Evenimente tradiționale pentru a marca sfârșitul iernii: Mărțișorul, Fărșangul și alte obiceiuri...

Evenimente tradiționale pentru a marca sfârșitul iernii: Mărțișorul, Fărșangul și alte obiceiuri populare

Timp de citire: 2 minute

Iarna se apropie de sfârșit și putem sesiza deja că ziua a început să crească, chiar dacă vreme rece persistă. Este deci momentul în care se aleg mărțișoare și flori de primăvară și în mai multe zone din țară, dar și în întreaga lume au loc evenimente dedicate schimbării sezonului. Unul dintre cele mai interesante evenimente este Fărșangul, o sărbătoare populară în Europa Centrală și Carnavalul de la Veneția.

Ce este Fărșangul?

Fărșangul (numit și Fasching sau Fastnacht în diferite regiuni) este un carnaval de origine medievală, sărbătorit în special în Transilvania,  Ungaria, Austria și  Germania.. Această sărbătoare are loc în perioada premergătoare Postului Mare și este caracterizată prin parade, baluri mascate, spectacole de stradă și obiceiuri menite să alunge spiritele rele ale iernii.

În timpul Fărșangului, participanții se îmbracă în costume colorate și măști, iar străzile orașelor sunt animate de muzică, dans și voie bună. În România, această tradiție este păstrată la Râmetea, un sat care atrage anual numeroși turiști. Aceștia au ocazia să petreacă câteva zile minunate în zonă, bucurându-se de peisajele pitorești, traseele turistice și ospitalitatea localnicilor. Zona este renumită pentru pensiunile sale primitoare și mâncărurile tradiționale. Se pot petrece acolo seri pline de veselie cu prietenii, sau seri liniștite relaxante când timpul este alocat pentru citit sau pentru platforme de divertisment online, precum NetBet, primul site de gambling licențiat în România (L1160651W000195, ONJN, +18).

De Fărșang, în Râmetea are loc o ceremonie simbolică de „înmormântare a iernii”. În timpul festivalului, o păpușă reprezentând anotimpul rece este arsă sau îngropată, marcând astfel sfârșitul unei perioade grele și începutul unui nou ciclu de viață.

Un eveniment oarecium asemănător se desfășoară și în unele sate din Maramureș. La sfârșitul iernii  acolo are loc un ritual numit „Îngropatul vălului”. Acest obicei simbolizează renunțarea la trecut și începerea unui nou ciclu. Tinerii și bătrânii din comunitate se adună pentru a cânta, a dansa și a participa la diverse jocuri populare.

Mărțișorul

Deși nu este un festival de alungare a iernii, Mărțișorul este una dintre cele mai îndrăgite tradiții din România, Bulgaria și Republica Moldova. În fiecare oraș sunt deja pe străzi mărțișoare și în fiecare an acestea rămân din ce în ce mai mult în atenție deoarece aduc bucurie și un zâmbet pe buze.  Pe 1 martie, oamenii oferă mărțișoare – mici simboluri ale primăverii, legate cu un fir alb și roșu – pentru a aduce noroc și sănătate în noul anotimp.

Carnavalul de la Veneția

Deși este mult mai cunoscut pentru eleganța și rafinamentul măștilor sale, Carnavalul de la Veneția este și el un eveniment care are legături cu sărbătorile precreștine de alungare a iernii. Celebrele baluri mascate, paradele și atmosfera de basm atrag anual mii de turiști din întreaga lume.

Așadar, evenimentele tradiționale de la sfârșitul iernii, precum Fărșangul sau Carnavalul de la Veneția, reflectă dorința oamenilor de a marca sfârșitul unei perioade grele și de a întâmpina primăvara cu bucurie.

 

 

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii