După un deceniu de furat patrimoniu / Ani grei de puşcărie pentru „aurari”

După un deceniu de furat patrimoniu / Ani grei de puşcărie pentru „aurari”

Timp de citire: 3 minute

Magistraţii Judecătoriei Deva au hotărât luni, 10 august, că nouă persoane care au devalizat siturile arheologice din Munţii Orăştiei vor face ani grei de închisoare şi vor plăti depăgubiri considerabile. O a zecea persoană inculpată în dosar a fost achitată.

Ţinuţi departe de ispita aurului dacic
Astfel, cei nouă „aurari”, care au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, furt şi trafic internaţional de brăţări dacice şi monede din aur şi argint sustrase din zona cetăţilor dacice situate în Munţii Orăştiei, au primit pedepse cuprinse între doi şi şase ani de închisoare. De asemenea, condamnaţii sunt obligaţi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro.
Pe lângă pedepsele privative de libertate şi plata daunelor, cei condamnaţi au interdicţie de a intra în arealul cetăţilor dacice pe o perioadă cuprinsă între doi şi cinci ani, dar şi blocarea exercitării unor drepturi civile.
Pedepse maxime, de şase ani de închisoare şi interdicţia de a intra, timp de cinci ani, în perimetrul siturilor dacice din Munţii Orăştiei, au primit Sorin Daniel Jurcă şi Călin Corhan. Următorul în lista pedepselor grele este sârbul Ilic Ljubisa, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi interdicţia de a intra într-un sit arheologic din Munţii Orăştiei pentru cinci ani.
Pe partea financiară, judecătorii au dispus ca inculpaţii să achite în solidar sau individual 1,22 milioane euro şi 166.000 de dolari, sub forma unor despăgubiri către Statul Român prin Ministerul Culturii. Aceste sume reprezintă cheltuieli ocazionate de recuperarea şi expertizarea unor brăţări dacice din aur şi argint, a unor monede din aur şi argint şi a unor bijuterii sustrase din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Ban cu ban, la minister
În detaliu, Radu Horia Camil, Luncan Viorica şi Bodea Ioan vor da Ministerului Culturii 101.523 dolari şi 210.415 euro pentru cheltuielile de expertizare, repatriere şi compensaţii pentru o brăţară dacică din aur în greutate de 682 de grame, 200 de monede din aur tip Lysimachos şi 500 de monede de argint tetradrahme.

De asemenea, Radu Horia Camil, Corhan Călin şi Jurcă Daniel Sorin vor plăti, în solidar, Statului Român prin Ministerul Culturii 30.676 euro, reprezentând contravaloarea a 25 denari de argint, 6 piese monetare din bronz (Procopius), un inel din aur cu camee (din epoca romană), o brăţară tracică din argint în greutate de 26,84 grame, 58 denari imperiali, 99 denari republicani din argint, 43 denari romani din argint în oală de lut.
Corhan Călin va trebui să plătească Ministerului Culturii 232.600 euro reprezentând 2.160 de denari romani, denari repblicani, o brăţară din bronz, o aplică din bronz, fibule romane, Jurcă Daniel Sorin va da 65.000 de dolari pentru o brăţară dacică din aur şi 5.100 de euro pentru 83 de monede romane şi tetradrahme de argint, sârbul Ilic Ljubisa va trebui să plătească statului român 280.000 de euro, din care jumătate reprezintă compensaţii achitate unui colecţionar elveţian, iar diferenţa cheltuieli de expertizare şi repatriere, iar Moc Daniel va plăti Ministerului Culturii 150.000 de euro pentru o brăţară dacică din aur.

Sentinţa instanţei poate fi atacată cu drept de apel în zece zile de la comunicare.
Mihaela PETROŞAN

Dosarul „aurarilor” a fost finalizat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2008. Cei zece inculpaţi au fost acuzaţi că în perioada 1997 şi 2007 au sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au vândut pe piaţa neagră internaţională. Mai exact, acuzaţiile au fost de efectuare neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi şantaj.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii