„EURECA-PRO” / Alocuţiunea rectorului Universităţii din Petroşani, prof. univ. dr. ing. Sorin...

„EURECA-PRO” / Alocuţiunea rectorului Universităţii din Petroşani, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai RADU

Timp de citire: 2 minute

În ediția trecută v-am prezentat aspecte de la Ceremonia de deschidere a evenimentului internațional „EURECA-PRO”, desfășurată în „Aula Magna” a Universității din Petroșani. După cum am mai scris, acest eveniment ce reunește studenți și cadre didactice de la universități europene de prestigiu, partenere cu Universitatea din Petroșani, peste 100 de invitați, plus studenți și cadre universitare din cadrul școlii de învățământ universitar de stat de pe Dealul Institutului din localitate, se întinde pe parcursul a cinci zile.
În continuare, vă prezentăm alocuțiunea rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai RADU, de la deschiderea lucrărilor de marți.

„Dragi parteneri „EURECA-PRO”, dragi colegi,

Universitatea din Petroșani sărbătorește în acest an 75 de ani de activitate. Înființarea Institutului de Mine la Petroșani, în anul 1948, arată necesitatea creării de cadre specializate, datorită dezvoltării producției de cărbune și minereuri de la acea vreme, Petroșaniul fiind amplasat în preajma minelor de cărbune și a celui mai mare combinat siderurgic din România.
Poate nu este întâmplător că astăzi, când începem lucrările noastre, sărbătorim Ziua Europei, 9 mai fiind data la care în urma Declarației Schuman s-a creat Comunitatea Cărbunelui și Oțelului, învățământul superior petroșenean de atunci fiind racordat tocmai la aceste priorități europene.
Astăzi însă, la 73 de ani de la înființarea primei Comunități Europene, transformările în tehnologie datorate robotizării și informatizării, precum și necesitatea reducerii poluării, impun un învățământ adaptat la progresul științific și la cerințele partenerilor economici.
Scopul EURECA-PRO, ca de altfel și al Universității din Petroșani este de a aplica noi tehnologii și procese care să integreze fluxul de resurse primare și secundare în ideea unei economii circulare, în conformitate cu Direcția 12-a a Uniunii Europene și anume: Granițe Planetare și Neutralitate climatică.
Consumul și producția responsabilă joacă un rol important în societatea mondială și multe din schimbările majore apărute sunt legate de aceasta. Fără acest lucru, nu vom putea avea un mediu sănătos, o societate și o economie sănătoase. Din acest motiv, EURECA-PRO și-a unit forțele, devenind un actor global și un model în domeniu. Gândirea pe termen lung a Consorțiului este de a deveni un lider educațional în domeniul mediului și al dezvoltării concepției de consum și producție, sustenabile de resurse si bunuri până în 2040. Aceasta va cuprinde aspecte tehnologice, ecologice, politice, economice și sociale și transferul lor către societate și industrie.
Așa se explică faptul că Educația, Cercetarea, Inovarea, Guvernanța, A treia misiune a UE și Diseminarea sunt elementele cheie ale proiectului nostru.
În 2023, EURECA-PRO este bine cunoscută în Europa prin competențele sale educaționale, prin cercetările interdisciplinare și prin inovarea în domeniul mediului și al dezvoltării sociale pentru consumul și producția responsabilă de bunuri. Consorțiul contribuie efectiv și cu succes la dezvoltarea Ariei Europene a Educației și la implementarea Directivei 12 a Uniunii Europene.
Reuniunea EURECA-PRO de la Petroșani sunt convins că va clarifica unele acțiuni care trebuie finalizate în această primă etapă și modalitatea de continuare a noii propuneri până în 2027.
Mulțumesc mult tuturor participanților si îi asigurăm de sprijinul nostru permanent. Cu aceste gânduri, doresc mult succes reuniunilor pe domenii și acțiunii noastre în ansamblu”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii