Exclusiv! / Scadenţarul şpăgilor încasate de consilierul senatorului Potecă

Exclusiv! / Scadenţarul şpăgilor încasate de consilierul senatorului Potecă

Timp de citire: 2 minute

Tiberiu Ioan Balint, fost vicepreşedinte al CJ Hunedoara, devenit între timp consilier la cabinetul senatorului hunedorean Vasilică Potecă, s-a dovedit a fi un încasator de şpăgi foarte înţelegător, acceptând plata sumelor pretinse pe parcursul mai multor luni, în tranşe de diverse valori.

În plină epocă Moloţ la nivelul administraţiei judeţene, Balint ocupa unul dintre posturile de vicepreşedinte. În aceeaşi perioadă, deşi valoarea lucrărilor fusese estimată la 15.532.160 lei + TVA (undeva pe la 190 de miliarde de lei vechi), administraţia judeţeană a atribuit contractul de modernizare a drumului judeţean 706B (Luncoiu de Jos – Stejărel – Lucşoara – Dumeşti – Sârbi) către Trans Construct Import Export SRL (cu sediul în sat Visca, comuna Vorţa) pentru „numai” 8.918.094,24 lei + TVA. Firma, administrată de Emanoil Milică Pup, era printre cele recunoscute drept abonate la bugetul judeţului.

În scenă a intervenit Tiberiu Ioan Balint, vicepreşedintele CJ, cel care s-a înţeles cu Pup ca, în schimbul sumei de 510.000 de lei (5,1 miliarde de lei vechi), să urgenteze semnarea unui act adiţional la contractul de lucrări anterior menţionat. De altfel, Balint a şi semnat actul adiţional fără să îi fi fost delegate atribuţii în acest sens de către preşedintele în exerciţiu al CJ Hunedoara de la acea vreme, Mircea Ioan Moloţ.

Pe cale de consecinţă, prin intermediul unei firme paravan din Timişoara, administrată chiar de cumnatul său – angajat cu jumătate de normă la Aqualand Deva, Balint a primit suma solicitată în mai multe tranşe, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, astfel: 60.000 lei – 12.12.2013, 20.000 lei – 06.03.2014, 180.000 lei – 07.03.2014, 35.000 lei – 04.04.2014, 165.000 lei – 30.04.2014 şi 50.000 lei – 12.05.2014.

Important de precizat că perioada 2011 – 2015 a fost cea mai bună din istoria firmei lui Pup, aceasta reuşind cifre anuale de afaceri de până la 528 de miliarde de lei vechi, baza acestora fiind contractele derulate cu statul.

La finele anului 2014, DNA anunţa punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea a doi politicieni şi trei oameni de afaceri, între care Tiberiu Ioan Balint (cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de  luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată – 4 acte materiale şi spălare de bani, în forma instigării) şi Emanoil Milică Pup, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL (cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de dare de mită, în formă continuată – 3 acte materiale, dare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată – 3 acte materiale şi spălare de bani, în forma complicității – 2 infracțiuni).

Singurul rezultat ale acelei răsunătoare anchete DNA, pe lângă înlăturarea de la putere a cuplului Moloţ – Balint, a fost sesizarea instanței de judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției inculpatului Balint, care a returnat banii la stat, a recunoscut faptele şi s-a arătat de acord cu o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi. Şi atât.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii