După ce a semnat, tam-nisam, protocolul de închidere a minelor viabile, / Prefectul...

După ce a semnat, tam-nisam, protocolul de închidere a minelor viabile, / Prefectul Vasilescu, de loc din Lupeni, pregăteşte vizite ministeriale. Ăsta da tupeu!

Timp de citire: 4 minute

La Primăria municipiului Petroşani, marţi, 30 iunie, prefectul judeţului, Sorin Vasilescu s-a întâlnit cu primarii şi angajaţi ai administraţiilor publice locale din localităţile Văii Jiului, în vederea pregătirii vizitei ministrului Fondurilor Europene, de vineri, 3 iulie.

Săracia – duşmanul proiectelor europene
Primarii Văii Jiului au ridicat prefectului de Hunedoara o serie de probleme legate de vizita ministrului, două dintre ele fiind cu adevărat bine „puse pe tapet”… Prima ţine de pregătirea documentaţiei şi întocmirea proiectului european ce urmează a fi trimis spre aprobare. „Pentru a pregăti şi scrie un proiect e nevoie de bani. Administraţiile locale din Valea Jiului sunt sărace, de unde bani şi iar bani? Nu ai bani, rămâi fără proiect. Părerea mea e că nu ni se dau şanse egale, nouă, localităţilor mici şi sărace, în detrimentul marilor oraşe, precum Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Constanţa şi aşa mai departe. Dacă la accesarea fondurilor europene toată lumea are şanse egale, la întocmirea documentaţiilor şi proiectare primăriile nu mai au şanse egale, când se ştie că aceste proiecte trebuie executate cu firme specializate şi ai nevoie de un buget sănătos să poţi să-ţi permiţi să te ocupi de aceste proiecte europene. Ar trebui ca toată lumea să aibă şanse egale, iar guvernul ar trebui să se ocupe de treaba aceasta cumva”, ne-a declarat Dănuţ Buhăescu, primarul Uricaniului.

Ghidurile de finanţare
Cea de-a doua problemă mare, legată de Ministerul Fondurilor Europene şi de vizita ministrului, ridicată de primari prefectului, a fost ghidurile de finanţare. Primarii au dreptate: acestea apar târziu. „Riscăm să dăm bani pentru documentaţia unui proiect şi tot ce ţine de dosar şi apoi ne trezim că nu putem continua, deoarece în ghidurile de finanţare apare altceva… Şi aşa aruncăm banii de pomană şi ăştia puţini câţi sunt”, a continuat primarul Buhăescu.

O întâlnire cu premierul
O a treia „temă de casă” adresată de primari prefectului Vasilescu a fost aceea prin care au solicitat, la unison, aproape cu disperare, ca reprezentantul guvernului în teritoriu să solicite „în regim de urgenţă” o întâlnire cu primul-ministru.
„Vizita ministrului Fondurilor Europene e binevenită. Sunt convins că va rezolva unele chestiuni legate de acest minister, importante pentru primării şi comunităţile locale din Vale. Pentru ea trebuie felicitat prefectul judeţului Sorin Vasilescu, deoarece e doar meritul dumnealui că a aranjat această întâlnire la Petroşani. În condiţiile în care fondurile europene se alocă pentru toată România la fel, noi dorim să intrăm şi pe alte programe guvernamentale, să deschidem o serie de noi investiţii în infrastructură şi nu doar. Vedeţi, în momentul de faţă situaţia Văii Jiului e una foarte gravă, de aceea o astfel de întâlnire cu Premierul României se impune grabnic. Atragem atenţia că suntem o zonă monoindustrială, că avem un program de închideri de mine prin care se reduc capacităţile de producţie şi numărul de angajaţi (vă reamintim că Sorin Vasilescu a semnat, bine mersi, protocolul, conform căruia cele 4 mine viabile se vor închide – n.r.), astfel că bugetul local al oraşelor Văii se reduce, treptat, dar sigur. Guvernul a decis, la un moment dat, că unităţile miniere nu mai sunt productive şi că ar fi de preferat să fie închise dar, în acelaşi timp, s-a avansat ca, certă, ideea că se închide ceva şi se pune altceva în loc. Nu s-a pus nimic în loc, situaţia e tot mai gravă şi trebuie făcut rapid ceva! De aceea, dorim o întrevedere de urgenţă cu Premierul României. Domnul prefect a spus că va încerca s-o obţină, nu contează unde, la Petroşani, la Bucureşti sau oriunde, dar să fie!”, ne-a declarat după şedinţă Dănuţ Buhăescu.

Parlamentari din nordul judeţului trădează Valea!
Pe de altă parte, mai mulţi primari au solicitat şi o întâlnire cu  ministrul de la  Ministerului Dezvoltării Regionale. Primarii, în frunte cu Gheorghe Ile şi Dănuţ Buhăescu susţin răspicat că o astfel de întâlnire ar clarifica multe, inclusiv faptul că pe o serie de programe de dezvoltare administraţiile locale n-au primit bani, ei au fost canalizaţi spre Deva, Brad şi alte localităţi din nordul judeţului. Primarii acuză parlamentarii din judeţ care reprezintă colegiile din Deva, mai ales, şi aceste localităţi din nordul judeţului, că trag sfori pentru ca aceste programe de dezvoltare şi fondurile aferente să nu ajungă în Valea Jiului, ci spre Deva et co! O acuzaţie gravă. Referitor la aceasta primarul Buhăescu susţine: „Să vedem… Sunt parlamentari în judeţ care, de fapt, nu vor binele Văii Jiului şi direcţionează banii spre nordul judeţului. De aceea e necesară şi o întrevedere cu ministrul Dezvoltării Regionale. I-am spus asta şi domnului prefect. Ştiu exact că s-au dat bani pe programe de dezvoltare din Deva, Brad şi alte localităţi din nordul judeţului, iar în Valea Jiului nimic! Asta cam sună a discriminare. Vom vedea exact cum stau lucrurile când ne vom întâlni cu ministrul Dezvoltării. Dar cel mai important e să avem o discuţie, în primul rând, cu Primul-ministru. Acolo vom da toate cărţile pe masă şi vom încerca să-l convingem să ajute mai mult şi mai repede Valea Jiului, altfel situaţia zonei noastre, a administraţiilor locale  şi ale cetăţenilor devine tot mai gravă şi lucrurile pot scăpa de sub control”.
Ideea unei întâlniri cu premierul e salutară, dar întrebăm şi noi: cu care dintre ei?
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii