comitetul local pentru situații de urgență și SVSU al comunei Orăștioara de Sus, Asociația Travel Raid 4×4 Orăştie.

Povestea exercițiului

Potrivit ISU Hunedoara, s-a pus în joc următoarea situație. Vineri, la ora 10:15, dispeceratul 112 a fost informat despre dispariţia unui avion de mici dimensiuni care efectua un zbor între localităţile Petroșani și Orăștie. Un membru al echipajului aeronavei a efectuat apelul pe 112, precizând că au decolat din Petroșani şi se îndrepta către Orăștie şi datorită unor defecţiuni la motorul aeronavei aceasta s-a prăbuşit într-o pădure din zona montană. Nu ştie cu exactitate locul unde se află, ci doar ultima localitate deasupra căreia a trecut în zbor.

Pe timpul apelului acesta mai precizează că sunt patru persoane implicate în accident, precum şi faptul că pilotul este încarcerat iar ceilalți doi membri sunt în stare de inconștiență, cu diferite leziuni sau plăgi vizibile.

După primirea apelului s-a procedat la alertarea tuturor componentelor sistemului judeţean de management al situaţiilor de urgenţă cu atribuţii specifice în cazul producerii unui accident aviatic, precum şi la activarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor.

Pentru coordonarea acţiunilor de căutare-salvare, inspectorul şef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demean, l-a propus comandant la faţa locului pe mr. Claudiu Achim – prim adjunct al inspectorului şef al ISU Hunedoara, care a stabilit ca punct de întâlnire şi comandă al forţelor şi mijloacelor de intervenţie şcoala primară din satul Grădiştea de Munte.

După 50 de minute, de la apelul inițial, apelantul a revenit cu un set de coordonate GPS furnizate de softul instalat pe telefonul unuia dintre pasagerii avionului.

În jurul orei 12:20, de la punctul de întâlnire echipajele mixte de căutare-salvare au început deplasarea către locația indicată de coordonatele GPS. Astfel că, în jurul orei 12:54, a ajuns la locul accidentului primul echipaj de căutare-salvare.

Exercițiul a avut ca scop principal antrenarea componentelor SJMSU pentru aplicarea măsurilor de răspuns în cazul producerii unui accident de aviaţie civilă.

Mihaela PETROȘAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii