Eveniment / Liceul Tehnologic Lupeni a sărbătorit un secol de funcționare

Eveniment / Liceul Tehnologic Lupeni a sărbătorit un secol de funcționare

Timp de citire: 5 minute

Zeci de foști și actuali dascăli ai „bătrânului” liceu lupenean, dar și de foști elevi care poate acum nu au legătură directă cu învățământul, au participat joi, 3 iunie, la marea sărbătoare a Grupului Școlar Industrial Minier, care în acest an a împlinit 100 de ani de viață! Da, un secol de existență, timp în care zeci de mii de elevi din Lupeni și din Valea Jiului i-au trecut pragul, au învățat și și-au sprijinit coatele pe băncile liceului, la fel și sute de dascăli. ZVJ a fost prezent la această frumoasă aniversare, unde pe lângă cei amintiți deja, și conducerea instituției în frunte cu directorul Aurelia Bucur, a participat și un fost elev, nimeni altul decât primarul actual al municipiului, Lucian Resmeriță, invitatul de onoare al evenimentului. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara a fost prezentă doamna inspector școlar Mihaela Manolea.

 

Scurt istoric al liceului

În 1921 se năștea la Lupeni, grație unei hotărâri de Consiliu Comunal, Școala Profesională Comunală. Documentele de-atunci atestă faptul că printre întemeietori se numără doi învățători, respectiv domnii Valer Bociat și Gavril Pașca, școala funcționând în clădirea actualei Școli Generale nr. 1 de lângă spital, învățătorul Ion Ciora fiind primul director, alături de o eforie școlară formată din zece membri aleși dintre consilierii comunali de-atunci.

În anul 1935 instituția de învățământ lupeneană de care azi vorbim, la ceas aniversar, primea denumirea de Școala de Ucenici Industriali, după care în anul 1943 se transformă în Școala Tehnică Minieră – gradul I, cu o durată de 3 ani ce pregătea mineri și gradul II, ce pregătea maiștri minieri. După reforma învățământului din anul 1948, transformarea se petrece din nou, instituția devenind Școală Medie Tehnică de Cărbune. După 15 ani, în anul 1963, se creează o Școală de Maiștri Minieri, luând ființă Grupul Școlar Minier, căruia i se adaugă apoi Școala Tehnică Minieră (postliceală). Prin HCM nr. 663 din 9 iunie 1972, în cadrul Școlii Profesionale se înființează Liceul Industrial și, practic, o nouă formă de învățământ în Lupeni.

Începând cu data de 9 iunie 1973 denumirea liceului lupenean este de Grup Școlar Industrial Minier, din 12 mai 1990 liceul trecând, ca toate școlile și liceele din România, în subordinea Ministerului Învățământului și Științei, până la această dată liceul fiind în subordinea Ministerului Minelor, o bună perioadă și a Combinatului Carbonifer Valea Jiului până în 12 mai 1990 când s-a făcut trecerea de care vorbim. Actualmente denumirea liceul este de Liceul Tehnologic Lupeni.

 

Acțiune de suflet umbrită puțin de regulile pandemiei

După intonarea Imnului de Stat și un scurt moment de reculegere în memoria foștilor dascăli și elevi ai liceului care nu mai sunt printre noi, un gest suprem bine gândit de organizatori, semn că respectă trecutul și pe înaintași, doi preoți ortodocși au oficiat o scurtă slujbă religioasă. Apoi au urmat discursurile.

Acțiunea fiind organizată în aer liber, din cauza regulilor ce țin de pandemie, filmulețul de prezentare al liceului s-a putut vedea mai greu din cauza luminii care reflecta în ecran. Tot din cauza acestor reguli, nu au putut participa la aniversarea de 100 de ani nici actualii elevi, spre dezamăgirea dascălilor și a doamnei directoare, care a și menționat treaba asta în discursul dumneaei. Dar dacă astea sunt regulile, astea sunt, n-are nimeni ce face și nimeni nu e vinovat, poate la aniversarea de 101 ani va fi mai bine și nu vor mai fi restricții, cum speră de altfel toată lumea.

 

Primarul Lucian Resmeriță despre fostul liceu și emoțiile aniversării Centenarului

„Vă dați seama că astăzi este o zi de mare bucurie, nu numai pentru mine, ci și pentru întregul oraș. Este o zi în care ne arătăm mândria față de ce este astăzi aici, față de ceea ce înseamnă acest liceu pentru comunitate, față de istoria acestei instituții de învățământ lupenene. Prin acest liceu au trecut în cei 100 de ani peste 25.000 de elevi, tineri care au învățat în această instituție școlară, ceea ce nu este puțin, la un nivel de educație foarte ridicat. Gândul meu este unul în care mă bucur de ceea ce s-a întâmplat aici de la înființare și până azi, mă bucur de ceea ce se întâmplă, țin minte că acum 26 de ani și eu călcam pragul acestui liceu frumos. Am reușit să-mi iau aripile de-aici și apoi să zbor înspre viața pe care o am astăzi, ceea ce mă face să spun azi că fără această școală și fără dascălii pe care i-am avut, mulți niște modele în viața de azi de zi cu zi, poate n-aș fi reușit în viață. După părinți, consider că oamenii care ne sunt modele în viață sunt profesorii și să știți că am avut foarte mult de furat, între ghilimele, de la ei, astfel încât astăzi să-i reprezentăm pe ei și comunitatea din care facem parte așa cum trebuie. Să ne bucurăm de ceea ce poate să dea în continuare acest liceu, iar eu, personal, am făcut în așa fel încât să ajut cum pot acest loc de formare a tinerilor în viață, reușind să strângem niște fonduri europene pe niște proiecte prin care să putem reabilita tot ceea ce înseamnă acest perimetru în care ne aflăm. Suma nu este mică, este de aproximativ 5 milioane de euro, iar cu această sumă de bani se va putea reabilita întreaga clădire a liceului”, a declarat cu vie emoție, înainte de eveniment, pentru ZVJ, primarul Lucian Resmeriță.

 

O mare familie din nou împreună la ceas aniversar!

Ar fi poate multe de spus în continuare dar ne oprim aici. Cert este că la Lupeni am întâlnit joi multe figuri pe care, personal, le știam din tinerețe. Chiar dacă nu am învățat la acest liceu, mă leagă destule amintiri de unii profesori, precum domnul Viki Șandru, un renumit profesor de sport din localitate, pe care l-am reîntâlnit la acțiune. La fel și pe soția dumnealui, tot fost profesor de sport. Cum nu am putut scăpa din ochi nici profesori din generația mea sau mai tineri. Cu toții au format în această zi familie, sau mai bine zis au reunit o mare familie! La Mulți Ani, la 100 de ani, liceului „din deal”, cum îi spun lupenenii, liceu din care au plecat în lumea largă sute și mii de români adevărați, oameni care și-au clădit cariere de succes în diverse profesii și care au făcut și fac cinste Lupeniului și Văii Jiului!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii