Economiile de circa 6 milioane de lei realizate de Apa Serv se...

Economiile de circa 6 milioane de lei realizate de Apa Serv se întorc într-un nou program de investiţii în infrastructura de apă la Petroşani şi Petrila

Timp de citire: 3 minute
Economiile realizate de operatorul regional de apă şi canalizare din Valea Jiului în implementarea primei etape a proiectului „Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în regiunea Valea Jiului”, cifrate la aproape 6 milioane de lei (fără TVA), au permis reutilizarea acestor bani europeni în execuţia unor noi proiecte de investiţii.
Prima investiţie
Cel mai important dintre acestea constă în reabilitarea conductei de distribuţie OL 500 mm amplasată între bl.6, str. Păcii şi str. 9 Mai bl. 2-4, Petroşani Nord. Lucrarea, aflată în plină execuţie – fapt cât se poate de vizibil pe centura municipiului Petroşani – presupune: înlocuirea conductei de distribuţie OL 500 mm cu conducte de tip Dn 400mm şi o presiune nominală PN16 bari din Fontă Ductilă (FD) pe o lungime de 795m, din care 771m fontă ductilă (FD) montată îngropat, şi 24m conductă din oţel preizolată la supratraversarea pârâului Slătinioara; efectuarea de lucrări pentru supratraversarea pârâului Slătinioara; construirea a 4 cămine de vane şi utilarea acestora; construirea a 2 cămine de aerisire; montare conductă de serviciu din PEHD-Dn 110 mm pe 1020 m; reabilitarea conductei ce alimentează stadionul Jiul pe o lungime de 732m şi montarea a 10 hidranţi supraterani de incendiu cu Dn 80 mm; montare conductă de serviciu în zona garajelor pe o lungime de 288m pe care se vor monta 2 hidranţi de incendiu şi se vor realiza 48 de branşamente  din PEHD Dn 25 mm. Căminele se vor echipa cu modul cu transmisie la distanţă.
Investiţia nr. 2
investiţie cuprinsă în acest proiect este cea prin care se realizează reabilitarea conductei OL 600mm de încărcare din sursa Taia a rezervoarelor 2×2000 mc din Dărăneşti (Petroşani). Lucrarea presupune: înlocuire conductă de aducţiune OL 600mm cu conductă Dn 400mm şi o presiune nominală  PN10 bari din Fontă Ductilă (FD) pe o lungime totala de 1060 m, montată îngropat, şi conductă din oţel preizolată pe 80m la supratraversări; reabilitare structuri la 3 supratraversări viroage (pâraie) şi structură nouă pentru supratraversarea râului Jiul de Est (57m); subtraversări (cale ferată Uzinală spre EM Petrila şi drum centură Petrila); reabilitare 6 cămine de vane şi utilare;
Investiţia nr. 3
În fine, o a treia investiţie realizată în cadrul acestui proiect prevede reabilitarea reţelei de alimentare cu apă potabilă în Cartierul Moliviş (Petrila). Investiţia presupune: montare conductă polietilenă PEID Dn 110mm pe o lungime de 2900 m; construirea a 2 cămine de vane echipate cu vane de secţionare şi robineţi de golire; pe traseu au fost prevăzute şi 4 vane de secţionare îngropate cu Dn 100mm.; refacerea a 30 branşamente; montarea a  34 hidranţi de incendiu supraterani cu diametrul DN 80 mm; construcţie şi echipare a unei staţii noi de pompare pe legătura cu aducţiunea Jieţ.
Termenul de finalizare
a acestor investiţii este sfârşitul acestui an, însă reprezentanţii Apa Serv estimează că lucrurile evoluează favorabil astfel încât aceste investiţii vor putea fi finalizate încă de la finalul lunii noiembrie.
La finele săptămânii trecute, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, şi ing. Viorel Mihăilescu, cel care supraveghează din punct de vedere tehnic execuţia acestor lucrări, au efectuat o inspecţie pe şantier, în urma căreia s-au declarat mulţumiţi de stadiul în care se află execuţia lucrărilor.
O declaraţie relevantă
„Desigur că, la Petroşani, această lucrare creează, pentru câteva zile, un disconfort pentru participanţii la traficul rutier, dar dincolo de acest lucru oamenii trebuie să ştie că această investiţie asigură funcţionalitatea sistemului de alimentare cu apă potabilă a Petroşaniului 24 de ore din 24, prin racordarea celor două zone ale oraşului – Petroşani Nord şi Aeroport – la două surse de alimentare cu apă, respectiv magistrala de la Valea de Peşti şi captarea de la Taia. Similar, prin realizarea lucrărilor din cartierul Moliviş care, la rândul lor, creează acum un disconfort de moment din cauza lucrărilor care presupun multe săpături, rezolvă pe termen lung, o problemă majoră pentru cele 30 de gospodării din această zonă, care până acum aduceau apă cu bidoanele din Jieţ şi care vor avea, de acum, apă curentă la robinet”, explică directorul regiei de apă din Valea Jiului, Costel Avram.
Tiberiu VINŢAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii