Exclusiv! Cimitirul de firme de la şase

Exclusiv! Cimitirul de firme de la şase

Timp de citire: 4 minute

Alertă maximă în mai multe instituții ale statului după ce, la etajul VI al unui bloc din Valea Jiului, sunt transferate pe bandă rulantă firme cu datorii din întreaga țară, prin schimbarea acționariatului, a administratorilor și a sediului social. Vorbim inclusiv despre firme ale căror datorii către stat ajung la sute de mii de euro. Un adevărat cimitir de firme date de gard, dar și un volum colosal de muncă transferat instituțiilor din Valea Jiului în condițiile în care aceste societăţi ar fi trebuit să fie deja băgate în insolvență de către sediile regionale ANAF din localitățile de proveniență, adică acele localități de unde au fost transferate și au ajuns la Petrila.

Totul a început în ianuarie 2023, când locuinţa cu nr. 76, situată în cartierul 8 Martie din Petrila, la etajul 6 al blocului cu nr. 27, şi-a schimbat proprietarul. Petrileanul a vândut-o, dar nimeni nu a mers să se înscrie la Primăria oraşului Petrila, spre luarea în evidenţă pentru plata taxelor şi impozitelor locale. Teoretic, locuinţa are un nou proprietar. Practic însă, noul proprietar nu există în evidenţele administraţiei locale, termenul legal de înregistrare a contractului de vânzare – cumpărare fiind depăşit.
Semnalul de alarmă s-a declanşat însă de atunci când, la respectivă adresă, au început să fie transferate efectiv pe bandă rulantă sediile sociale ale unor firme din întreaga ţară. Firme cu datorii colosale către stat şi terţi, cu asociaţi şi administratori noi, aceiaşi de fiecare dată. Mecanismul fraudulos este posibil deoarece, legea fiind schimbată în urmă cu vreo trei ani, o persoană fizică poate fi asociat unic şi administrator în oricâte societăţi doreşte, iar la o adresă pot fi înregistrate un număr nelimitat de sedii sociale, nefiind necesar nici acordul vecinilor dacă nu se desfăşoară efectiv activitate la sediul social ales.
Întreg mecanismul este gândit și pus în aplicare de un grup de persoane cu prezență și reclamă masivă online. Bunii samariteni se laudă că îţi pot prelua firma cu datorii pentru 10.000 de lei (SRL) sau 20.000 de lei (SA), indiferent de nivel datorilor, îţi pot muta sediul social pentru numai 500 de lei /an la patru adrese (în Bucureşti, Ilfov şi Petrila), te pot scăpa de credite neperformante şi te pot şterge din Biroul de Credit, sau îţi pot obţine credite negarantate (cu grad de îndatorare de 100%) de la 5 bănci simultan. Dar şi că îți pot înfiinţa firme pe numele altor persoane, care pot solicita, obține și avaliza Bilete la Ordin care îți vor fi puse la dispoziție, să le folosești cum te taie capul. O nebunie totală, soră cu juma’ de Cod Penal!
Cum, necum, gruparea amintită a reușit ca, până la ora actuală, să transfere în locuința menționată câteva zeci de firme. La o analiză documentară sumară, am descoperit la Registrul Comerțului un număr de 13 firme transferate la Petrila în perioada ianuarie – aprilie 2023, după cum urmează: Benone Spermezan SRL, Borcescu Center SRL-D, Cons Imob Activ SRL, Transs-Alim Impex MBG SRL, Seba Heat Pumps Services SRL, ODDY Transport Marfă SRL, Nika Impact Construct SRL, Geos Autos MSM SRL, Generaltud Impex SRL, Drăghici George Marian CRPT SRL, Ion Food Rest SRL, Crision Al Consulting SRL și Web Consult MBG SRL.
Asociați unici și administratori în firmele amintite sunt, după caz, Ioniță Cristian (n. 1971, București) – 6 firme, Ionescu Aurelian-Florian (n. 1981, Vatra Dornei, Suceava) – 3 firme, Ungureanu Lăcrămioara (n. 1987, București) – 2 firme, Caradan Valeriu-Gabriel (n. 1988, București) – o firmă, Lican Costel (n. 1969, Mitreni, Călărași) – o firmă.
Pentru ca orice eventuală misiune de verificare din partea instituțiilor statului să fie cât mai îngreunată, unele dintre firmele menționate și-au schimbat numele și de 3 ori la rând – cazul Drăghici George Marian CRPT SRL (fost Sam Consulting 2016 SRL, fostă Black Cube Solutions SRL), sau au fost plimbate deja prin mai multe localități – cazul actualei Nika Impact Construct SRL (fostă Pampi Impact SRL Târgoviște, fostă Nika Impact Construct SRL București).
Scopul evident al mecanismului anterior descris este acela de a pierde urma foștilor proprietari ai firmelor menționate, deoarece la o verificare detaliată am regăsit în dreptul acestora procese în derulare, credite colosale nerabursate și, mai mult, datorii uriașe către stat, contribuții de sute și sute de mii de euro neachitate de ani de zile. Din acest motiv am și precizat, încă de la începutul articolului, faptul că aceste societăţi ar fi trebuit să fie deja băgate în insolvență de către sediile regionale ANAF din localitățile de proveniență.
În limita spațiului disponibil, prezentăm doar cazul Borcescu Center SRL-D, transferată la Petrila în ultima zi a lunii ianuarie 2023 după ce, încă din 2015, a funcționat în Timișoara pe codul CAEN 9602 – Coafură și alte activități de înfrumusețare. Potrivit celor mai recente informații publice disponibile pe portalul ANAF, firma datorează 290.101 lei (din care 52.578 lei accesorii) către Bugetul de Stat, 581.549 lei (din care 117.013 lei accesorii) către Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, 4.812 lei (din care 2.011 lei accesorii) către Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj și 240.537 lei (din care 50.197 lei accesorii) către Bugetul Asigurărilor de Sănătate. Vorbim, așadar despre datorii de peste 1,1 milioane lei, adică mai mult de 220.000 de euro. În total, firmele recent transferate la Petrila datoreză Statului Român câteva milioane de euro.
Dincolo de mecanismul fraudulos în sine, nu este de neglijat nici presiunea pusă pe instituţiile din zona noastră, plecând de la administraţia locală (care va fi forţată să deruleze demersuri inutile pentru a încasa impozite de la aceste societăţi care, este evident, au fost transferate la Petrila doar ca să li se piardă urma, nicidecum ca să prospere şi să devină contributori la bugetul local ori cel de stat), ANAF Petroşani (care s-a trezit în sold cu debitori imposibil de încasat, dar împotriva cărora trebuie derulate actele procedurale legale), dar şi organele de cercetare, care vor fi puse în postura de a reconstitui sau a contribui măcar la reconstituirea întregului mecanism fraudulos în colaborare cu entităţi (administraţii locale, unităţi de parchet, ANAF şi Antifraudă) din întreaga ţară.
Vom reveni.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii