După Bucureşti-Ilfov / Judeţul Hunedoara are firmele cu cele mai mari datorii...

După Bucureşti-Ilfov / Judeţul Hunedoara are firmele cu cele mai mari datorii la stat

Timp de citire: 3 minute

În afară de zona Capitalei, judeţul Hunedoara, împovărat de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), stă în fruntea clasamentului cu marii datornici la bugetul de stat, după cum arată analiştii de la agenţia de credit risk management KeysFin, care au realizat o analiză dedicată. 

Hunedoara, 830 de milioane datorii doar în 2015

Potrivit analiştilor de la KeysFin, în structura datoriilor, cele mai mari sunt reprezentate, cum era de aşteptat, de taxele neplătite la bugetul de stat (impozite pe venit, accize şi TVA). Interesantă, din acest punct de vedere, este dinamica acestora.

Astfel, dacă în 2010, firmele româneşti aveau datorii neachitate de 42,44 de miliarde lei, în 2011 şi 2012 acestea crescuseră la 52,38 respectiv 51 miliarde lei, iar în 2014 au coborât la 31,95 miliarde lei. Statistica primelor trei trimeste din 2015 reflectă o datorie totală de 38,01 miliarde lei, în creştere cu 6 miliarde lei faţă de perioada similară din anul trecut.

Potrivit analiştilor, evoluţia poate fi privită cu un indicator al dinamicii business-ului în România.

„În esenţă, există o legătură directă între provocările de ordin general, de la criza economică la nivelul fiscalităţii, volumul tranzacţiilor şi situaţia taxelor neachitate. Cu cât presiunile la nivel fiscal au fost mai puternice, cu atât mediul de afaceri a răspuns pe măsură. N-au mai plătit taxele şi impozitele la timp, iar statul a încasat mai puţin bani. Încă o dovadă că strângerea chingilor fiscale nu reprezintă o soluţie eficientă pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat”, au explicat analiştii KeysFin.

Statisticile Ministerului de Finanţe, analizate de KeysFin, arată, pe de altă parte, că evoluţia datoriilor la bugetul de stat este în strânsă legătură cu dinamica la nivel regional a mediului de afaceri.

Cele mai mari datorii, în primele trei trimestre din 2015, erau înregistrate, astfel, de firmele din Bucureşti-Ilfov, de peste 7 miliarde de lei, urmate de cele din Prahova (1,24 miliarde lei), Hunedoara (827,3 milioane lei), Buzău (637,7 milioane lei) şi Constanţa (507,5 milioane lei).

La polul opus regăsim judeţele Sălaj (10,8 milioane lei) Bistriţa Năsăud (11,9 milioane lei), Covasna (15,1 milioane lei), acolo unde şi activitatea economică este mai redusă.

Topul datornicilor la bugetul de stat

Statisticile Ministerului de Finanţe, analizate de KeysFin, arată că topul celor mai îndatorate companii din România la bugetul de stat este condus de Oilfield Exploration Business Solutions SA, o companie din grupul KMG International, fostul Rompetrol. Compania are datorii de 934,2 milioane de lei.

Pe locul secund se află Electrocentrale Bucureşti SA, companie cu datorii neachitate de 885,8 milioane de lei, iar pe locul trei regăsim firma Oana Management SRL, cu obligaţii neachitate de 457,4 milioane lei.

Urmează Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, cu datorii de 314,5 milioane de lei, producătorul de tutun Galaxy Tobacco SA, cu 278,8 milioane lei, RATB Bucureşti (229,2 milioane lei) şi Electrocentrale Constanţa (197,6 milioane lei).

În top se mai regăsesc firmele Evolvo Trade SRL, Petrol Export Import SA, Doly-Com SRL, Frigoproduct SRL, Gold & Platin Moldova SRL, Remat Industry Steel Grup SRL, Public Games SRL, Ubemar S.A., Întreţinere Mecanizată a Căii Ferate SA şi Donau Chem SRL, toate cu datorii între 45,8 milioane şi 120 milioane lei.

Veste bună este că, potrivit ultimelor date disponibile la nivelul trimestrului III 2015, situaţia firmelor cu datorii la bugetul de stat, de la impozite pe profit, la TVA, plăţi pentru pensii, sănătate şi şomaj, a evoluat în sens pozitiv faţă de anii trecuţi.

Numărul firmelor cu datorii la bugetul de stat a ajuns la 151.573 la finele trimestrului III din 2015, la jumătate faţă de cele înregistrate în 2012, când erau 321.111 companii. În 2013, au fost 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 firme cu creanţe la buget.

Şi la nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre, au scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei în 2010, la 54,59 miliarde lei în 2014 şi 47,93 miliarde lei în 2015.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii